Femte raka bortasegern kom i Malmö
Publicerad: 2022-11-26
Efter den tunga förlusten i derbyt i torsdags åkte Växjö Lakers ner till Malmö och gjorde en gedigen insats. Ett solitt spel ger 2-5 och femte raka bortavinsten.

Efter torsdagens derbyförlust gick Lakers bussen ner till Malmö för omgång 21, Börje Salmings omgång. Vi får se en inte alltför välspelad och händelserik första period. Spelmässigt ganska jämn, men kanske Malmö aningen bättre när det gäller att vaska fram chanser och får puckar på mål, vilket periodens skottstatistik vittnade tydligt om (15-6).

Amil Krupic är den enda Lakers spelaren som noteras i protokollet i den första perioden då han, till synes aningen märkligt åker ut för en interference. Men boxplayspelet verkar initialt fungera i alla fall, och man håller rent.

Men det blir ändå Malmö som lyckas gå ifrån den första perioden i ledning med 1-0 efter att man kontrat på ett rejält tryck från gästerna och och genom Oliver Lauridsen tar ledningen i matchen med bara 12 sekunder från periodsignalen.

Lika snöpligt som det blev 1-0 till Malmö med bara sekunder kvar, lika hastigt har vi 1-1 på tavlan, när Lakers kommer ut och gasar på så det slår gnistor om dom. Hugo Gustafsson sätter en retur efter att man förlagt allt spel hela den första minuten i Malmös zon. Målet kommer efter 59 sekunder.

Den andra perioden spelar gästerna den hockey dom kan spela, och då får man ofta lite tur med sig också. Vilket vi bevittnar när Keegan Lowe gör sitt första SHL mål. Ett inte alls för svårt skott, returneras från Marmenlind på en egen försvarare, och sedan stolpe in för en 1-2 ledning till Lakers. Dock ändå väldigt välförtjänt, och målet faller efter 5.07.

8.38 åker Malmös Joakim Ryan ut för en slashing när han slår klubban ur Blichfelds händer. Ett PP, härligt…? Men istället för ytterligare ett mål framåt, ställer gästerna till det för sig i egen zon och Fredrik Händemark tackar för kaffet och gör 2-2 efter 8.53. Snöpligt givetvis, men sånt som händer. En game changer kanske? Njae, det blev inte så i den andra perioden. För gästerna kunde efter några minuter repa mod igen och ta över matchbilden. Man vinner skotten med 3-11 och leder så långt på poäng.

Den tredje perioden börjar som den andra, med ett hungrigt Växjö Lakers som sätter högsta fart. Lukas Bengtsson, med sin fantastiska skridskoråkning hittar en diagonalpass igenom zon, till en inåkande Robert Rosén på bortre stolpen. Och Robban, med sin teknik trycker in 2-3 med en backhand direkt på Bengtssons passning. Målet kommer denna gång redan efter 48 sekunder.

Efter detta snabba mål stänger gästerna alla möjligheter för hemmalaget att göra något vettigt framåt. Man tillåts bara få iväg fyra skott på Åhman i den sista perioden. I en spelvändning hittar Hardy Häman Aktell närmsta krysset hos Marmenlind fram till 2-4 efter 10.27. Sen blir vi en aning oroliga när Robert Rosén krockar olyckligt med Amil Krupic bakom eget mål.

Robban ruskar av sig detta efter en stund och går sedan istället in och trycker in 2-5 på ett fint bakom ryggen pass från Jayden Halbgewachs. Robbans andra mål för kvällen kommer efter 15.53. Och det var nära ett mål till i slutet när vi får ett PP med oss. Men det stannar vid 2-5 och tre härliga poäng med hem, vilket också innebär bibehållen serieledning.

Och det är ju trevligt när vi på tisdag gästas av Skellefteå AIK i en tidig seriefinal. Skellefteå som vann ikväll och befinner sig 2 poäng bakom. Denna tillställning ska man inte missa. Nedsläpp i Vida Arena kl 19.00.