Förlust i kvartsfinal 1 när Luleå vann med 3-1
Publicerad: 2019-03-22
Ett starkt Luleå kunde vinna kvartsfinal 1 efter ett sent avgörande och ett riktigt snyggt mål av Einar Emanuelsson.

Äntligen är vi igång, slutspel 2019, kvartsfinal 1 i Coop Norrbotten Arena mot Luleå. Det som vi alla går och längtar efter varje säsong. En tuff och säkerligen jämn och målsnål matchserie väntar oss. Luleå tar emot hemma, vilket man gjorde i en minnesvärd match för bara en dryg vecka sedan när grundserien avslutades. 3-2 seger den gången till hemmalaget. Dagens match börjar med Luleå som dirigent.

Växjö Lakers ser inte riktigt redo ut och tar lite väl lång tid på sig när man väl vinner puck. Gång på gång ser vi hemmalaget checka fast gästerna i Lakers zon. Vilket givetvis blir jobbigt och genererar ju bra mycket mindre energi till egna anfallen. Första perioden förblir mållös, och vi ser ganska få riktigt farliga målchanser.

Och det är faktiskt så att trots att perioden i stort tillhörde Luleå som även vinner skotten stort med 9-2, så är det gästerna som får fram dom två farligaste målchanserna under perioden. Först är det Pesonen som får ett jätteläge vid ett sidledsspel, och sen är det Shinnimin som kommer fri. Men inget av lägena ger utdelning.

Den andra perioden blir betydligt mer händelserik än den första. Det ser vi även på skottstatistiken som slutar 5-9 den här perioden. Intensiteten ökar och vi ser även lite mer känslor på isen.

Efter 11.05 så åker Daniel Rahimi ut för en lite för synlig hakning och Luleå får en jättechans att ta ledningen. Men Luleås PP går helt i baklås och man får istort sett ingenting uträttat under dessa två minuter. Lakers spelar bra och reder ut det utan problem och har t.o.m mer skott på mål än hemmalaget under detta PP för Luleå.

Däremot så händer det saker så fort Rahimi åter kommer in på isen och åker för att byta. Detta skapar helt plötsligt oreda för gästerna och Daniel Sondell hittar yta bakom Lakers backar med ett smörpass till Emil Larsson som rundar Fasth riktigt snyggt och hemmalaget tar ledningen efter 13.14.

Men som många gånger innan ser Växjö Lakers ganska opåverkat ut av Luleås ledningsmål. Det känns nästan som om vissa knutar löstes upp av Luleås mål. Efter ett bra anfall ca 3 minuter efter Luleås mål trycker Rahimi upp vid offensiv blå och håller pucken kvar i zon. Pucken snappas upp av Linus Fröberg som bryter in på ledig yta och skjuter ett snabbt handledsskott som hittar Lassinanttis högra kryss och vi har hastigt och lite lustig utjämnat till 1-1 efter 16.03.

Båda lagen har ett par halvchanser under den sista delen att ta ledningen i matchen men perioden slutar 1-1 och vi har just då en gastkramande tredje period framför oss.

I den tredje ronden tar Luleå över mer av dirigentpinnen igen och Växjö väldigt svårt att hitta vägar med fart i banan. Luleå spelar effektivt och ligger nära varenda Växjöspelare. Den sista perioden blir dessutom mer sönderryckt av utvisningar och det är mest gäster som sitter på botbänken.

Efter 5.25 är det Veersteg som åker på en märklig interference. Den reder Lakers ut på ett ganska bra sätt. Vid halvtid av perioden får vi en dubbelutvisning på Engsund och Reddox och efter bara 35 sekunder i spel 4 mot 4 så åker även Fröberg ut för en hakning. Vilket ger Luleå ett riktigt bra läge att sätta sig i förarsätet.

Men Lakers spelar riktigt bra i numerärt underläge och reder ut både spelet 4 mot 3 som i efterföljande 5 mot 4. Efter detta ser vi ett böljande spel, men mest med Luleå vid rodret. Men med ca 5 minuter kvar får Oliver Bohm ett jätteläge och skjuter ett skott som går precis utanför och träffar burgaveln.

Istället blir det Luleå som avgör efter 18.34 när Einar Emanuelsson driver in i offensiv zon, gör en snyggdragning bakåt, samtidigt som han slår på skott drar han ett stenhårt dragskott som går precis under Fasths ribba, helt otagbart. Lakers försöker i slutet med att plocka ut Fasth, men istället rensar Olausson från egen zon rakt i en öppen bur 60 meter längre ner och vi har 3-1 och avgjort efter 18.50.

Nästa match på söndag när matchserien vänder ner till Vida Arena. Matchstart kl 15.00. Se till att säkra din plats!