Växjö Lakers utan poäng i Skellefteå
Publicerad: 2018-10-02
Ikväll äntrades en arena och en is som föregående säsong betydde stor glädje, galna rekord och guldhjälmar men ikväll skulle Växjö Lakers komma att falla på målsnöret när Skellefteå AIK vann med uddamålet.

Första pucken släpptes i Skellefteå Kraft Arena och hemmalaget kom ut aggressivt och satte fart direkt. Men efter ett par tre anfall så var det Växjö Lakers som skapade några vassa chanser. Tempot var galet högt, innan vi passerat fem minuter stod det 2-6 i skott på mål. Både Mantas Armalis i hemmalagets mål, och Viktor Fasth i Lakerskassen hade en svettig inledning på matchen. Matchens första powerplay blev hemmalagets, då Fredrik Lindgren trippades ner av Jonas Röndbjerg 06:18. Skellefteå gjorde ett bra powerplay, och sekunden efter Lakers blivit fulltaliga, så hittade Filip Berglund ett skottläge och pucken styrdes på vägen och ställer Fasth. 1-0 till hemmalaget efter 08:19. Efter 11:24 kom nästa utvisning då Martin Lundberg visades ut, också för en tripping. Dags för boxplay alltså. Skellefteå kom efter målet och två powerplay in i matchen, och hittade vägar in i Växjös zon och in framför Fasth. Med 4:18 kvar av perioden fick Växjö möjligheten att spela med en man mer, då Johan Alm fick sitta av 2 minuter för en slashing. Lakers ställde upp et bra powerplay, och man hade några riktigt farliga lägen. Men Armalis var med på noterna och hemmalaget klarade av sitt boxplay. Växjö hade stundtals svårt att komma ut ur egen försvarszon, Skellefteå hade gjort läxan och checkade högt i banan. Sekunderna i den första perioden tickade ut och vi gick till pausvila med följande statistik: 1-0 i mål, 11-9 i skott på mål, 1x2 minuter för hemmalaget respektive 2x2 minuter för Växjö.

Period två startade i ett något mer kontrollerat tempo än den första, men för den skull saknades inte chanser. Båda lagen satte tryck när de kom åt, och vi fick se några rejäla smällar när man stod upp i försvarsspelet. Vid 03:16 spelat blev Liam Reddox utvisad för en charging, men Lakers boxplay klarade effektivt av hemmalagets powerplay, och kapten Reddox fick komma in i spel igen. Minuterna efter sitt powerplay kändes Skellefteå en aning okoncentrerade, man slog några passningar fel och Lakers var på tå och tog tillvara på dessa lägen. Men den där lilla svarta runda pucken hade svårt att hitta över mållinjen, trots flera bra chanser. Halva matchen spelad och perioden stod verkligen och vägde, lagen utbytte chanser med varandra, målvakterna i båda målen gjorde bra ifrån sig, och tempot bedarrade ytterligare något, men det var fortfarande en spännande match att se på. Andra halvan av mittenperioden togs mer och mer över av Skellefteå som skapade lägen i nästan varje byte, men när juniorkedjan med Bokk, Röndbjerg och Holmberg var på isen så attackerade de utan respekt rakt på Skellefteås mål, men det var ändå en lite mer rutinerad spelare som fick sätta sitt namn i målprotokollet för kvitteringen som kom efter 16:20. Det var Roman Horák som lyfte upp pucken i nättaket bakom Armalis, fint framspelad av Pesonen-Johansson. Sista minuterna av perioden var det ändå hemmalaget som skapade flest chanser men resultatet av andra perioden blev 0-1, 8-8 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö Lakers.

Tredje perioden drog igång med ett par snabba Växjö-anfall, och det betalade sig med en utvisning för Skellefteå 01:27 då Linus Lindström åkte ut för en fasthållning. Lakers powerplay var helt ok, bland annat hade Austin Ortega ett jätteläge, men Armalis benskydd räckte precis till ur ett Skellefteåperspektiv. Hemmalaget klarade av utvisningen och spelade återigen med fullt manskap på isen. Lakers behöll initiativet en stund även efter powerplay, men hemmalaget fann sig ganska snabbt och vi hamnade åter i ett böljande spel med chanser åt båda håll. Med lite drygt 7 minuter spelat hade Skellefteå ett par riktigt heta chanser, bland annat en stolpträff av Jimmie Ericson. Och det var också bakom en helt skymd Viktor Fasth som det ringde nästa gång. Andreas Wingerli klev in och stänkte dit 2-1 efter 11:56. Juhamatti Aaltonen drog på sig en offensiv utvisning, då han fällde Pontus Holmberg med en klubba över skridskorna, vilket resulterade i en trippingutvisning 13:15. Powerplay för Växjö och läge att kvittera i matchen. Men man har svårt att hitta ett bra spel, och hemmalaget kunde effektivt rensa undan och hålla gästerna på utsidan. Skellefteå blev fulltaliga igen och det återstod mindre än fem minuter kvar av matchen. Hemmalaget gick ner ordentligt i tempo, spelade enkelt och säkert för att inte riskera något baklängesmål. Sam Hallam begärde time-out 17:47, och drog detaljerna inför avslutningen. Med två minuter kvar lämnade Fasth isen och Växjö får dessutom möjlighet till spel 6-4, då Bud Holloway skickar pucken från egen zon ut i sekretariatet och får två minuter för puck-out. Skellefteå lyckas dock hålla undan och man vinner matchen till slut. Siffrorna för matchen totalt blev 2-1 i mål, 26-27 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för Skellefteå och 3x2 för Växjö Lakers

På torsdag den 4/10 är nästa hemmamatch i VIDA Arena då Frölunda gästar Växjö. Säkra din plats: vlh.ebiljett.nu