Säsongen är slut för Växjö Lakers
2022-04-07
En måstematch väntade på torsdagen när kvartsfinalen kom tillbaka till Vida Arena. Men det blev en jobbig kväll med en ännu större uppförsbacke efter en tidig 2-0 ledning för Frölunda, som till slut vann med 2-5 och matchserien med 4-0.

Det var inför dagens fjärde kvartsfinal 3-0 i matcher. Något som inget lag klarat av att vända i svensk hockeyhistoria sen vi införde bäst av sju matcher. En uppgift god som någon att försöka fixa och gå till historien. Och Lakers börjar matchen inspirerat, alla fall i offensiv zon. Men i sin egna försvarszon är man inledningsriktigt yra och man tappar puckar på helt fel ställen, vilket straffar sig ganska tidigt denna afton.

En tappad puck i utgången tar gästerna tillvara på omgående stefan Elliot kan slå in 0-1 redan efter 3.38. En smakstart för gästerna i ett uppumpat Vida Arena. En arena som tappar stora delar av trycket när sedan Radan Lenc åter igen bryter på offensiv blå, serverar Jan Mursak pucken som stänker dit 0-2 efter 4.07. Två stycken "håll käften" mål redan i inledningen sänkte stämningen ganska rejält i Vida Arena.

Hemmalaget fortsätter att jobba hårt, men trots att man faktiskt vinner skotten i första perioden med 9-5 så är det ändå gästerna som haft de bästa chanserna och kunde mycket väl även fått in en tredje puck baom Emil Larmi.

Den andra perioden får en flygande start för Växjö Lakers som lyckas få hål på Tomkins redan efter 58 sekunder när Lycksell hittar Richard Gynge som inte Frölunda räknat in, helt fri framför Tomkins och där gör herr Gynge inga misstag och vi har reducerat tidigt i perioden. I detta läget var det upplagt för en riktigt rysare. Men efter slarv igen och en spelvändning 3 mot 2, så kan Elmer Söderblom med lite tur pilla in 1-3 bakom Larmi.

Efter detta hamnar vi i två utvsiningssituationer, som visserligen är riktiga, men domarna vill inte riktigt vara konsekventa i sina bedömningar och gör inte samma bedömningar av Frölundasövertramp. Vi har en väldigt tydlig tripping på Holmberg utan åtgärd, och i sekvensen efter har vi en situation med Glenn Gustafsson som istället åker ut för just en tripping. Innan det en något oklar situation där Josen åker ut för en interference.

Det känns som bränslet tog slut där och Frölunda kan utöka till 1-4 i sitt andra PP. Lakers får en chans till slut i spel 5 mot 4 men det bli egentligen ingenting i det PP spelet utan gästerna får en ganska behaglig resa där. Frölunda vinner skotten i den andra perioden med 7-11, och med 1-2 i mål.

Den tredje perioden blir en jakt i att försöka komma ikapp och när Nicklas Lasu blir utvisad efter 12.35 så ser Lycksell till att vi kommer närmare. med 4 minuter kvar plockar Hallam ut Larmi och gör ett sista försök att komma ifatt. Och chanser finns, men det vill sig inte riktigt. Istället kan Andreas Borgman sätta pucken i tom bur och spika slutresultatet i denna fjärde kvartsfinal till 2-5, och vi grattulerar Frölunda till en semifinal biljett lch önskar dom lycka till.

Vi tackar även Sam Hallam för alla dessa år. Ett otroligt facit han lämnar efter sig med 3 SM-guld och 3 seriesegrar. En legend i Lakers korta historia. TACK FÖR ALLT SAM!!!

Och tack alla för den här säsongen. Nu börjar en anna spännande period på hockeyåret, Silly Season. Vi syns till hösten när vi tar nya tag, och då hälsar vi Jörgen Jönsson välkommen tillbaka till Växjö Lakers.

Patrik Hammarstedt