Inför Växjö - Luleå
Publicerad: 2024-01-30
Förra veckans bortaturné slutade med två vinster och ett nederlag. Enda förlusten kom med uddamålet mot Luleå, en motståndare som Växjö möter redan under tisdagskvällen och jagar således snabb revansch.

Under den nyss passerade veckan spelade Växjö tre matcher, som samtliga ägde rum på bortaplan. Först gästade man Luleå och föll med uddamålet, 3-4. Därefter svarade Lakers för en stark insats då man slog topplaget, Linköping, med 4-2. Under lördagskvällen spelade man sin senaste match då man gästade jumbon, Oskarshamn.

Växjö fick en smakstart på derbyt då man ledde med 2-0 efter den första perioden. Målen prickades in av Noah Östlund och Eric Martinsson. I den andra perioden utökade Östlund ledningen till 3-0 innan Marcus Sylvegård noterades för 4-0 i numerärt överläge. Oskarshamn reducerade i början av slutakten, men kom aldrig närmare än så. I stället kunde Joachim Blichfeld fastställa slutresultatet till 5-1 i mitten av perioden med sitt 15:e mål för säsongen.

Den senaste tidens fina resultat har gjort att Växjö ryckt till sig ett sjupoängsförsprång i toppen av SHL. Redan under tisdagskvällen väntar nästa batalj då Luleå kommer på besök till staden.

Luleå har sannerligen spelat upp sig på slutet då man vunnit sex av sina sju senaste matcher. Med den fina formen har Luleå spelat in 60 poäng på 37 matcher och ligger på en stabil åttondeplats i tabellen. Laget från Norr är endast tre poäng bakom sjuan, Frölunda, och har bara fyra poäng upp till den sjätte och sista direktplatsen till kvartsfinal.

Säsongen 2022-2023 slutade lagens inbördes möten på följande vis:

01-10-22 | Luleå – Växjö 1-2
03-12-22 | Växjö – Luleå 7-2
14-01-23 | Luleå – Växjö 1-3
25-02-23 | Växjö – Luleå 4-0

Som synes vann Växjö samtliga fyra matcher mot Luleå under fjolårssäsongen. Lagen möttes även i den första rundan i SM-slutspelet, där Lakers till slut vann kvartsfinalserien med 4-3 i matcher.

Kvällens batalj mellan Växjö och Luleå blir det sista mötet lagen emellan under säsongens grundserie. De tidigare tre fajterna har slutat med två Luleåvinster och en Lakersseger. Frågan är om Växjö kommer kvittera säsongens inbördes möten under tisdagskvällen? Självklart siktar laget på det! Tveka inte att ta chansen att se två formstarka lag göra upp i VIDA Arena i afton. Tillsammans lyfter vi taket!

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 19:00. Arenan öppnar redan 17:00. Välkomna då!

Visste du att…

… Växjö har vunnit tre raka hemmamatcher och har en målskillnad på 16-3 under segersviten.

… Luleå har vunnit tre raka bortamatcher och har endast släppt in ett mål under segersviten.

… Växjö har vunnit fem av de sju senaste inbördes mötena (alla sammanhang inräknat) i VIDA Arena.

… Linus Omark är Luleås poängbäste spelare med sina 29 pinnar (12+17).

… Växjö har släppt in minst mål (78) i SHL medan Luleå släppt in tredje minst (85).