Från Sydafrika till VIDA Arena
Nyhet2020-01-28
I samband med Växjö Lakers hemmamatch mot Leksands IF i lördags gästades VIDA Arena av utbytesstudenter från Stellenbosch University i Sydafrika som var på plats för att uppleva hockey för första gången!

Linnéuniversitetet har sedan länge tillbaka samverkan med Stellenbosch University utanför Kapstaden i Sydafrika. Det finns ett samarbete på flera plan som exempelvis handlar om student- och lärarutbyte och idrottsforskning. En del i samarbetet är ett s.k. short-courses utbyte som innebär att en studentgrupp från Sydafrika, normalt 12 studenter, kommer till Linnéuniversitetet för utbildning m.m. under tre veckor. Motsvarande åker en studentgrupp från Linnéuniversitetets Coaching och Sport Management program till Stellenbosch för tre veckors utbildning.

- Under dessa tre veckor svarar det mottagande lärosätet för all undervisning samt att man erbjuder gästande studenter att få ta del av den idrotts-, fritids- och skolkultur som råder. I detta sammanhang är det givet att man som sydafrikansk student får ta del av, och i vissa sammanhang också prova på, våra svenska vinteridrotter. En höjdare är inte minst att få besöka VIDA Arena och se Lakers spela SHL-hockey, berättar Universitetslektor Mats Glemne.

Lenka Kruger var en av utbytesstudenterna som i lördags var på plats i VIDA Arena. I reportage nedan ger hon sin bild av ishockey som sport samt besöket i Växjö och Sverige men även VIDA Arena.

Var det första gången du var på en ishockeymatch?
- Ja, det var det! En fantastiskt häftig upplevelse.

Dels var ni på besök i samband med en hockeymatch men fick även prova på att åka skridskor förra veckan. Vad tyckte du om ishockey som sport?
- Hockey som sport spelas i mycket högre tempo än vad jag ursprungligen trodde att det skulle vara. Det är definitivt en av de mest spännande sporter som jag någonsin har sett. Jag kunde inte tro mina ögon när jag såg spelarnas skicklighet på skridskorna, de åker baklänges hur lätt som helst medan vi föll som furor när vi bara försökte stå på isen under vårt besök.

Vad tyckte ni om VIDA Arena, atmosfären och fansen?
- Upplevelsen var helt otrolig, både atmosfären och låtarna som fansen sjöng var oerhört rörande och medryckande. Vi hade förmodligen de bästa platserna i arenan för att uppleva stämningen. Det är svårt att förklara hur otrolig upplevelsen var för någon som inte var där.

Vad var roligast med besöket i VIDA Arena?
- Jag tycker att det mest spännande var hur spelarna gjorde entré på isen inför matchen och firandet med fansen efteråt. Jag älskade också att se interaktionen mellan spelarna och de små barnen på läktarna och med hockeytjejerna som spelade i periodpausen. Jag tycker att det är ett bra sätt att marknadsföra sporten, att låta barnen få träffa sin hjälte.

Skulle ni vilja gå på hockey igen?
- Absolut! Jag skulle älska att se fler hockeymatcher.

Avslutningsvis, hur har det varit att besöka Sverige och Växjö?
- Hittills har min vistelse varit helt otrolig! Folket är så vänliga och alla kan tala engelska, vilket är ovanligt i andra europeiska länder jag har besökt.

Växjö Lakers tackar Linnéuniversitetet med Mats Glemne i spetsen och utbytesstudenterna från Stellenbosch University för besöket och möjligheten att få introducera en ny sport.

PR & Kommunikation Carolina Toresson