Lördag Lör 26 Februari Feb
Tisdag Tis 1 Mars Mar
Torsdag Tor 3 Mars Mar
Lördag Lör 5 Mars Mar
Tisdag Tis 8 Mars Mar
Torsdag Tor 10 Mars Mar
Lördag Lör 12 Mars Mar
Tisdag Tis 15 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Idag 9 Augusti Aug
Torsdag Tor 11 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Fredag Fre 19 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Fredag Fre 2 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Växjö
VLH
Borta
Oskarshamn
IKO

Smålandsderby med en femteplats i potten

25 november 2021 08:00
herr

IK Oskarshamn åker till Växjö för att utmana svenska mästarna om femteplatsen i tabellen. Det skiljer två poäng mellan lagen och där emellan ligger sexan Luleå. Joakim Thelin (bilden) gjorde ett av målen när han överlistade tidigare lagkamraten Adam Åhman vid senaste mötet i mitten av oktober.


Växjö har tagit 6 poäng på de fem senaste matcherna. Man avslutade innan landslagsuppehållet med två segrar på hemmaplan men förra veckan blev det förluster borta mot Skellefteå och Frölunda, i den sistnämnda släppte man 2-0 till 2-5 i den sista perioden. Lakers spelade på tisdagen borta mot finska Tappara i CHL och föll med 4-2 och är därmed utslagna. IKO har på fem matcher 8 poäng och tog förra veckan en straffseger hemma mot Örebro och därefter 0-2-förlust i Timrå.

Mötet mellan lagen i mitten av oktober slutade med bortaseger för Växjö i en jämn match. IKO tog ledningen i första perioden genom Joakim Thelin men gästerna vände bland annat genom en straff av Olle Lycksell. Jonas Engström kvitterade tidigt i andra perioden men sedan drog Växjö ifrån till seger med 2-4. IKO har kommit närmare och närmare Växjö i SHL. Första säsongen blev det noll poäng men ifjol var det helt jämnt - sex poäng vardera efter att IKO vunnit en gång hemma och i overtime borta samt förlorat på straffar hemma.

IKO leder målvaktskampen med båda målvakterna närmare 91 procent medan hemmalagets burväktare ligger på 88 och 89 procent. Tidigare IKO-målvakten Adam Åhman har stått fem av matcherna och har släppt in 2,83 mål per match, exakt lika med Tim Juel. IKO-produkten William Håkansson är tredjemålvakt i Växjö och har varit med på bänken i två matcher.

Som väntat är Richard Gynge (11+11) och Robert Rosén (6+14) klart bästa poängplockare i Lakers. Olle Lycksell är på fjärde plats med 4+9. Patrik Karlkvist (12+8) är främst i IKO och han är i delad topp i skytteligan med Max Véronneau och femma i poängligan.

Växjö är tvåa i power play-ligan på 31 procent och IKO är trea på 28. På fem senaste matcherna är IKO näst bäst i SHL på 36 procent och där har Växjö 23. I box play har Växjö 76 procent och IKO 72 men om man tittar på fem senaste matcherna är lagen helt lika på 75 procent.

IKO har för första gången den här säsongen alla spelare tillgängliga för spel. Det var en helt skadefri trupp som tränade för fullt på onsdagens träning och från ursprungliga truppen är det nu bara Oliver Larsen som är utlånad till Finland.

På lördag tar IKO emot Skellefteå och nästa vecka blir det ytterligare hemmamatcher; Djurgården (torsdag) och Färjestad (lördag) men dessförinnan bortamatch mot Frölunda på tisdag.

IKO:s assisterande tränare Mathias Tjärnqvist inför matchen:
- Det är skönt att se att alla nu är fit for fight. Att Weise och Salle nu är tillbaka efter en tuff öppning på säsongen känns också bra. Det lägger en krydda på vårt lag och höjer spelet hos oss samtidigt som konkurrensen ökar i laget.
- Vi vill så klart ha revansch för matchen i Timrå där vi inte alls kom upp i vårt spel. Vi var inte där från start och fuskade lite i våra grunder. Det har vi pratat om nu att vi måste tillbaka till det vi har spelat och vara så jobbiga som vi kan och brukar vara. Det gäller att vi tar tillbaka initiativet där ute och kör på som vi ska göra och håller strukturen i vårt spel. Det är där vi har vunnit många matcher.
- Växjö är ett jättebra lag och vi måste ta oss in på mål och skapa lite kaos där framme. Dom är ett bra lag defensivt. Nu har dom haft lite tyngre på slutet och släppt in en del mål. Dom är i grunden ett bra lag och dom kommer nog inte ösa på ännu mer offensivt bara för att dom har släppt in mål utan vi måste göra vårt jobb i anfallszonen. I egen zon måste vi spela smart och hålla oss till det vi ska göra samt hålla farten i mittzonen. Samtidigt ska vi akta oss för utvisningar då Växjö är väldigt bra i power play. Vi tittar så klart på deras svagheter och var vi kan såra dom men det gäller att vi gör jobbet för att komma fram till mål också.