Växjö besegrade Brynäs IF efter straffar
Publicerad: 2017-12-21
Brynäs IF gästade i kväll Växjö Lakers och VIDA Arena. En tuff match som gick hela vägen till straffar där Viktor Fasth och Andrew Calof kliver fram som hjältar i hemmalaget när man vinner med 4-3!

Växjö får en kanonstart och tar ledningen i matchen redan efter 47 sekunder! Erik Josefsson får pucken i egen zon av Eric Martinsson, Josefsson transporterar pucken genom hela banan in i Brynäs zon, drar iväg ett slagskott som tar på en Brynäs-klubba och som ställer David Rautio och pucken går in i nättaket till 1-0. Växjö äger spelet i inledningen utan att skapa några större farligheter. Brynäs äter sig in i matchen, och efter 7:36 åker hemmalagets Eric Martinsson ut 2 minuter för fasthållning och gästerna får kvällens första powerplay. Och man skulle behöva 40 sekunder innan man kvitterade ställningen till 1-1. Jesper Jensen serverar Drew Miller längst med den förlängde mållinjen, Miller hittar Kevin Clark mitt i slottet som nyper till direkt och pucken går in bakom Viktor Fasth vid 8:16. Efter 10:18 drar Brynäs Kevin Clark på sig en slashing och powerplay för Växjö. Brynäs gör ett riktigt bra boxplay och Växjö kommer inte alls till i sitt 5 mot 4 spel och Brynäs fulltagliga igen. Robert Rosén får ett friläge efter drygt 17 minuter, men Rautio är tät längst med isen och håller pucken borta. Gästernas Elias Fälth drar på sig en hakning efter 18:54 och ny chans för hemmalaget. Med blott 6 sekunder kvar av perioden åker Brendan Shinnimin ut 2+2 för slashing och roughing när han petar på Rautions plockhandske, och Brynäs Daniel Mannberg får 2 minuter för roughing i samma frekvens. Så vi går till första vilan med 1-1 på tavlan. Skotten i första slutar 13-10 till Växjö Lakers fördel.

Brynäs byter målvakt i pausen, Rautio kliver av och Linus Fernström kommer in i stället. Vi inleder i spel 4 mot 4. Efter 33 sekunder åker dessutom Robert Rosén ut för Växjö, 2 minuter för en slashing och Brynäs får spela 3 mot 4. Och när gästerna får tillbaka Fälth på isen blir det spel 3 mot 5. Och efter 1:22 har Brynäs tagit ledningen. Ryan Gunderson serverar Jesper Jensen ute i högra tekningscirkeln, Jensen skjuter direkt och Fasth orkar inte stå emot och 1-2 är ett faktum. Brynäs får fortsätta sitt powerplay, men det reder Växjö ut och spel 5 mot 5 igen. Växjö behöver 4-5 minuter för att komma igång i andra perioden. Men Brynäs skulle utöka ledningen till 1-3 efter 12:12. Ryan Gunderson passar till Jesper Jensen, Jensen tar sig ner nästan bakom Viktor Fasths målbur, släpper pucken snett bakåt där Drew Miller dyker upp och rakar in pucken. Efter 12:51 åker gästernas Aaron Palushaj ut 2 minuter för knätackling. Växjö skulle behöva 14 sekunder i powerplay för att reducera till 2-3! Robert Rosén lägger ner pucken till Andrew Calof, Calof hittar Brendan Shinnimin som vikarierar på Elias Petterssons plats i powerplayuppställningen, Shinnimin avlossar ett direkskott som går in bakom Fernström 13:05 och 2-3. Resten av perioden är mest ett ställningskrig, och vi får inte se några mer mål innan periodpausen. 2-3 inför den 3:e perioden, skotten i andra slutar 9-8 till hemmalaget.

Vi tar med oss ställningskriget in i 3:e perioden också där Brynäs drar hem sina spelare för att tajta till spelet i egen zon och inte bjuda Växjö på några öppna lägen. Matchen är väldigt fysisk ska nämnas, det är väldigt mycket känslor i sarghörnorna. Efter 9:38 så kvitterar Växjö matchen till 3-3! Oliver Bohm slänger in pucken från blålinjen mot Fernström, där framme står både Erik Josefsson och Andrew Calof och stångas och bökar, och tillsist lyckas Andrew Calof trycka in trissan i nät, och Växjö har hämtat upp 1-3 till 3-3! Efter 13:32 åker hemmalagets Adam Brodecki ut 2 minuter för interference och nytt powerplay för Brynäs. Brynäs sätter en viss press mot Växjös box, men Växjö reder ut underläget och spel 5 mot 5 igen. Med 2:19 kvar av perioden är det dags för en ny utvisning för hemmalaget, Daniel Rahimi 2 minuter för tripping. Det är nervösa minuter där Brynäs pressar på, och precis när Rahimis utvisningstid är över får Brynäs öppet mål, men Fasth hinner dit med benskyddet på ett märkligt vis och räddar. Vi får alltså förlängning för att skilja lagen åt där vi har resultatet 3-3 efter 3 spelade perioder. Skotten i 3:e slutar 7-7.

Förlängningen ser ut som den brukar göra med enorma ytor på isen. Bägge lagen skapar lägen för att avgöra, främst genom Liam Reddox och Pontus Holmberg för Växjö, och Jesper Jensen för Brynäs. Men vi får inte heller något avgörande i förlängningen utan straffar får avgöra. Skotten i 4:e slutar 2-2.

Viktor Fasth räddar Brynäs alla 3 straffar, och hemmalagets Andrew Calof sätter sin bakom Linus Fernström vilket ger bonuspoängen till hemmalaget!