Inför Luleå - Växjö
Publicerad: 2023-01-14
Helgen är kommen och även veckans sista match. Denna gång är det bortaplan som gäller då Växjö gästar Luleå. Båda lagen kommer från hemmasegrar senast och går för en ny vinst under lördagen.

Efter en mållös första period senast hemma mot Frölunda smällde Växjö in två strutar inom loppet av sju minuter under mellanakten och sedan höll man den 2-0-ledningen matchen ut. Fullträffarna prickades in av Tobias Reider och Robert Rosén.

I och med de tre inspelade poängen senast är Lakers första lag att nå 70 poäng under säsongens grundserie. Man är också sex poäng före tvåan Skellefteå, som dock spelat en match mindre. Under lördagseftermiddagen jagar Växjö nya poäng, denna gång borta mot Luleå.

Luleå ligger först på en elfteplats med sina 43 poäng på kontot. Man är blott en poäng ifrån tiondeplacerade Leksand och har bara en pinne mer än tolvan, Brynäs. Tabellen är, på sina håll, sannerligen jämn.

Senast vann Luleå hemma mot Färjestad med 5-4 efter förlängning. Det skall tilläggas att hemmalaget hade en 4-1-ledning med mindre än nio minuter kvar. Trots det kom Färjestad i kapp och tvingade alltså fram en övertid.

Tidigare under säsongen har Luleå och Växjö drabbats samman två gånger. I det första mötet, som tillhörde omgång 5, vann Lakers med uddamålet 2-1 i Coop Norrbotten Arena efter att Joel Persson gjort det matchvinnande målet. Senast man möttes vann Växjö med hela 7-2 (!) hemma i VIDA Arena. Redan efter två spelade perioder ledde Lakers med otroliga 7-0.

Fjolårssäsongens möte lagen emellan:

• 12-03-22 | Växjö – Luleå 1–2
  • 18-01-22 | Luleå – Växjö 4–3 OT
  • 30-11-21 | Växjö – Luleå 2–3 OT
  • 09-10-21 | Luleå – Växjö 3–2

Bortsett från Växjös 7-2-vinst senast brukar det alltid bli tajta och målsnåla fajter lagen emellan. Under fjolårssäsongen slutade samtliga matcher med uddamålet, där två fick avgöras efter förlängning. Luleå lyckades vinna alla fyra fajter. Kanske tar Lakers revansch i år då man redan har 2-0 i matcher.

En sak kan vi vara säkra på. Vi lär få se ett helt annat Luleå än senast lagen drabbades samman. Hemmalaget lär vara ruskigt revanschsugna efter 2-7-förlusten och kommer med gott självförtroende efter två raka tävlingsfajter med bra resultat.

Dagens match spelas i Coop Norrbotten Arena, Luleå, med nedsläpp 15:15.