Tre härliga poäng med hem från Närke
Publicerad: 2023-12-09
Ett desperat Örebro som senast åkte på en förlust mot jumbon, väntade i Behrn Arena på lördagen. Lakers drog ifrån direkt med två mål, men Örebro kom ikapp. Men Lakers fick till slut sista ordet när man åter drog ifrån och kunde till slut ändå vinna med två måls marginal.

Efter seriefinal vinsten mot Färjestad hemma i torsdags skulle Lakersbussen hela vägen upp till Närke och Örebro för sista matchen i SHL innan landslagsuppehållet. En start på matchen som känns typisk Växjö Lakers. Örebro kommer ut med hög intensitet och jagar på allt, och sätter hård press på puckhållaren. Men Lakers sätter sitt försvarsspel bra initialt och håller Örebro på utsidan.

Till slut kommer en möjlighet till att flytta momentumet lite när Linus Arnesson sätter en klubba i ansiktet på Gabriel Carlsson och Lakers får chansen i PP redan efter 1.20. Och då passar Emil Sylvegård på att göra sitt andra mål för säsongen när han skjuter Robert Roséns passning i nät bakom Jhonas Enroth efter 3.07.

Efter detta så böljar det ganska rejält, men Lakers spelar ett solit försvarsspel och håller fortsättningsvis Örebro på utsidan. Och när man får möjligheten så sätter man upp långa anfall i Örebros zon. Och i ett sånt anfall så skickar Eric Martinsson en puck från blå mot mål, och där står Manuel Ågren och styr in 0-2 efter 13.24. En stabil start på matchen av Växjö Lakers där skotten slutar 7-7.

I den andra perioden så är känslan att Lakers har i stort sett allting under kontroll. Man stänger alla ytor för Örebro. Men så helt plötsligt från ingenstans, och givetvis efter ett misstag från Lakers på offensiv blå så kan hemmalaget kontra in 1-2 genom Linus Arnesson efter 10.05. Och vi hinner knappt återhämta oss från det målet så ringer det igen, bara 9 sekunder senare. Ett skott från Jonathan Lekkerimäki, som tar i stlpen bakom Åhman och går rakt ut och träffar Gabriel Carlsson och in i mål. 2-2 alltså efter 10.14.

Men det infinner nog sig en liten ilska hos gästerna som tar tag i taktpinnen direkt och efter en underbar uppåkning av Kalle Kossila, serverar han Marcus Sylvegård som bombar in 2-3 på direktskott efter 13.21. En lite sämre period från gästerna sett till spelet och hemmalaget vinner skotten med 13-5.

I den tredje har Lakers bestämt sig. Man fortsätter att stänga ner Örebro som jobbar mycket i ytterkanterna i offensiv zon och man har svårt att ta sig in och utmana Åhman. Ett strikt försvarsspel leder många gånger till bra lägen framåt, och när det är Örebros tur att slarva på offensiv blå visar även Lakers hur giftiga man är i omställningsspelet. Sylvegård den yngre lägger en friläges macka till Manuel Ågren som inte gör några misstag när han drar Eneroth och lägger in en backhand till 2-4 efter 8.47.

I slutet hamnar Lakers i problem när först Zach Giuttary (felaktigt) åker ut för en tripping, en utvisning som man klarar gallant. Men direkt efter den åker Brian Cooper ut på en enkel 5 minuter för boarding. Men vi lyfter på hatten för Lakers boxplay, som är 100%-iga idag, och så även under dessa 5 minuter, där hemmalaget inte skapar en enda riktigt giftig chans. Och man klarar även Örebros sista push när man tar ut Eneroth. Man vinner och tar med sig tre goa poäng hem till Småland.

SHL tar lite upphåll nu, men Lakers är tillbaka i hetluften redan på tisdag då returmötet med Geneve-Servette väntar i Vida Arena. Nedsläpp är satt till kl. 19.00.