Serien lever efter Luleå seger med 0-1
Publicerad: 2023-03-24
Det var upplagt för fest och chans till extra vila i några dagar när Växjö Lakers på fredagskvällen hade chansen att säkra en semifinalplats. Luleå ville annat och kunde genom matchens enda mål i tredje perioden ta matchserien vidare till en sjätte match.

Fredagkväll, löning, 3-1 i matcher till Växjö Lakers och matchboll. Kunde ju inte vara bättre förutsättningar för en bra start på helgen. Luleå kommer till Växjö för att förstöra. Dock en jättebra första period från hemmalaget som sätter gasen i botten och under de första 20 minuterna många långa anfall i Luleås zon.

Men precis som tidigare matcher så är det inte läge för målskytte i den första perioden. Den blir mållös även i denna match nr 5. Många bra chanser, men det hade även Luleå som skapar några riktigt bra lägen. Växjö är initialt lite slarviga i de avgörande lägena, och även om spelövertaget är stort så tar man inte så många puckar mot mål som man tycker dom borde med det spelövertaget.

Växjö får dessutom en chans i numerört överläge efter 11.15 när Niklas Olausson trippar Joachim Blichfeld. Men det blir ett ganska så svagt powerplay från hemmalaget som tyvärr sänker tempot i mycket av det man gör under själva utvisningen. Lakers vinner dock skotten med 8-5 efter de första 20 minuterna.

I dom andra matcherna har det kommit ett antal mål i mellanperioden, men även den blir mållös den här aftonen. Och spelmässigt blir den även lite sämre, lite mer ofokuserat. Och det enda vi får i den andra perioden är utvisningar, två på Lakers och en på gästerna. Men inga mål som sagt. Luleås powerplay känns lite bättre. Åtminstone fick dom längre tid i etablerat powerplay spel. Lakers sänker tempo och fokus alldeles för mycket och därför blir ingångarna till etablerat spel det största problemet. Och med mindre tid etablerat sänker man givetvis sina chanser att göra mål.

Även om Lakers vinner skotten i den andra så är det en jämn period där båda lagen har sina chanser att ta ledningen. Lakers vinner som sagt skotten med 12-8.

Den tredje perioden blev sedan avgörande och de första 10 minuterna är inte Lakers riktigt med i matchen utan Luleå, trots sitt manfall driver matchen och får så klart utdelning till slut efter 7.13. Det är Jonas Berglund som till slut trycker in en lös puck bakom Larmi. Detta efter ett par riktigt vassa chanser dess förinnan. Ett mål som blir avgörande och som reducerar kvartsfinalserien till 3-2 och tar den åter till Norrbotten på söndag.

Lakers vinner skotten med 32-18 men man är väldigt ineffektiva och Lassinanti gör en kanon match. Växjö Lakers har en del att fundera på. Luleå krigar till sig en reducering i matchserien och får med detta en hel del momentum inför match 6 på söndag i Norrbotten Coop Arena. Nedsläpp kl. 15.00.