En skön vinst i Dalarna ikväll
Publicerad: 2018-10-20
Mora gick ut starkt, men Växjö Lakers tog över taktpinnen och vann ganska kontrollerat i Jalas Arena.

Första pucken släpptes i Jalas Arena och hemmalaget började piggt. Det tog några byten innan Lakers fick till det och kunde utmana Christian Engstrand i hemmamålet. Det kändes ändå, trots att Mora var mer offensiva inledningsvis, som att Växjö Lakers ändå var med defensivt. Framåt mitten på första perioden så skapade Lakers lite mera, bland annat Holmberg som bjöd på en fin fint men kunde ändå inte få in pucken bakom Engstrand. Precis innan matchens första powerbreak tog Växjö Lakers tag i det lite mer och tryckte ner Mora djupt i deras egna zon. Efter avbrottet så var det åter Mora som låg på högt och checkade effektivt, men, Lakers lyckades ändå ta sig igenom emellanåt och komma till avslut på hemmalaget, bland annat hade Austin Ortega en klingande ribbträff. Lagen bytte chanser med varandra, och var snabba på skridskorna när det vände. Med mindre än 5 minuter kvar så etablerade Lakers förstakedja ett bra tryck och med 4:47 kvar på klockan hittade Kiiskinen en snabb och välriktad passning till Roman Horák som stod mitt i slottet och kunde styra in ledningspucken för Växjö Lakers. Lite ridande på vågen efter målet så snurrade Shinnimin runt och såg fröberg komma obevakad och Linus dammade av bössan som gick mellan Engstrand ben och med styrfart in över mållinjen. 0-2 till Växjö och resterande tid av perioden tickade ut med en rätt bra känsla efter 0-2 i mål, skotten 8-16 och inga utvisningar i denna första period.

Period två tog vid med ungefär samma spel som första perioden avslutades, Lakers låg lite närmare, och Mora vände spel väldigt snabbt. Matchens första numerära överläge fick hemmalaget, sedan Arvid Lundberg blev utvisad två minuter för en fasthållning 03:56. Mora ställde upp ett ganska bra powerplay, mycket rörlighet och snabba passningar, men Lakers spelade också ett väldigt bra boxplay, så Lundberg fick komma in på isen igen. Direkt efter boxplayet satte Lakers fart och skapade ett par tre riktigt bra anfallssekvenser. Men en moraklubba kom i vägen och en snabb omställning och ett läge framför Andrén resulterade i en tekning till vänster, och hemmalaget vinner tekningen och Emil Aronson skickar in pucken på mål och den ramlade in bakom Andrén. Reducerat på isen 08:59 och publiken vaknade till. Efter målet började det fysiska spelet också att vakna till, backar i båda lagen stod upp och vi fick se en del tuffa tacklingar. Även i denna andra period skulle Austin Ortega träffa ramverket då han lossade bössan precis innan andra periodens powerbreak. Med 6:46 kvar på klockar visades Ryan Johnston ut för en slashing, och Lakers skulle få spela powerplay. Växjös första halva av det numerära överläget var ett helt ok spel, men hela den andra halva gick åt till att försvara sig i egen zon. Efter att Johnston kommit in igen så spelade Växjö bra, man ägde mycket puck och kom till lägen på Engstrand, men det där sista saknades så här långt. Med Lakers skulle få avsluta denna period med en man mer på banan, då Erlend Lesund visades ut 18:05 för en cross-checking. Återigen ställe Växjö upp ett bra powerplay, men varken returer eller centimetrar var så här långt på Växjös sida. I samband med periodpausen visades Dominik Bokk ut för en . Den andra perioden slutade 1–0, skotten 4-5 och 2x2 minuter i utvisningsbåset för vardera lag.

Tredje perioden drog igång med 5 sekunder 4-4, sedan blev hemmalaget fulltaliga och Växjö fick spela boxplay igen. Lakers ställde upp ytterligare ett bra försvarsspel, och man klarade av att hålla nollan i denna spelform. Det var fortsatt mycket slit och bök framför målvakterna, och jag vet inte hur många returer som Engstrand släppte ifrån sig, och trots att Lakers var där och högg och slog, så ville inte pucken in. Mora låg hela tiden på rulle och bara väntade på möjligheten att få kvittera denna match genom en snabb spelvändning. Julius Juntilla sköt ett skott mot mål som Janne Pesonen styrde in 1-3 bakom en helt överlistad Engstrand, tid för målet 09:00. Minuten senare fick båda lagen utvisning, då Horák och Lesund fick svalka av sig. Lesund för rougning och Horák fick 10 minuter personligt straff så han kastade handskarna i bråket som uppstod. Så det blev 4-5 spel för Växjö. 11:36 kom nästa utvisning, då Robin Johansson åkte för en hög klubba. 3-5 spel då och efter 20 sekunder kliver rutinerade Pesonen fram och sätter puck nummer 4 i maskorna bakom Engstrand, fint framspelad av Joel Persson. Då det fortfarande var 3-5 spel när målet kom 11:56, så fortsatte Lakers numerära överläge med 4-5 spel. Mora blev fulltaliga och nu var goda råd dyra för Mats Lusth´s mannar. 14:10 så fick hemmalaget en chans att komma ifatt målmässigt då Daniel Rahimi fick 2 minuter för en fasthållning. Men Lakers boxplay har ju varit tätt tidigare ikväll, och så blev det även denna gång. Rahimi tillbaka på isen och frågan var nu om vi skulle få se en forcering av hemmalaget. Mora fick ingen möjlighet till en sista ansträngning, då Växjö höll undan bra och såg till att hålla spelet brett över isen och byta sida hela tiden. Hemmalaget kom aldrig närmare. Matchen slutade 0-4, skotten 16-31 och utvisningarna 4x2 för hemmalaget och 4x2 + 1x10 för Växjö Lakers

Nästa hemmamatch i VIDA Arena är på torsdag den 25/10 kl 19:00 då Luleå kommer på besök. Hockey ska ses live så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu