Växjö nollade Luleå
Publicerad: 2023-02-25
Växjö Lakers tog emot Luleå hemma i VIDA i eftermiddag och bjöd på ett kontrollerat och stabilt spel. Två mål av Rieder, ett var från Bengtssons och Blichfelds klubbor och en stabil målvaktsinsats av Larmi la grunden för 3 ganska bekväma poäng.

Växjö Lakers kom till spel fortsatt utan Dan Sexton och Kalle Kossila som båda två finns på skadelistan. Matchen inleddes med ett par chanser på båda håll, Växjö startade med ett ganska fint anfall där till slut Glenn Gustafsson fick läget mot Joel Lassinantti med fick ingen ren träff på pucken. Sen kontrade Luleå med ett fartfyllt anfallsspel där bland annat Brendan Shinnimin var framme och oroade framför Emil Larmi.

Spelet böljade det lite fram och tillbaka men Växjö kändes samlade, och var också det lag som hade mest puckinnehav och kändes hungrigast inledningsvis. Dock var det ändå Luleå som hade flest skott på mål, men Lakers stod för de farligaste målchanserna.  Bland annat fick Robert Rosén en riktigt vass målchans efter bra Växjöpress, men trots i princip tomt mål gick backhandspucken i stolpen.

Växjö fortsatte att trycka på, och vi fick se flera fina prestationer. Ludvig Nilsson täckte puck i egen zon, tog hand om pucken och lurade upp försvarande back upp på läktaren med en riktigt fin dragning, men Lassinantti räddade Luddes höga skott med axeln. Båda målvakterna såg stabila ut, men det var Lassinantti som fick kapitulera först. Hardy Häman Aktell kastade iväg ett skott mot mål, och i ansiktet hade Luleås målvakt en irriterande tysk vid namn Tobias Rieder, Rieder vände sig om, tog hand om returen på bästa sätt och rakade in pucken i det tomma målet. Gott med första målet.

I slutet på perioden visades Erik Josefsson ut för en interference, och Luleå skulle spela powerplay. Men Växjö bröt puckbanan vid blå, och Keegan Lowe satte högsta fart, åkte sig nästan fri men blev fälld, och Växjö fick ett straffslag, där tyvärr Lassinantti nekade Joel Kellman. Perioden tog slut och vi sammanfattade den till 1-0 i mål, 10-8 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Andra perioden drog i gång med lite böljande spel fram och tillbaka, liksom i första perioden var det lite fördel Växjö, som kändes stabila och väl samlade. Luleå var lite tama i vissa situationer, men blixtrade till i snabba spelvändningar som oftast gick hela vägen fram till Larmi. Flera sargdueller avgick i Växjös favör, både defensivt och offensivt. Men sen är det ju det där med tung press i andra, det är långt till båset och livsfarligt att fastna i egen försvarszon.

Precis detta hände ungefär mitt i perioden, Växjö tryckte fast Luleå i egen zon, och man spelade runt och Joel Persson hittade en fin crosspassning till Tobias Rieder som nätade för andra gången ikväll. Domarna videogranskade detta då Lassinantti i situationen innan ramlat, efter påhälsning av just Rieder, men målet godkändes då Rieder blivit inknuffad mot Lassinantti av Luleåspelare. 2-0 i ett viktigt läge av matchen alltså.

Strax därefter kom en avvaktande Växjö-utvisning, en hög klubba från Joachim Blichfeld som gav 2 minuter. In kom Shinnimin, Fröberg och övriga som skulle försöka få hål på Larmi, men Växjö spelade precis enligt boken och kunde ganska ohotade avvärja dessa två minuter. Strax därefter blev det en situation med Shinnimin bakom Larmis mål. En crosschecking mot huvudet på Lowe, Lowe som redan var ur balans och efter videogranskning resulterade det i ett matchstraff 5+game för Shinnimin. Fem minuters powerplay för Lakers och ett bra läge att sätta Luleå i en tuffare uppförsbacke. In med förstauppställningen och spela runt, Joel Persson serverade Lukas Bengtsson och pang, boom, svisch så stod det 3-0 efter kanonen från Bengtssons tejp. Och det blev bud på fler, men gästernas målman spelade riktigt bra, och svarade för ett par, tre fina räddningar, och perioden tog slut med följande siffror: 2-0, skott på mål slutade 12-2 och 1x2 minuters utvisning för Växjö, respektive 1x5+20 minuter för Luleå.

Tredje perioden tog vid med en minut kvar i spel 5-4 för Växjö, men vi vet ju hur svårt det är direkt efter pausvila att komma upp i fart. Det var det även idag och Luleå blev fulltaliga utan några större svårigheter. Men sen kom fyran, Joel Kellman tekade till höger om Lassinantti, och vann pucken rakt bakåt till Pridegeneralen själv, Joachim Blichfeld som knäppte av en handledare som hittade nät. Målet kom efter bara 01:53, vilken kalasstart för Växjö.

Mitt i perioden fick Hugo Gustafsson vila 2 minuter för ”Abuse of officials” och en chans för gästerna att vakna upp lite, sedan 4-0 målet hade det varit ganska avslaget i Bulans gäng, men man orkade inte med att hota något nämnvärt, och Lakers blev snabbt fulltaliga igen. Det hände inte så mycket nu i matchen, Luleå hade ganska tydligt gett upp det här, och för Växjö var det mest en transportsträcka mot slutsignalen, och ett arbete så klart att hjälpa Larmi att hålla nollan.

Publiken reste sig med nästan 3 minuter kvar och applåderade denna mycket stabila och välspelade tillställning, och Emil Larmis andra nolla på raken. Vi avslutade denna match med följande siffror: 4-0  i mål, 26-15 i skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Växjö respektive 25 minuter för Luleå.

På tisdag den 28/2 styr Lakers-bussen mot Örebro. Matchen startar kl 19:00, kan du inte se matchen live så följer du matchen på Cmore alternativt via Växjö Lakers sociala medier.