Murphy till Växjö Lakers
Publicerad: 2013-05-21

Växjö Lakers har gjort klart med backen Cory Murphy som närmast kommer från spel i KHL. 

Cory Murphy, 35, har en gedigen karriär bakom sig och den gångna säsongen sköt han fem mål och noterade 31 poäng på 52 KHL-matcher med Dinamo Minsk vilket gjorde honom till femma i backarnas poängliga.

- Cory är en högerfattad back med gott om erfarenhet. Han är en ganska liten spelare och ska vi jämföra honom i både spelstil och uppenbarelse med någon i svensk ishockey så skulle jag säga Magnus Johansson i Linköping, säger Henrik Evertsson, sportchef i Växjö Lakers.

- Cory har alla egenskaper som en offensiv back ska ha. Han har ett bra skott, bra passningsspel och är vass på skridskorna. Det är en kille som vi sneglat på ett tag men för spelare av den här klassen så finns det många valmöjligheter. Vi har jobbat på ett helhetsupplägg en tid och det känns skönt att Cory kommer hit. Han kommer bli en tongivande spelare i vårt lag.

Och det är alltså offensiven som är Murphys främsta styrka. 

- Jag ska inte säga att vi var tvungna att få in en högerfattad back men det känns bra att få in det också. Cory spelade i ett KHL-lag som var på den undre halvan ifjol och han var ändå femte poängbästa back i ligan. Det här är en kille som alltid producerar. 

Cory Murphy är kandensare och spelade och studerade på Colgate University innan han 2001 inledde sin karriär i Europa. Det blev spel i finska Blues, Ilves och HIFK samt schweiziska Gottéron innan han via VM-spel med Kanada 2007 fick ett NHL-kontrakt med Florida Panthers. 

Murphy gjorde 91 NHL-matcher under tre säsonger med tre olika klubbar innan han 2010 återvände till Europa. Det blev två säsonger i schweiziska ZSC innan han ifjol hamnade i Dinamo Minsk. 

Med sina 35 år blir han veteranen i Växjö Lakers backbesättning. 

- Cory gjorde en av karriärens bästa säsonger ifjol och det finns inga tendenser på att han skulle börja dippa. Små lättfotade spelare håller ofta längre. Vi får in en rutinerad back som har varit på många platser och samlat erfarenheter. Cory är en riktigt bra karaktär och kommer att betyda mycket för våra yngre backar, säger Evertsson. 

Kontraktet med Cory Murphy är skrivet på två år. 

» Lagbygget 2013/14

Redaktör Jonas Gustavsson