Tung förlust mot Luleå.
Publicerad: 2024-01-30
En tät och mestadels välspelad defensiv match där första målet, kom först i sista perioden och blev matchavgörande, när Luleå straffade Växjö denna kväll, som annars kantats av mycket känslor och glädje efter hyllningar av #85 Liam Reddox.

Innan nedsläpp hissades Liam Reddox tröja nummer #85 till taket i VIDA Arena, en mycket vacker och känslosam tillställning värdig en riktig ikon!

Växjö ställde upp med Emil Larmi mellan stolparna och comebackande Kalle Kossila i tredjelinan mellan Stjernborg och Östlund. Lakers satte upp ett ordentligt tryck mot Joel Lassinantti i Luleåkassen under de första bytena, och det var inte långt borta att man fick ett tidigt ledningsmål. Ja, Luleå hade stora problem att försvara egen zon i de 5 inledande, och första riktiga Luleåanfallet lät vänta på sig till den 6:e spelminuten. Men sen tog gästerna för sig under ett par byten, och man skapade ett par riktigt vassa lägen framför Larmi.

Växjö levererade farlighet efter farlighet, och matchens första utvisning kom som en del av detta, då Oskari Laaksonen blev tvungen att haka Marcus Sylvegård som annars hade fått ett fint läge. Matchens första powerplay till Växjö som satte upp ett par fina kombinationer men man lyckades inte få hål på Lassinantti. Spelet böljade fram och tillbaka i andra halvan av perioden, men det var inte så många klara målchanser. Båda lagen höll ganska rent i slottet framför egen målvakt, men känslan var ändå att Växjö kom till både något fler och framför allt lite bättre lägen. Precis när sista minuten inträdde tappade Zach Giuttari pucken på blå, och gästerna ställde om blixtsnabbt, men en grym backchecking av Brian Cooper och Martin Lundberg förhindrade ett potentiellt farligt läge.

I andra perioden kom Växjö ut och fortsatte spela med ganska hög press och man tryckte tillbaka gästerna i egen zon vid ett flertal tillfällen. Men Luleå var också effektiva i sitt försvarsspel, och lät Växjö spela runt men släppte inte frivilligt till några större målchanser ändå. Spelet fortgick så under långa sekvenser utan avblåsningar, Luleå kom i några omställningar, och Växjö kontrollerade puck och spelade runt. Men här i andra perioden började det smälla lite mer i sargerna, inte så okontrollerbart eller ojuste, men hårt. Emil Sylvegård åkte dock på en utvisning, kanske inte för sin hårdhet, utan han höll i sin motståndare lite väl länge tyckte domarna, och fick vila 2 minuter för det tilltaget.

Luleås powerplay var inte ofarligt, utan både boxen och Emil Larmi fick jobba för att hålla undan, vilket man klarade av tills man åter var fulltaliga. Matchens första mål var riktigt nära efter 14 minuters spel när Tobias Rieder blev fint framspelad i slottet av Robert Rosén och pucken satt klockrent i kryssribban. Växjö ångade på ordentligt nu i slutet på andra, och stundtals såg det nästan ut som att det var powerplay, men Lassinantti var obeveklig så här långt, och lyckades hålla tätt tillsamman med sitt uppoffrande försvar. Men det var Luleå som i sista sekunden nätade i en snabb två mot etta, men känslan var att signalen för periodslut kom innan målet. Domarna checkade videon och konfirmerade den känslan, 0-0 inför tredje alltså.

I tredje perioden var väl den stora frågan vilken defensiv som först skulle få ge med sig, som vanligt mellan dessa två lag. Att första målet blir oerhört viktigt var det väl ingen fråga om. Växjö fick chansen tidigt i perioden då Jesper Sellgren fick en 2:a för roughing plus en 2:a för olämpligt uppförande. Men strax därefter åkte Robert Rosén ut för en goaltender interference, spel 4-4 således innan det åter blir 5-4 för Växjö en stund. Men det ville sig inte, pucken hoppade och for och gjorde inte alls som Växjö ville.

Första målet kom efter 08:23. Lakers strulade till det i egen zon, och Nikola Pasic fick tag på pucken och kunde vispa in 0-1 i denna så här långt typiska enmålsmatch. Nu hamnade ju Växjö i en jagande sits istället, och både Joachim Blichfeld och Robert Rosén var riktigt nära att direkt svara upp med en kvitteringspuck, men Lassinantti nekade. Växjö gick på i ullstrumporna, men Luleå backade hem och stod upp bra i egen zon. Och med dryga 3 minuter straffade Brendan Shinnimin Lakers genom att slänga in en backhand som gick stolpe in. Jörgen Jönsson plockade ut Larmi för spel 6-5, men han fick komma in igen på grund av en tekning i mittzon. Med 01:02 kvar ringde det bakom Lassinantti till slut, men på isen tog man beslutet att pucken ej var över mållinjen, och efter videobedömning behöll man den bedömningen. Men nej, det ville sig inte denna kväll, Luleå nollar Växjö ikväll, mycket tack vare en grym insats av Joel Lassinantti, och vi får ta nya tag på torsdag.

Sammanfattning:

0-1 #11 Nikola Pasic 48:23 (ass #96 Andreasson)

0-2 #24 Brendan Shinnimin 56:43 (ass #3 Allard, #96 Andreasson)

Skott på mål 29-20 (7-5, 11-7, 11-8)

Nästa match blir på torsdag den 1/2 borta mot Rögle. Pucken släpps 19:00, kan du inte se matchen på plats följer du den på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.