Tung förlust i Norrbotten
Publicerad: 2024-01-23
Växjö Lakers med 4 raka vinster tog sig an Luleå med samma fina form, och det var hemmalaget som kom ut starkast, Lakers gjorde en push i andra perioden, men sett över 60 minuter var det Luleå som var både hungrigast och starkast för kvällen.

Matchen i Coop Norrbotten Arena började lite tillknäppt, som brukligt är dessa två lagen emellan, men Växjö kom ändå till ett par fina avslut signerade Robert Rosén och Marcus Sylvegård, dock stod Matteus Ward pall och kunde rädda. Efter 04:40 kom en utvisning på Gabriel Carlsson, och Luleå med ett av ligans vassaste powerplay behövde inte lång tid på sig att ta ledningen genom Brendan Shinnimin som fick öppet mål när pucken styrde via Keegan Lowe´s skridsko och ställde Emil Larmi. Luleå fortsatte att trycka på i bra tempo efter ledningsmålet, och Växjö hade det lite jobbigt mellan varven att ta sig ur egen zon.

Växjö började hitta lite mer rätt med passningar mot mitten av perioden, men Luleå stod upp bra och vände ofta spelet in i Lakers zon. Väl i anfallszon kändes hemmalaget rappare och ettrigare på pucken, och skapade sig oftast ganska bra lägen mot Larmi. Med 8 minuter kvar satte Juhani Tyrväinen in en jättepropp på Noah Östlund, som lämnade båset för kontroll men var ganska snart tillbaka i båset, helt ok vad det verkade. Defensiven i Växjö var inte vad vi är vana vid att se, Luleå bet sig till synes ganska enkelt fast i anfallszon ganska ofta, och Växjö fick slå ifrån sig gång på gång. När gästerna satte 2-0 med dryga minuten kvar, var det nog ingen som blev förvånad, det hängde i luften. Nej, dessa första 20 minuter tillskriver vi Luleå, som välförtjänt satt sig själva i förarstolen inför andra perioden.

Andra perioden inleddes med ett ganska tidigt mål för Växjö, Dylan McLaughlin åkte en runda i anfallszon, ner runt målet och tillbaka upp till blå, serverade Brian Cooper för skott, och Wards retur gick ut till Manuel Ågren som distinkt satte pucken i nät. 28 sekunder senare var det utjämnat, efter ännu ett mål från Robert Roséns klubba när Eric Martinsson sköt och ”Robban” styrde in pucken. Några minuter senare fixade Pontus Andreasson ett straffslag efter att han åkte sig fri hela vägen från eget mål, men Larmi nekade Andreasson som tog straffen själv. Eller nekade och nekade, Andreasson missade helt enkelt sin dragning.

Tyrväinen och Co fortsatte att smälla på ordentligt, men sen kom en hög klubba från Keegan Lowe, och ett nytt powerplay väntade för hemmalaget. Man satte upp ett riktigt bra powerplay, och Växjö kom knappt ur zon, och det är långt till båset i andra, så det var trötta Lakersben innan Lowe kom in på isen igen, Luleå kom inte närmare ett ledningsmål än en stolpträff. Men även efter utvisningen var det Luleå som åter låg på hårt, och var först på pucken överallt kändes det som. Växjö kom i ett par omställningar, men man hade svårt att etablera något längre offensivt spel. Lite avslaget mot slutet av perioden, men likaläge inför tredje betyder en spännande avslutning.

Tredjeperioden inleddes återigen med en del slarv i egen zon för Växjö, vilket gav hemmalaget flera fina chanser med ytterligare en ramträff. Växjö hade svårt att få med sig några utvisningar ikväll, en solklar hög klubba i ansiktet på Hugo Gustafsson missades av alla domarna till exempel. Men det var hemmalaget som var på gång, och det small till slut bakom Larmi när Jesper Sellgren gjorde 3-2 via stolpe in. Sen kom det faktiskt en utvisning på Olli Nikupeteri efter en crosschecking på Noah Östlund. Trots spel med en man mindre var det hemmalaget som satte upp den farligaste målchansen, en två mot etta där Oskari Laaksonen missade öppet mål.

Nej, det var Luleå som var hungrigast ikväll, Växjö var tvåa på pucken allt som oftast, och man hade svårt att etablera tryck framåt, och svårt att freda egen zon från de röda spelarna. Passningsspelet nådde inte den precision vi är vana att se från killarna, och skotten för få och blygsamma. Luleå hade bra kontroll på detta och det skulle komma att krävas något alldeles extra under de avslutande minuterna om Växjö skulle klara ta denna match till förlängning. 02:30 kvar, icing från hemmalaget, Larmi kvar i kassen, vunnen tekning och Larmi lämnade för spel 6-5. Ny icing med 01:44 kvar, attack från Växjö men Luleå lyckas erövra pucken och Linus Omark kunde sätta den i tom kasse. Joachim Blichfeld satte 4-3 med 10 sekunder kvar, men man räcker inte hela vägen ikväll, hemmalaget var starkare idag helt enkelt.

Skott: 23-19 (8-5) (8-8) (7-6)

Nästa match blir på torsdag, borta mot Linköping. Pucken släpps kl 19:00, kan du inte se matchen live följer du den bäst på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.