Solceller ska driva Vida Arena
Publicerad: 2022-03-02
Nyhet
Växjö Lakers tecknar idag ett avtal med Växjö Energi om installation och drift av en 1 917 m2 stor solcellsanläggning på Vida Arenas tak. Arenan kommer samtidigt få tio nya laddplatser för bilar.

Växjö Lakers har tillsammans med SHL tre stora hållbarhetsmål, att vara socialt, tekniskt och ekonomiskt hållbara i enighet med FN:s globala mål. Idag står det klart att man genom ett tecknat avtal med Växjö Energi installerar en solcellsanläggning samt laddplatser för bilar som en del av klubbens hållbarhetsarbete.

– Solpaneler och laddstolpar är en del av vår långsiktiga satsning för att skapa en klimatneutral arena. Det känns fantastiskt bra att vi nu kan dra nytta av arenans stora tak och bidra med en hållbar elförsörjning, säger Växjö Lakers vd, Johan Markusson.

- Dessutom kommer VEAB att utöka sitt engagemang kring Växjö Lakers Ungdom där man bland annat går in som tröjpartner, vilket känns väldigt roligt, fortsätter Johan.

Förnybar fjärrvärme
Solcellerna är inte den enda miljösatsningen vid arenan. Fastigheten har exempelvis förnybar fjärrvärme från Växjö Energi sedan tidigare och med installationen av tio laddplatser för fordon vid arenan förbättras infrastrukturen för E-mobilitet avsevärt både för personal och besökare. Även dessa laddare kommer att installeras och driftas av Växjö Energi.

– Vi är väldigt glada för samarbetet, att vi tillsammans med Växjö Lakers skapar förutsättningar för lokalt producerad el och en hållbar energiomställning. Det är också ett utmärkt exempel på hur man kan hålla nere energikostnaderna, säger Rolf Hunt, affärsområdeschef Kraft och Värme, Växjö Energi.

Solcellerna kommer att bidra med drygt 340 200 kWh förnybar el varje år vilket innebär en årlig besparing på hela 42,5 ton koldioxid. Den egenproducerade elen kommer att användas till driften av Vida Arena där även laddstolparna ingår.

Fakta om solcellsanläggningen
Använd takyta: 1 917,5 m2
Antal solcellspaneler: 740 st
Effekt: 396 kWp
Beräknad produktion: Cirka 340 232 kWh/år
Planerad driftsättning: Juni/juli 2022
Växjö Energi äger laddstolparna och solcellsanläggningen under ett långsiktigt avtal där Växjö Energi producerar solel och säljer till Vida Arena.

PR & Kommunikation Carolina Toresson