Inför Frölunda – Växjö
Publicerad: 2020-10-15
Äntligen är det match igen efter några spellediga dagar. I kväll drabbas Frölunda – Växjö samman i Göteborg i en intressant match mellan de två lagen som släppt in minst mål i grundserien.

Växjö har haft fyra spellediga dagar sedan hemmaförlusten mot Skellefteå i lördags. Lakers öppnade matchen bäst då Robert Rosén sköt 1-0 redan efter tre minuters spel. Därefter blev det inga fler mål för hemmalaget utan Skellefteå kunde göra tre stycken, alla i den tredje perioden, och således vinna med 3-1.

Inför kvällens SHL-omgång, där Växjö möter Frölunda på bortais, ligger Lakers på en sjätteplats i tabellen med nio inspelade poäng på sex matcher. Göteborgslaget är ännu högre upp i tabellen då man spelat in 14 poäng och är endast en poäng ifrån serieledaren, Rögle. Allra senast besegrade Frölunda Skellefteå med 3-2 efter straffar och inkasserade därmed sin tredje seger i följd.

Såväl Växjö som Frölunda har imponerat stort defensivt under säsongsinledningen. Faktum är att de båda lagen är de två som släppt in minst mål hittills i grundserien. Frölunda har släppt in sju mål medan Lakers släppts in tio. Det är även anmärkningsvärt att Frölunda hållit nollan i 3/7 matcher.

Under fjolårssäsongen möttes Växjö och Frölunda fyra gånger där de båda lagen vann två matcher vardera. Det är även värt att notera att samtliga segrar tillkom på hemmais.

• 17/10 Frölunda – Växjö 6-5 OT
  • 17/12 Växjö – Frölunda 4-2
  • 28/12 Frölunda – Växjö 4-0
  • 5/3 Växjö – Frölunda 3-2

Hela sex raka inbördes möten har slutat med hemmavinst och 10/11 senaste. Det brukar även bli jämna och tajta matcher lagen emellan. Hela 4/8 senaste inbördes har slutat med ett oavgjort resultat efter 60 minuter och 7/11 senaste med uddamålet.

Växjö har gjort det bra på bortaplan under säsongen då man segrat i fyra av sina fem senaste bortamatcher (två försäsongsmatcher inräknat), men borta mot Frölunda har det gått desto tyngre de senare åren. Lakers har faktiskt sex raka nederlag mot Göteborgslaget på resande fot. Den senaste segern kom den 4 januari 2018 då Växjö vann med 5-2 efter att man gjort fyra (!) mål i slutakten.

I kväll är det dags att Lakers bryter sin bortaförlustsvit mot Frölunda!

Kvällens match spelas i Scandinavium, Göteborg, med nedsläpp 19.00.

Visste du att…

… Sex raka inbördes möten slutat med hemmavinst.

… Frölunda (7) och Växjö (10) är de två lagen som släppt in minst mål i SHL.

… Växjö har sämst powerplayprocent (9,09) i SHL och Frölunda tredje sämst (16,67).

… Richard Gynge har skjutit femte flest skott på mål (23) i SHL. … Joel Lundqvist är den spelaren i SHL som delat ut flest tacklingar (23) under säsongen.

… Peter Andersson är den spelare som blockerat flest skott (12) i hela SHL.