Ännu en tung förlust när målskyttet hackar
Publicerad: 2023-01-28
Efter en spelmässig överkörning av gästande Lakers i den första perioden, kunde hemmalaget IK Oskarshamn trampa ifrån i den andra och till slut vinna säsongens tredje smålandsderby med klara 6-1.

På lördagskvällen var det hockeyfest och smålandsderby i Be-Ge Hockeycenter i Oskarshamn när Växjö Lakers gästade. Ett Växjö Lakers som startade i ett massivt tempo i den första perioden, och gjorde egentligen allt rätt. Man hade hela 1-10 i skott när hela Lakers offensiva inledning bromsades upp av att Joachim Blichfeld åker på en 2 minutare för hakning efter 6.05. Ligans bästa powerplay fick dock inte till det alls. Bara ett skott på mål under dessa två minuter.

Rädslan var dock stor att detta hade bromsat ner Lakers ursinniga fart under den första perioden. Men icke, Lakers blev fulltaliga och tramapde på igen. Dan Sexton åkte till sig en straff efter 11.30 som tyvärr Kossila missade grovt. I slutet av perioden åker först Johannes Salomonsson ut för en holding och strax efter Hynek Zohorna för en hakning. Lakers fortsätter i spel 5 mot 3 men får inte hål på Tim Juel utan man går till första vilan med 0-0 och en skottstatistik på 8-20. Fyra perioder, 67 skott, noll mål.

Och den andra perioden blir därför en rejält sorglig historia, och en lektion i hur man gör mål. Man behöver inte skjuta så många skott på mål om man bara ser till att ha precision i det man gör. Lakers börjar i numerärt överläge, men får inte hål på Juel, och faktum är att man inte lyckas få några skott på Juel alls under den knappa minut man fick börja i powerplay. Istället är det Jochim Blichfeld som åker på sin andra hakning för kvällen efter 3.15.

Och då ringer det, givetvis. Man möter seriens bästa PP. Ett PP som misslyckades i den första perioden tar nu revanch. Och Oskarshamn gör egentligen bara en sak till skillnad från Lakers, man lägger in puckar på den farliga ytan framför mål. Där har man spelare som Jiri Smejkal som trycker in 1-0 bara 10 sekunder in i detta andra PP, alltså stannar klockan på 3.25.

I detta läge tappar gästerna i stort sett allt. Både det spelmässiga, och huvudet. I den 10:e minuten genomför Lakers ett katastrofalt byte som först och främst havererar hela det anfall som var på gång. En förlupen puck ut i mittzon och helt plötsligt är Johannes Salomonsson helt fri och skjuter snyggt och välplacerat 2-0 bakom Larmi efter 9.38. Eländet fortsätter. Ca 1.15 efter 2-0 skjuter Antti Suomela 3-0 mellan benen på Larmi, och uppförsbacken är total.

Hemmalaget vinner skotten med 9-5 i den andra perioden och gästerna har tappat allt tryck som man hade i den första perioden. Och den tredje perioden blir inte mycket roligare med Växjö ögon sett. Vi får en jättechans i början av den tredje perioden när IKO:s Rasmus Bengtsson åker ut. Men istället för en reducering så klantar vi till det på offensiv blå, Jiri Smejkal får komma fri och tunnla in 4-0 på Emil Larmi efter 1.58.

Efter 4-0 är det ganska andefattigt där ute fram till 7.04 när Myles Powel får gåra 5-0. En tydligt irriterad Brian Cooper trycker in Lakers första mål på över 107 mållösa minuter och klockan stannar på 7.31. Men det blev inte det sista som skulle hända utan Lakers släpper ytterligare ett friläge till Antti Suomela som med en backhand hänger 6-1 efter 9.15. Efter detta blir det en jobbig sträcka fram till att signalen ljuder efter 60 minuter. Lakers vinner skotten med hela 24-39. Två matcher där vi nu skjutit totalt 86 skott på mål och gjort 1. Då blir det inga poäng.

Nästa match ser vi i Vida Arena på tisdag den 31/1, då Örebro kommer på besök. Nedsläpp har vi kl 19.00. Ser till att boka din plats i arenan. VÄLKOMMEN!