Semifinal nästa för Växjö Lakers
Publicerad: 2023-03-28
Växjö vann den 7:e och helt avgörande matchen i kvartsfinalserien efter en ganska gedigen insats. Även om Luleå bjöd upp till dans, var det Växjö Lakers som var starkast och kunde hålla undan en 2-1 ledning från första halvan av matchen.

Växjö Lakers inledde denna vinna-eller-försvinna-match med ganska god fart, och man höll upp passningstempo och hittade vägar in i anfallszon, ivrigt påhejade av hela Vida Arena, ja eller i alla fall nästan hela. Men Luleå vilade inte på hanen, utan var på plats och tog hand om minsta lilla misstag från Växjö. Men efter halva perioden var det klar fördel Växjö, med 4-1 i skott på mål, och minst lika många skott som smitit utanför målramen. Erik Josefsson hade dessutom en i stolpen.

Luleå hade under första halvan haft ganska svårt att komma in i farligt område, och besöken nere hos Larmi hade varit ganska korta och mest bestått av snabba spelvändningar där man inte lyckats etablera anfallsspel med någon större tyngd. Med 06:32 kvar av perioden kom matchens första utvisning som drabbade gästerna och Pyrochta som fick en tvåa för fasthållning. Växjös första powerplay blev dock inte någon höjdare, tempot bedarrade och Luleå hade inga större problem med att freda sig. Men det var hemmapubliken som fick jubla först. Joel Persson gjorde sin gubbe, och hittade Joachim Blichfeld på bortre med en snygg Osby-passning. Glädjen blev dock kortvarig när Niklas Olausson trädde in kvitteringen efter lite av ett flipperspel i Växjös zon, där pucken studsade och for på skridskor och annat innan den hamnade hos Olausson. Kanske inte helt rättvist sett till spelet, men ishockey är sällan det. Första perioden tog slut med 1-1 på tavlan, 9-2 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Luleå.

Andra perioden inleddes med en riktigt fin propp av Martin Lundberg på Julius Honka som ilsknade till och efter lite brottningsmatch fick båda två åka och sätta sig 2 minuter. Spel 4-4 efter bara 34 sekunder och Växjö satte upp ett riktigt bra läge där Kalle Kossila var sist på pucken men utan att få den på mål. I anfallet efter var det riktigt nära för Robert Rosén. Sen fick Shinnimin en puck på blå, och åkte mellan Koivisto–Bengtsson och Bengtsson fick en tvåa för en tripping när Shinnimin ramlade. Men i Luleås powerplay åkte Shinnimin fram och slog klubban på Larmis handske efter blockering, och blev utvisad för det. Ett kostsamt tilltag, då Växjö tog ledningen genom Robert Rosén, mycket vackert framspelad av Kalla Kossila.

Det var verkligen slutspelskaraktär på matchen, det fysiska spelet gjorde sig påmint vid varje speluppehåll, men även om det var hårt, så var det mesta ändå precis som det ska vara i match 7. Andra halvan på perioden var ganska låst ändå, båda lagen försvarade sig bra men det var ett litet spelövertag för Växjö. Man spelade ganska kontrollerat, vårdade puck och vek inte ner sig för motståndarna. Växjö skapade riktigt bra tryck i slutet på perioden, och det var långa stunder närmare 3-1 än en kvittering. Men det blev bara ett mål i period 2, som vi stängde med följande siffror: 1-0 i mål, skott på mål slutade 6-8 och vars 2x2 minuters utvisning.

Tredje perioden tog vid med ganska avvaktande spel, inget av lagen ville ju så klart släppa till något bakåt. Spelet böljade fram och tillbaka mellan zonerna, inga klara målchanser, en och annan offside eller icing-avblåsning avlöste spelet. Spelövertaget tenderade dock att gå mer i gästernas favör, vilket kanske inte var så konstigt eftersom de jagade kvittering. Man bet sig fast några gånger i Lakers zon och fick till ganska långa anfall, med mycket mjölksyra i benen på Växjöspelarna som följd.

Mitt i perioden skapade dock Växjö bra målchanser ett par gånger om. Först tryckte sig Blichfeld in framför Lassinantti, som klarade. Hugo Gustafsson och Erik Josefsson fick också till avslut på mål. Med 07:26 visades Linus Fröberg ut för en interference, men även denna gång ville det sig inte likt i första perioden i powerplay. Med 02:30 kvar lämnade Lassinantti målet och Luleå pushade på 6-5 för en kvittering. Med 01:29 kvar Luleå time-out efter en icing från Växjö, mest för att vila spelare troligtvis. Men Växjö Lakers håller undan och skickar Norrbotten ut ur striden om SM-guldet. Matchen i siffror: 2-1 i mål, 23-14 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Växjö respektive 4x2 minuter för Luleå. Ytterligare utvisningar kom till efter avblåsning i det tumult som uppstod. 3 tvåor per lag delades ut efter slutsignalen.

På fredag den 31/3 fortsätter finalserien när det är dags för semifinal 1 i Vida Arena. Klockan 19:00 släpps pucken och hockey ska ju ses live så skaffa din biljett på vaxjolakers.se!