Kvitterat i kvartsfinalserien
Publicerad: 2023-03-18
Växjö förmådde inte riktigt stå upp mot ett hemmastarkt Luleå, som framför allt i andra perioden satte tonen och även matchens enda mål. I tredje lyckades man även hålla ner tempot samtidigt som Växjö inte riktigt nådde upp till sin fulla kapacitet.

Växjö Lakers kom till Coop Norrbotten Arena för kvartsfinal 2 med samma laguppställning som senast hemma i VIDA. Kapten Josefsson såg omgående till att tvinga fram en utvisning redan efter 27 sekunder, när Niklas Olausson fällde ”Josen” med sin klubba mitt i slottet framför Lassinantti. Växjö satte upp ett riktigt bra powerplay, som resulterade i tre fina chanser, men hemmamålvakten nekade. I spel 5-5 kände vi inledningsvis igen matchbilden frän första kvartsfinalen, Växjö hade mycket puck, stod upp bra på egen blå, och släppte inte till mycket bakåt alls. Men Luleå tog ändå för sig lite mer, man stod inte riktigt lika mycket på hälarna, utan var mer påkopplade och fysiska, ivrigt påhejade i den fullsatta hemmaborgen. Fram mot mitten på perioden fick vi spel 4-4 sedan Shinnimin och Hardy Häman Aktell fick vila på varsin bänk efter en liten brottningsmatch.

Skottstatistiken visade på att båda lagen släppte till väldigt lite bakåt, bra mycket jämnare idag än sist med andra ord. Luleå lyckades skapa ett par farliga läge, men det kändes ändå ganska kontrollerat då Växjö ganska snabbt fick kontroll på pucken i egen zon. Men likadant var det i andra änden på isen, Växjö kom in och skapade lite tryck, men hemmalaget var också med defensivt och kunde ofta avbryta dessa försök. Så såg det ut snudd på hela andra halvan av perioden, förutom i den sista halvminuten, då Växjö genom Ludvig Nilsson som sånär lyckades trä in pucken högt bakom Lassinantti, men ribban räddade hemmalaget där. Vi summerar dessa inledande 20 minuter med 0-0 på tavlan, 3-6 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Luleå och 1x2 minuter för Växjö.

Andra perioden i gång och hemmalaget satte direkt upp ett riktigt vasst läge, eller egentligen två, först Julius Honka och sedan Niklas Olausson på returen, men Larmi var med på noterna. Sen var det Lassinanttis tur att neka en skarp fråga från Jayden Halbgewachs. Vilken start på andra! Fortsatt flera skarpa chanser på båda håll, närmast var kanske Leo Komarov som ställdes helt ren mot Larmi, men även det försöket lyckades Emil nypa. Bra tryck från hemmalaget nu, och Växjö fick slå ifrån sig ett par gånger. Växjö kändes lite pressade och mitt i denna press, fick Emil Larmi lite väl bra fart på pucken och slog den över plexit med två minuters utvisning som följd.

Bra läge för hemmalaget att sätta sig i förarstolen med andra ord, men Växjös box såg genom ett uppoffrande spel till att så inte blev fallet, utan man blev fulltaliga igen strax innan periodens powerbreak. Växjö var inte alls så ofta i offensiv zon som man ville, och hemmalaget hade gått om i skottstatistiken här i andra. Mycket kamp på isen, och inte så mycket tempo, fram till knappa 6 minuter kvarstod, då satte Växjö upp flera riktigt vassa sekvenser, genom bland annat Glenn Gustafsson och Joel Kellman som hade en i stolpen. Med exakt 1 minut kvar på klockan så fick vi trots allt ett mål, ett backskott från blå som styrdes via skottäck framför mål ut till Joonas Rask som tryckte in 1-0 till Luleå bakom en överspelad Emil Larmi. Tungt med ett baklängesmål så nära pausvila och vi skriver in följande siffror i protokollet: 1-0 i mål, skotten på mål slutade 8-4 och vars 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Tredje perioden tog vid med ett öppet och ganska böljande spel, men fortfarande med bra kontroll från båda lagen, det var tydligt att man inte villa släppa till något bakåt. Efter ett par minuters spel var det åter Ludvig Nilsson som jobbade sig fram till en riktig vass chans, men inte heller denna gång fick han hål på Lassinantti. Klockan tickade ju snabbt i väg när det är få avblåsningar, och man ligger under, så Växjö skulle nog behöva steppa upp och släppa loss lite innan alltför få minuter återstår av denna match. Hemmalaget såg ju förstås till att dra ner på tempot i den mån de kunde, men då kan det ju hända att man inte hinner med, vilket också blev fallet när Jonas Berglund hakade och blev utvisad. Men det kändes stressat i powerplay, Luleå kunde spela med god kontroll och var snart fulltaliga igen.

Mindre än 8 minuter kvar, och som det såg ut på isen just nu en ganska brant uppförsbacke för Växjö Lakers. Publiken gjorde ju förstås sitt till, och höll bra volym matchen igenom. Skulle Växjö kunna stå emot trycket och bryta läget för en kvittering? Ja, man gjorde ett ordentligt försök med mindre än 5 kvar, när Hugo Gustafsson tillsammans med Ludvig Nilsson och Joel Persson lyckades hålla kvar pucken i anfallszon, där till slut ”HG” fick i väg ett skott, men utan nätkänning. Med 3:30 kvar ställde sig publiken upp och hyllade sina hemmaspelare, med 1:30 lämnade Larmi för spel 5-6, men Luleå orkar stå emot och utjämnar i kvartsfinalserien. Matchen i siffror: 1-0 i mål, 14-12 i skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Luleå respektive 2x2 minuter för Växjö.

På måndag den 20/3 fortsätter kvartsfinalserien hemma i VIDA Arena. Kl 19:00 släpps pucken och hockey ska ju ses live så skaffa din biljett på (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via Växjö Lakers sociala medier.