Kvartsfinal 1: Växjö - Luleå
Publicerad: 2024-03-21
Inför
Efter en lång och händelserik grundserie är det, under torsdagskvällen, äntligen dags för säsongens SM-slutspel att dra i gång då Växjö gästas av Luleå i en högintressant kvartsfinalserie lagen emellan.

För 189 dagar sedan startade den pågående säsongens grundserie och nu är vi alltså framme vid det vi alla har väntat på – SM-slutspelet 2024, där Växjö skall göra allt för att försvara sitt SM-guld. I skrivande stund är det 332 dagar sedan SM-bucklan lyftes i VIDA Arena inför en kokande hemmapublik.

Växjö svarade återigen för en stark grundserie då man lyckades spela in hela 99 poäng på 52 matcher. Med den bedriften slutade laget tvåa i tabellen, två poäng före trean, Skellefteå, och fem poäng efter serievinnaren, Färjestad. Lakers avslutade för övrigt grundserien med att 3-1-besegra Oskarshamn på hemmais.

Under vårens SM-slutspel ställs Växjö mot Luleå i en högintressant kvartsfinalserie lagen emellan. Luleå hamnade till slut precis utanför en direktplats till kvartsfinal efter att ha spelat in 80 pinnar på 52 omgångar. Med den noteringen kom man fem poäng efter sexan, Linköping.

I och med sjundeplatsen fick Luleå spela åttondelsfinal mot tiondeplacerade, Örebro. Serien, som spelades i bäst av 3 matcher, blev sannerligen dramatisk. Örebro vann nämligen det första mötet med 2-1 och satte således stor press på Luleå. Norrbottningarna lyckades dock kvittera serien i åttondelsfinal 2 då man vann med klara 3-0. Den tredje och avgörande tillställningen slutade 0-0 efter ordinarie speltid och fick därmed avgöras först efter förlängning. Väl under övertiden klev Juhani Tyrväinen fram och frälste sitt Luleå, som alltså avancerade till kvartsfinal mot den regerande mästaren, Växjö.

Växjö och Luleå möttes fyra gånger under årets grundserie, där matcherna slutade på följande vis:

14-10-23 | Växjö – Luleå 2-5
02-12-23 | Luleå – Växjö 0-2
23-01-24 | Luleå – Växjö 4-3
30-01-24 | Växjö – Luleå 0-2

Som synes segrade Luleå i tre av fyra fajter mot Växjö under grundserien. Båda tillställningarna i VIDA Arena slutade med bortavinst medan Lakers lyckades knipa en viktoria i Luleå via en imponerande 2-0-seger.

Växjö och Luleå drabbades även samman under fjolårets SM-kvartsfinal. Den matchserien var otroligt jämn och tajt, där Lakers till slut drog det längsta strået genom att vinna med 4-3 i matcher efter att den sjunde och avgörande matchen slutat 2-1 till Lakers. Robert Rosén prickade för övrigt in segermålet i mitten av den andra perioden. Därefter stängde Emil Larmi och försvaret butiken.

Nu är det dags att göra allt för att Växjö skall försvara sitt SM-guld. Tillsammans lyfter vi taket i VIDA Arena! Luleå är dock en mycket tuff motståndare, som har ett gott självförtroende efter sin åttondelsfinaltriumf samt stabila 3-1 i matchen mot Lakers under säsongens grundserie. Lägg därtill att gästerna är rejält revanschsugna efter att ha åkt ut mot just Växjö under fjolårets SM-slutspel.

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 19:00. Arenan öppnar 17:00. Välkomna då!

Visste du att…

… Växjö vunnit tre raka hemmamatcher.

… Luleå vunnit tre av sina fyra senaste bortamatcher (alla sammanhang inräknat).

… Marcus Sylvegård blev tvåa i SHL:s skytteliga med sina 23 fullträffar.

… Linus Omark blev Luleås poängbäste spelare i grundserien med sina 40 pinnar (14+26).

… Växjö släppte in minst mål (110) i grundserien medan Luleå släppte in tredje minst (116).

Skribent Timmy Renud