Malmö återtog ledningen i matchserien efter 3-4 vinst
Publicerad: 2017-03-21
En grinig match med många utvisningar där gästernas powerplay blev tungan på vågen till en ny vinst för Malmö i VIDA Arena.

Redan innan första nedsläpp eldar Christoffer Mattisson igång VIDA Arena så det blir ett härligt tryck när pucken släpps! Hemmalaget kommer ut hårt och med en hög fart och har en puck som studsar längst med mållinjen hos Christopher Nihlstorp, men Nihlstorp lyckas på något sätt att inte sparka in pucken i eget mål. Gästerna får kvällens första powerplay efter 5.11 sen Linus Fröberg dragit på sig en 2:a för holding. Malmö skapar ett obehagligt tryck i hemmalagets zon, och Joacim Eriksson i målet får göra ett par bra räddningar för att hålla pucken utanför nät, och ingen utdelning för gästerna. Efter 10:23 får hemmalaget sitt första powerplay för matchen sen Rhett Rakhshani åkt ut för roughing. Men med ett ganska svagt pucktempo fredar sig gästerna tämligen enkelt dom två minuterna med en man kort. Spelet efter utvisningen är sen ganska mycket fram och tillbaka, och inget av lagen tar riktigt tag i spelet. Men vi skulle få ett mål innan paus, och det är gästande Malmö som ska ta ledning efter 18:51. Hemmalaget gör ett svagt byte, Jens Olsson vänder på spelet blixsnabbt och får upp pucken till Fredrik Storm på offensiv blålinje, Storm tar några skär in och knäpper sen iväg ett handledsskott upp i Joacim Erikssons plockhanskryss och 0-1. Och det är det resultatet vi har efter 20 spelade minuter. Skotten i första perioden vinns även den av gästerna med 8-10.

Vi skulle bara hinna 1:35 in i andra perioden innan hemmalaget skulle kvittera matchen till 1-1! Hemmalaget pressar ner gästerna i anfallszon, Eric Martinsson slår en diagonalpass längst med blålinjen till Cory Murphy, Murphy slänger iväg ett skott mot mål, och där dyker Linus Fröberg upp framför Nihlstrop och bröstar in pucken i nät! Efter exakt 3 spelade minuter av perioden drar Dennis Everberg på sig ett matchstraff i en situation med Nils Andersson efter avblåsning. Det hann gå 12 sekunder på boxplayet innan Erik Forsell i gästerna drar på sig en 2:a för tripping och det blir spel 4 mot 4. Och efter ytterligare 40 sekunder åker hemmalagets Olli Palola på kvällens nästa utvisning och gästerna får ett 4 mot 3 powerplay, men man får inte till det spelet alls. Erik Forsell kommer sen in på isen och gästerna får spela 5 mot 3 i 40 sekunder, och det utnyttjar Malmö och återtar ledningen till 1-2 efter 5:13. Malmö krymper ner Växjös box och ett inspel framför Eriksson tar olyckligt på en försvarare in i mål. Ilari Filppula noteras som målskytt med Jens Olsson som passningsläggare. Hemmalaget klarar sen ut det sista på Everberg 5:a genom ett bra uppoffrande spel i boxen. När Växjö sen blir fullt manskap igen känns det som om helt plötsligt släppt på bromsen och man börjar se spelet man haft långa stunder under grundserien. Man pressar ner Malmö ordentligt som sliter för att inte släppa in Växjö målmässigt i matchen igen. Robin Alvarez drar på sig en 2:a efter 11:16 och ett nytt powerplay för hemmalaget. Denna gång har man högre pucktempo, men man kommer inte in framför Nihlstorp och får inte till några större chanser under powerplayet. Malmö kommer tillbaks stärkta av att klarar boxplayet och tar över lite av spelet igen. Och gästerna skulle öka på sin ledning med endast 28 sekunder kvar av perioden. En ny sylvass kontring som slutar med att Christoffer Forsberg blir helt ren med Eriksson, och Forsberg gör inget misstag utan placerar snyggt in 1-3. Assist på målet får Kim Rosdahl och Nicklas Jadeland. Och vi har 1-3 efter 2 spelade perioder. Nu börjar det märkas att lagen möts varannan dag för det börjar huggas och tjabbas efter varje avblåsning och när hesa fredrik ljuder blir det bara en stor klump i mitten från bägge lagen. Skotten i andra perioden slutar 7-10.

Hemmalaget får en ny flygande start i den 3:e perioden, efter 1:34 skulle man reducera till 2-3! Erik Josefsson kämpar fram pucken bakom mål till Jeff Tambellini, Tambellini skickar en passning bakom ryggen in framför mål och där står Josh Hennessy och bara trycker upp pucken i nättaket bakom en chanslös Nihlstorp. Efter 5:57 åker Växjös Emil Pettersson ut 2 minuter för crosschecking och ett nytt powerplay för Malmö. Gästerna får ett kanonläge med 7 sekunder kvar av powerplayet, men Joacim Eriksson gör kvällens galnaste räddning och håller pucken borta, och hemmalaget klarar av det boxplayet. Efter precis 9 spelade minuter drar sen hemmalaget på sig en ny 2:a, Calle Rosén för puck out. Och efter 12 sekunder i det powerplayet gör Malmö 2-4. Efter videogranskning tilldelas Rhett Rakhshani målet, efter passningar från Nichlas Hardt och Fredrik Händemark. Hemmalaget får ett powerplay efter 13:19, men man skapar inga större farligheter. Jeff Tambellini har ett avslut i ribban tätt efter powerplayet. Växjö får ett nytt powerplay efter 16:09. Och då väljer Hallam även att ta ut Eriksson ur sitt mål och spela 6 mot 4. Trots spel i gästernas zon större delen av powerplayet får inte hemmalaget till några större chanser för att krypa närmare målmässigt. Växjö fortsätter att satsa med Eriksson ute och spelar 6 mot 5. Och med 27.7 sekunder kvar av 3:e perioden kommer en reducering till 3-4 från Robert Rosén som håller sig framför Nihlstorp och slår in pucken på volley. Assist på reduceringen tilldelas Jeff Tambellini och Eric Martinsson. Växjö tar timeout och satsar allt på ett kort. Men det vill sig inte trots det och gästerna håller undan och vinner med 3-4. Skotten i den sista perioden slutar 9-5 till Växjö.

Malmö tar återigen ledning i matchserien med 2-1. Nu väntar match nere i Malmö Arena på torsdag.