Inför Skellefteå – Växjö
Publicerad: 2018-04-19
Växjö vann den första finalmatchen med förkrossande 7-0 hemma i VIDA Arena under tisdagen. Ikväll är det dags för den andra finalmatchen när Skellefteå står som hemmavärd.

Växjö fick en minst sagt bra start på finalserien mot Skellefteå i tisdags. Lakers fullständigt mosade sina motståndare och vann med hela 7-0 (!) inför ett fullsatt och kokande VIDA Arena. Brendan Shinnimin öppnade målskytter efter drygt åtta minuter av matchen och därefter rann det bara på. Liam Reddox gjorde 2-0 någon minut senare, Robert Rosén och Elias Pettersson sköt ett varsitt mål under mellanakten innan Andrew Calof, Robert Rosén (igen) och Daniel Rahimi hittade nätmaskerna i den tredje perioden.

Den första finalmatchen var grinig där hela sex utvisningar delades ut. Växjö tackade och tog emot för sina numerära överlägen genom att göra tre mål i spelformen.

Den första finalmatchen är nu historia och det är dags att göra en ny bra prestation i Skellefteå Kraft Arena ikväll. Hemmalaget har stor press på sig efter 0-7-förlusten senast. Skulle Lakers lyckas bärga ytterligare en vinst i afton så skaffar man sig ett rejält grepp om finalserien inför den tredje finalmatchen som spelas i VIDA Arena på lördag.

Skellefteå är ett erkänt starkt hemmalag där man vunnit fyra raka slutspelsmatcher på hemmais och dessutom gjort imponerande 20 mål framåt. Räknar man in grundserien så har Skellefteå vunnit åtta av sina nio senaste hemmamatcher. I fem av matcherna har man dessutom släppt in endast ett mål eller mindre.

Växjö å sin sida är mycket bra på resande fot. Laget har vunnit tre av sina fyra bortamatcher under slutspelet och räknar man in grundserien så har Lakers endast förlorat två av sina 13 senaste matcher på bortais. Dessutom har man tre raka segrar mot Skellefteå i Skellefteå Kraft Arena där Skellefteå inte slagit Växjö under ordinarie speltid sedan 2016, vill säg fem matcher sedan.

Värt att notera:

• Elias Pettersson noterades för tre poäng (1+2) i finalmatch 1 och delar nu poängligaledningen i slutspelet med Skellefteås Oscar Möller. Båda spelarna står noterade för 12 poäng vardera, men Pettersson har spelat tre matcher färre än Möller.

• Skellefteå-backen Jonathan Pudas är den spelare som gjort flest målgivande passningar i SM-slutspelet så här långt. Nio stycken har det blivit till antalet.

• Växjö-backen, Daniel Rahimi, är den mest utvisade spelaren i hela slutspelet med 37 utvisningsminuter på tio matcher.

• Elias Pettersson, Robert Rosén och Oscar Möller har alla gjort tre mål vardera i numerärt överläge i SM-slutspelet.

• Daniel Rahimi och Henrik Hetta har, tillsammans med Djurgårdens Mikael Ahlén, delat ut flest tacklingarna under slutspelet såhär långt med 25 vardera.

• Lakers har SM-slutspelet överlägset bästa powerplay med en procent på smått otroliga 44,00! Finalmotståndaren Skellefteå har bara gjort mål på 12,77 procent av sina powerplay.

• Viktor Andrén har fortfarande inte släppt in något mål i årets slutspel efter att ha vaktat buren i 104 minuter och 50 sekunder.

Kvällens finalmatch spelas i Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå, med nedsläpp 19.30!