7-2 seger i kvartsfinal 3
Publicerad: 2023-03-20
Växjö inledde lite knackigt de första 10 minuterna men hittade sedan både fart och utdelning. Inga mål i första, följdes upp med 3 i andra och 4 i tredje för Lakers. Matchens andra halva kantades av utvisningar och matchstraff för Luleå, och Växjö kunde ganska komfortabelt ta detta i hamn.

Växjö Lakers inledde lite ängsligt ikväll, Luleå fick åka med fart över hela isen, och förutom en fin soloräd av Manuel Ågren tog ända tills gästerna åkte på en utvisning, en roughing av Oscar Engsund i fjärde spelminuten, innan Växjö kunde etablera något spel i offensiv zon. Man satte upp ett ganska bra powerplay trots den svaga inledningen, men Lassinantti stod pall. Sen blev det gästernas tur att spela i numerärt överläge, när Keegan Lowe strax därefter åkte ut för en crosschecking. Men även Växjö och Emil Larmi höll tätt bakåt i denna spelform.

Efter dessa två utvisningar blev det lite bättre fart även på Växjö, och man tog definitivt tillbaka mycket av det övertag Luleå hade inlett perioden med. Det gav matchen en frejdig och intensiv inramning. Växjö gick också om i skottstatistiken, och det blev nästan lika många skott på mål i denna första period än i hela förra kvartsfinalen. Erik Josefsson fick ett riktigt bra läge när han fick med sig pucken i ett friläge med 2 minuter kvar, men Lassinantti nekade även det. Växjö avslutade riktigt starkt, och Luleå var nog ganska nöjda med ett 0-0 resultat så som perioden utvecklade sig. Vi summerade första perioden med 0-0 på tavlan, 13-8 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för vardera lagen.

Andra perioden inledde Växjö lika bra som man avslutade första, och det gav också utdelning när Hardy Häman Aktell la en handledare mot mål som med hjälp av stolpen hittade nät bakom Lassinantti, skön start på perioden och skönt att få utdelning. Målet kom efter bara 03:09 spelat. Bara minuten senare passade Rieder till Halbgewachs i ett flygande anfall, men Jaydens avslut satt klockrent i stolpen. Sen kom Shinnimin och tog sig på egen hand igenom hela Växjöförsvaret och satte kvitteringen 06:06 med ett rappt skott mitt i skäret.

Vid halvtid i perioden kom en utvisning på Leo Komarov efter en crosschecking i offensiv zon, och en möjlighet för Växjö att återta ledningen i matchen. Men nej, det ville sig inte riktigt denna gång i powerplay, men Växjö fick snabbt ett nytt läge då Linus Förberg gjorde sig skyldig till en tripping. Växjö ställde upp på nytt med en man mer, men det ville sig inte till fullo, fast i samma sekund som som gästerna blev fulltaliga, hittade Tobias Rieder nättaket, knästående vackert framspelad av Halbgewachs.

Västra Stå och hela VIDA Arena hann inte ens tystna efter 2-1 målet innan man på nytt fick lyfta taket när Glenn Gustafsson hittade Kalle Kossila på bortre och 3-1 var ett faktum. I anfallet efter la Hardy Häman Aktell ett skott mot mål, i ribban. En tung sekvens för gästerna, som visade frustration efter var och varannan avblåsning. Leo Komarov matade på lite väl många slag och fick 5+game, samtidigt som Keegan Lowe fick en tvåa för roughing. 2 minuter spel 4-4, sedan 3 minuter i powerplay för Växjö, men det tar vi i tredje perioden. Statistiken för period 2: 3-1 i mål, skott på mål slutade 13-5 och 1x2 minuters utvisning för Växjö, respektive 2x2+5+20 minuter för Luleå.

Tredje perioden tog vid med 3 minuters powerplay för Växjö, sånär som på några sekunder. Eller nej, så blev det inte. Kossila åkte för en hög klubba, , och i anfallet efter kom det en dubbel på Halbgewachs och Shinnimin, Jayden för en hakning och Brendan för en diving. I denna röra lyckades Luleå reducera, Växjö ställde till det alldeles och serverade Honka mitt i slottet och då hann inte ens Emil Larmi med. Intensivt så det förslog.

Luleå fick till lite momentum efter sitt mål, men då tar man ytterligare en utvisning. Isac Brännström gjorde sig skyldig till en onödig crosschecking i offensiv zon, och äntligen fick Växjö lite ordning på spelet med en man mer. Lukas Bengtsson till Joel Persson, tillbaka till Bengtsson och pang, men Lassinantti hinner över. Dock lyckades han inte hålla pucken utan den ramlade ner på bladet för Robert Rosén, som bara behövde peta in trissan.

53 sekunder senare hittade Joel Kellman Joachim Blichfeld med en kanonpassning och där gör han inga misstag dansken. Sen tappade Luleå det helt, man tog flera utvisningar, slashing, abuse of officials två gånger om. Det kom också en game misscondut på Thomas ”Bulan” Berglund som fick lämna bänken, och i spel 5-3 så kom även 6-2 genom Jayden Halbgewachs, som fick en passning från Blichfeld, tog emot den med skridskon och smackade dit den i Lassinanttis vänstra kryss. Då målet kom innan Luleås första utvisning, var det fortsatt 5-3 i 55 sekunder till. Lassinantti lämnade isen och Matteus Ward tog plats mellan stolparna, men han fick kapitulera ganska omgående också, då 7-2 kom när Joel Persson hittade nät efter en fin upprullning. Gästerna hade så klart gett upp detta sedan länge, och de sista minutera spelades mest av. Matchen i siffror: 7-2 i mål, 42-18 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för Växjö respektive 8x2+5+20+20 minuter för Luleå.

På onsdag den 22/3 fortsätter kvartsfinalserien i Coop Norrbotten Arena. Kl 19:00 släpps pucken och tar du inte bussen upp till Luleå så följ matchen på Cmore alternativt via Växjö Lakers sociala medier.