Seger i första kvartsfinalen
Publicerad: 2023-03-16
På torsdagskvällen drog till slut äntligen säsongens slutspel igång och seriesegrarna ställdes mot Luleå Hockey i Vida Arena. Lakers vinner en match som satt långt inne pga svårigheter med målskyttet. Segern skrivs till 2-0.

Äntligen är vi inne i den där årstiden när allt ställs på sin spets. Herren på täppan och till slut är det en ensam i toppen som vinner den sista matchen för säsongen och står där med Le Mat. Kvartsfinal nummer ett spelades på torsdagskvällen mellan Växjö Lakers och Luleå Hockey. En matchserie som kommer att bli fysisk med mycket känslor. Det tror jag all var överens om redan innan denna första match.

En första period som spelmässigt går till hemmalaget. En period som precis som väntat och sagt blev fysisk och försvarsinriktad. Det bjuds inte på mycket. Efter 5 minuters spel får hemmalaget sin första stora möjlighet när Joonas Rask visas ut för en slashing. PP spelet fortsätter att hacka en del för hemmalaget som inte får till så jättemycket. Någon halvchans på sin höjd. I slutet av perioden hettar det till ordentligt när Ludvig Nilsson sätter in en rejäl bröstvärmare på Komarek.

Utvisning först 5 min, senare nedskalat till 2 minuter interference. En första period där Lakers vinner skotten med 10-2.

Dock fick gästerna börjar med en man mer på banan i inledningen av den andra perioden med 1.04 kvar på Luddes utvisning. Men dessa sekunder reder hemmalaget ut på ett bra sätt. Och i den andra perioden ökar Lakers tempot och får långa tunga anfall på gästerna som blir små i egen zon pga av trycket från hemmalaget. Oroväckande var det givetvis initialt när man med övertag i spelet inte får utdelning.

Efter 9.21 kommer dock chansen när Oscar Engsund crosscheckar Robert Rosén framför Luleås mål. Och då kommer äntligen utdelningen när Hardy Häman Aktell hittar över till Joel Persson som avlossar ett direktskott som inte Lassinanti lyckas hålla och vi har 1-0 i kvartsfinal 1 efter 10.13. Även den andra perioden är het som sanden en varm sommardag och det utväxlas ord mellan spelarna efter varenda avblåsning. Lakers har chanser till utökning men pucken vill inte in. I samband med att signalen för andra perioden går får Blichfeld ensnyting av Honka som precis på 20 minuter får en tvåa för hög klubba.

En riktigt bra period från hemmalaget som vinner skotten med 11-5 där ställningen är 21-7 efter två perioder. Den avslutande perioden blir lite av en nervhistoria då Lakers trots jättelägen inte lyckas utöka sin ledning. Julius Honkas utvisning från den andra perioden ger till slut ett 5 mot 3 läge när Jack Connolly åker ut för en puck out efter 1.06. Ett läge som man inte lyckas utnyttja vilket säkert fick en hel del i arenan att börja fundera.

Luleå får dessutom en jättechans drygt 4.30 kvar att spela när Brian Cooper åker ut för en crosschecking. Men Luleå förstör chansen själv genom Shinnimin som slår klubban ur händerna på Koivisto och istället spel 4 mot 4, och en kort stund även 5 mot 4 för hemmalaget. I slutet av matchen tar Luleå till slut ut Lassinanti för att gå för det. Men då äntligen kommer utdelningen när Ludde Nilsson åker på en rensning och kan lägga pucken i öppen bur efter 19.18.

Ett efterlängtat mål som förkunnar slutresultatet till 2-0 och 1-0 i matcher till Växjö Lakers i den här kvartsfinalserien. Lakers vinner skotten med hela 30-9. Nu njuter till imorgon, sen är det att ladda om batterierna för ny match i Luleå på lördag. Nedsläpp i Norrbotten Coop Arena kl 15.15.