Sent segermål för Lakers i Leksand
Referat2021-01-16
Ett riktigt formtoppat Leksands IF stod som värd denna kalla lördagskväll i Tegera Arena. En tuff och tight hockeymatch där Lakers avgör sent och tar med sig alla poängen hem.

Växjö Lakers åkte upp till Leksand dagen efter overtime segern mot Rögle. Leksand som går som tåget och är i en otrolig form. Växjö Lakers startar dock matchen riktigt bra i Tegera Arena och man visar tidigt att man vill kontrollera och äga puck mest. Framför allt är man enormt samlade och väl positinerade i spelet utan puck.

Redan i i den 3:e minuten får man till ett riktigt bra anfall och tryck i Leksands zon. Häman Aktell hittar Koivisto på blålinjen med en öppnande passning. Koivisto väljer i sista sekund att dra ett s.k passkott diagonal ner till vänster där Brendan Gaunce sätter till klubban och vi har 0-1 i matchen efter 2.51. Brendan Gaunce gör sitt första mål i Lakerströjan.

Från den 6:e minuten och 10 minuter framåt får vi väldigt mycket utvisningar åt bägge håll. Det är Erik Josefsson och Emil Pettersson för Lakers och Jonas Ahnelöv och Patrik Zackrisson för Leksand som får vila 2 minuter. Båda lagen spelar bra i sina respektive boxplay och det blir inget nätrassel i powerplay.

När vi närmar oss slutet av perioden kvitterar dock Leksand ändå, lite i kölvattnet efter den sista utvisningen på Emil Pettersson. Och hemmalaget har lite flyt med puckstudsarna när Carter Ashton får med sig pucken bakom gästernas mål och hittar Ahnelöv som kan prickskjuta in 1-1 från nära håll efter 18.40.

Men det är till stora delar gästernas period som är lite vassare både med och utan puck. Man vinner dessutom skotten med 5-12.

Det är sedan Leksand som rivstartar i den andra perioden och Lakers är inte alls med där ute. Står på hälarna och ser ut att vänta på nått. Och det är Leksand som inledningsvis lyckas med det som helst gästerna vill få till, nämligen långa anfall när det är långt till båsen.

Det känns i början som att det bara är en tidsfråga till Leksand tar ledningen. Men den kommer inte, och efter ca halva perioden har Lakers åter hittat tillbaka in i matchen. Efter 12.52 får man dessutom en utvisning på Jon Knuts i Leksand för en hög klubba. Men passningsfokus har blivit sämre och precisionen är betydligt sämre vilket ger ett sämre PP.

Leksand reder ut detta lilla problem. Den sista halvan är jämn och båda lagen har sin klara chanser att sätta dit ledningspucken. Men den andra perioden slutar mållös. Det är hemmalaget som får ses som det lag som vinner perioden på poäng, och man tar även skotten med 12-8.

Den tredje perioden blev nog precis som Hallam ville ha den om man ser till vad han sa inför perioden. Att det gäller att hålla en bra defensiv och sen utnyttja de lägen man kan skapa sig i bl.a spelvändningar.

3.09 in i perioden får Lakers en första chans att sätta sig i förarsätet när Marek Hrivik får 2 minuter. Man skapar några bra chanser men inget som är tillräckligt vasst för att ge utdelning. Vi får sedan en period fram till den 15:e minuten där det känns som ställningskrig.

Då är Robban Rosén tvungen att rädda upp en kontring genom att ta en interference. Strax innan det hade Leksands Hrivik en straff som Källgren agerade lugnt på. Lakeres jobbar bra i spelet 4 mot 5 och tvingar Cehlarik ta en utvisning.

I spelet 4 mot 4 är det gästerna som har mest av spelet. När Robban sedan kommer in på isen så får Lakers 30 sekunder PP. Och då kommer matchavgörandet på ett mycket snyggt sätt när Emil Pettersson spelar över centrallinjen till Calof som drar en hård diagonal passning mot mål och Gynges klubblad. Gynge behöver bara sätta till klubban och vi har 1-2 på tavlan efter 16.48.

Sista minuterna blir ett krig för att hålla Leksnad borta från Källgren. Och trots bra tekningar från hemmalaget och hårt tryck i Lakers zon så håller man hemmalaget borta och vi tar 3 härliga poäng med oss hem till småland.

Nästa match är också borta, på torsdag när resan går till Luleå med nedsläpp kl. 19.00. Nästa hemmamatch ser vi nästa lördag när Gävlelaget Brynäs kommer på besök. Nedsläpp där kl 18.00.

Patrik Hammarstedt