Växjö kvar i vinnarspåret
Publicerad: 2023-01-14
3 nya poäng in på kontot efter en match som inledningsvis var ganska tillknäppt med två starka defensiver. Ett sent mål från Keegan Lowe i första var länge matchens enda, men i tredje perioden kom ett litet ryck då båda lagen nätade, innan Joel Kellman fastställde slutresultatet till 1-3.

Luleå stod för motståndet i eftermiddag i en fullsatt Copp Norrbotten Arena. Lagen kände lite på varandra inledningsvis, och vi fick se ett par fina målchanser åt båda håll men både Matteus Ward och Emil Larmi var påkopplade från start. Efter de första minuternas lite böljande spel var det Växjö som låg på hårdast, och man ställde ett par rejäla frågor till Ward som blev ordentligt uppvärmd. En fin aktion kom efter dryga 6 minuter då Manuel Ågren nästan lyckades få in pucken efter att ha rundat försvarande back men Ward lyckades avvärja även detta försök.

Det var bra tryck från läktarhåll, vilket gav hemmalaget lite styrka och ta sig ur pressen mot mitten av perioden. Men Växjö stod upp bra i mittzon, och motade flera försök från hemmalaget att komma in kontrollerat i anfallszon. Hemmalagets defensiv fungerade också bättre och bättre, och det blev ganska långa spelsekvenser där lagen bytte puck med varandra. Med ett par minuter kvar skapade Luleå ett fint flygande anfall, där man kom 2-1 men Brännström missade pucken som Connolly levererade.

Lite momentum för hemmalaget efter kontringen gjorde att man bet sig fast i Växjös zon men Växjö jobbade tätt framför Larmi, och kunde stå emot. Med knappa minuten kvar kom Växjö upp i anfallsläge, och efter lite snurrande runt Luleås kasse fick Erik Josefsson upp till Keegan Lowe på blå, och Lowe la pucken till rätta innan han skickade pucken mot mål och den styrdes in via Oscar Engsunds knä. Skönt med en ledningspuck strax innan paus i en annars ganska tillknäppt period. Siffrorna då efter första: 0-1 på tavlan, 2-10 i skott på mål och inga utvisningar.

Andra perioden drog i gång och Växjö satte upp ett riktigt bra tryck, bland annat hade Hugo Gustafsson en stolpträff. Men Luleå tog tag i det och vände på trycket, och Larmi fick det lite hett om öronen en stund. Bland annat hittade Komarek till Fröberg med en crosspassning, men Fröberg misslyckades med avslutet. Matchens första utvisning kom efter bara 3:20 spelat då Erik Gustafsson drog på sig en tvåa för en fasthållning. Men Växjös powerplay lämnade en hel del att önska och Luleå var snart fulltaliga igen.

Tobias Rieder åkte ut på botbänken för en hakning efter 08:14, och det blev dags att plocka fram boken om boxplay för Växjö. Luleå satte upp ett bra powerplay, och skapade en hel del oreda i Växjös box, men den boxen, med Larmi längst bak, höll tätt och nollade Luleås första numerära överläge. Men hemmalaget var lite mer påkopplat nu, och man började också få skott innanför målramen, så här långt inget som inte Larmi kunnat stå emot, men helt klart ett lyft mot första perioden.

Kossila, Sexton och Gustafsson var spelsugna och kreativa idag, och varje gång de var inne blev det farliga situationer runtom Ward och hans målbur, och med 4:!3 kvar kom en bra chans att befästa ledningen för Lakers, då Luleå fick ett lagstraff för felaktigt byte. Växjö satte upp ett riktigt vasst powerplay, rörligt och med hyfsat tempo på passningarna. Rieder var riktigt nära att få in pucken i öppet mål, men Sellgren ”räddade” med sitt klubbskaft. Närmare än så kom inte Lakers innan Shinnimin som suttit av lagstraffet fick komma in på isen igen. Men det blev inga mål i perioden, skott på mål 9-6 och 2x2 minuters utvisning för Luleå respektive 1x2 minuter för Växjö.

Tredje perioden tog vid med en dubbelutvisning på Shinnimin och Häman Aktell, efter att de haft en liten dispyt. Spel 4-4 och lite mer isytor väntade och det var Luleå som trivdes bäst i den spelformen inledningsvis, då man ännu en gång skapade oreda framför Larmi. Men snart var det spel 5-5 igen och publiken gjorde vad de kunde för att mana på sitt Luleå. Hemmalaget kröp närmare en kvittering helt klart, och när Erik Josefsson fick en tvåa för en tripping så kanske läget skulle komma?

Växjös boxplay var initialt bra, och man kunde hålla undan flera försök från hemmalaget, men med 18 sekunder kvar fick Larmi kapitulera för ett distinkt skott från Julius Honka som kunde ta sig ett par skär in i banan innan han lossade kanonen. Lika på 1 och lite spänning i matchen då. Växjös chans till att återta ledningen kom ganska snabbt, då Tyrväinen rev omkull Robert Rosén och fick en tvåa för det under vilda protester bland publiken.

In med Kossila, Rieder, Rosén och Bengtsson-Persson på blå, passa runt pucken till någon får läge, och läget fick Joel Persson som dundrade på ett skott som Ward lämnade retur på, och där fanns Tobias Rieder påpassligt på plats och tryckte in ledningspucken i nät. Skönt med snabb replik! Växjös defensiv stod upp bra och med dryga 5 minuter kvar tryckte Joel Kellman in ännu en retur från Ward, och det borde väl ändå varit spiken i kistan? Men strax därefter åkte Häman Aktell ut för en armbågstackling, men återigen var Lakers boxplay strålande och Larmi stabil i målet, och vi hade spel 5-5 och dryga 2 minuter kvar av matchen. Men Luleå kändes uppgivet, det kom ingen time-out, inte ens ett försök att ta ut målvakten utan Växjö kunde ganska komfortabelt spela av de sista minuterna och kamma hem ytterligare tre poäng. Vi sammanfattar matchens siffror till: 1-3 i mål, 27-28 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för respektive lag.

På torsdag den 19/1 är det dags för nästa hemmamatch i VIDA Arena då Malmö kommer på besök. Matchen startar kl 19:00, och hockey ska ju ses live så skaffa din biljett på (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via Växjö Lakers sociala medier.