• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 11 Februari Feb
Torsdag Tor 13 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Torsdag Tor 13 Augusti Aug
Lördag Lör 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 18 Augusti Aug
Fredag Fre 21 Augusti Aug
Torsdag Tor 27 Augusti Aug
Fredag Fre 28 Augusti Aug
Tisdag Tis 8 September Sep
Torsdag Tor 10 September Sep
Lördag Lör 12 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt

Växjö Lakers 🖤 Medan vi ser

22 oktober 2017 18:30
Nyhet

Bröderna Viggo och Lycke Engelholm lider av en ovanlig ögonsjukdom, tappdystrofi. Sjukdomen är ärftlig och innebär att de gradvis tappar synen vilket i sin tur leder till blindhet.


Tappdystrofi innebär att tapparna vars funktion är att ta in ljuset i ögonen dör. Efter en tid ser man inte i mörker och man tappar synen fläckvis med allt större fält samt bländas av mycket ljus. Diagnosen är en ärftlig degenerativ ögonsjukdom som gör att synen gradvis försämras och idag leder till blindhet. Idag lider ca: 1000 svenskar av den ovanliga ögonsjukdomen. Forskningen har kommit långt men än finns ingen färdig behandling. Viggo och Lyckes lillasyster Lisa-Li är ännu för liten för att man ska veta om hon är drabbad.

Familjen Engelholms enda hopp är att forskningen går framåt. Därför har familjen startat "Engelholmsfonden" som går oavkortat till forskning.

Man har även startat upp utmaningen "Medan vi ser" på sociala medier, där man uppmanar andra att filma när man utför en aktivitet med ögonbindel för att sedan lägga ut med #medanviser. Man uppmanar även allmänheten att skänka en slant till "Engelholmsfonden".

10-årige Viggo har ett stort hockeyintresse och är aktiv i Växjö Lakers U11. I samband med en hockeyträning fick hans lag besök av de båda A-lagsspelarna Robert Rosén och Oliver Bohm. Under träningen antog man utmaningen och alla fick prova på att försöka göra mål med ögonen förbundna. Även storebror Lycke, 12 år var med på träningen för att ta del av aktiviteten.

"Man får sig en tankeställare"

- När man förstår vad Viggo och Lycke går emot får man sig en tankeställare. Det är bra att den ovanliga sjukdomen uppmärksammas genom aktiviteten #medanviser, säger Växjö Lakers A-lagsspelare Oliver Bohm som tillsammans med Robert Rosén besökte U11:as träning för att anta utmaningen.

Medan de båda bröderna Lycke och Viggo ser vill mamma Josefin och pappa Anders se till så att de får uppleva så mycket som möjligt. På Facebook-sidan har man bett allmänheten om hjälp för att sönerna ska få prova på aktiviteter. Bröderna har hittills provat på allt från att vara polis och brandman till att besöka TV4:as nyhetsmorgon.

Växjö Lakers vill med den här artikeln öka kännedomen om den ovanliga ägonsjukdomen samt uppmana fler att bidra till Engelhomsfonden och anta utmaningen #medanviser.

Var med och bidra

» Medan vi ser på Facebook
» Medan vi ser på Twitter
» Medan vi ser på Instagram
» Bidra till Engelholmsfonden