Andra trepoängaren i hemmaborgen
Publicerad: 2022-09-29
Ett revanschsuget Växjö Lakers ställde ikväll upp mot Brynäs IF i VIDA. En match som började på lågfart, men växte till sig i mellanakten där Växjö kvitterade och vände och sedan höll undan i tredje innan man spikade upp 4-1 på tavlan precis i slutet.

Kl 19:00 släpptes pucken i säsongens andra hemmamatch. Ikväll var det Brynäs som stod för motståndet och matchen inleddes ganska avvaktande då båda lagen åkte runt på halvfart. Men efter 04:01 ställdes Samuel Johannesson helt fri mitt i slottet framför Adam Åhman, och gästerna tog en tidig ledning i matchen, sprunget ut nästan ingenting. Men att räkna fel och missa markering på en spelare straffar sig i alla matcher, bara att bita ihop.

Växjö lyfte upp spelet direkt efter målet, men utan att komma till riktigt farligt framför Anders Lindbäck i gästernas mål. Men i ett hyfsat bra anfall lyckades man få med sig matchens första utvisning efter 08:54 på Anton Rödin, och man satte upp ett bra powerplay, Joel Persson satte en rejäl projektil i stolpen, och både Robert Rosén och Glenn Gustafsson hade fina försök men Lindbäck lyckades hålla tätt och Brynäs blev fulltaliga igen. I matchens första powerbreak stämde hela VIDA Arena upp till skönsång när ”Ja må han leva” dammades av till dagens 50-åring Jörgen Jönsson.

Men spelmässigt var det inte mycket att fira, passningar som inte gick fram, puckdueller som slutade oavgjorda, skottförsök som inte nådde fram till mål, och sönderlästa spelvägar ur egen zon var vad vi bjöds på från båda lagen. Ett par gånger lyckades Brynäs bita sig fast trots allt i anfallszon, och Växjö hade också något lite längre anfall, men det blev inte så mycket allvarligt av det. Inte förrän nästan i den sista minuten, då Lakers satte hög press och fick ett par riktigt farliga chanser, men gästerna lyckades hålla tätt. Skottstatistiken med två minuter kvar var 2-3, men slutade 6-4 vilket talat om en händelserik avslutning på en ganska händelsefattig period som gästerna vann med 0-1. 1x2 minuters utvisning för Brynäs delades också ut.

Andra perioden drog i gång med ett par avvaktande byten från båda lagen, men sen växlade Lakers upp och satte upp flera rejäla chanser när man tryckte ner motståndarna långt ner i deras zon. Vi vet ju hur farligt just det kan bli i mellanperioden. Men pucken fick man inte in i mål, utan sen blev det lite ombytta roller när man backade hem långt, och Brynäs checkade både högt och framgångsrikt, och nu var det Åhman som bombarderades med puckar i stället för kollegan på andra sidan isen.

Efter 07:29 kom det en riktig smörpassning från Joel Perssons klubba till Ludvig Nilsson, som sköt och returen gick ut till en lagkapten som vet hur man visar vägen, och Erik Josefsson tillskrevs Lakers första mål för kvällen. Bara 74 sekunder senare fick vi ännu en målskytt när Miika Koivisto pauserade och pricksköt in 2-1 till Växjö i sin 100:e SHL-match, grattis till det Miika. Det var bud på ett tredje Lakersmål strax innan periodens powerbreak, en situation som videogranskades men bedömningen kunde fastslå att pucken ej var över mållinjen.

Med 08:45 blev det dags för boxplay när Ludvig Nilsson åkte ut för en fasthållning av klubba, någon som publiken inte alls tyckte var riktigt när situationen rullades på jumbotronen, men boxplay var det i alla fall. Lakers stod emot riktigt bra, och Adam Åhman fick göra ett par riktigt fina räddningar innan ”Ludde” blev utsläppt på isen igen. Sen satte Växjö upp ett riktigt fint flygande anfall, där Lindbäck sånär fick se sig besegrad igen. Mycket bättre period från båda lagen, men bäst av Växjö så klart som vann perioden med 2-0, skotten slutade 10-11, utvisningar 1x2 minuter för Växjö Lakers,

Tredje perioden tog sin början med ett snabbt mål från Växjö, Dan Sexton snappade upp en slarvigt missad puck mitt i Brynäs zon, spelade Glenn Gustafsson snyggt bakom ryggen, och på Glenns retur vallade Sexton in 3-1 pucken via Brynäs målvakt endast 34 sekunder in på tredje perioden. Brynäs hängde lite läpp och drog på sig en ganska onödig utvisning, kanske i frustration, när Greg Scott fick en tvåa för roughing efter 04:28. Tyvärr gjorde det inte det minsta för gästerna, då Lakers mer eller mindre slarvade bort dessa två minuter.

Växjö backade av lite, och det tog gästerna inte lång tid att vända till något positivt och tag i spelet, och man satte sig i ett par situationer där det gott hade kunnat ramla in en puck, men Adam Åhman var påkopplad ikväll, och svarade för flera vassa räddningar likt senast i Scandinavium. Han hade även god hjälp av sin högra stolpe vid ett tillfälle. Matchbilden fortsatte trots allt i Växjös favör, man såg till att hålla gästerna på utsidan och utanför egen zon, genom en stundtals hög forecheck och en ganska massiv uppställning på egen blå. Dessutom gick man direkt på mål när tillfälle gavs, vilket gjorde att Brynäs inte vågade trycka på fullt ut.

Mot slutet av perioden försökte gästerna forcera än mer, men i stället öppnade man upp sig mer bakåt, och blev på så sätt föremål för idoga attacker från Växjö. Men dryga 2 minuter kvar lämnade Lindbäck sin bur, och Mikko Manner tog time-out. Med minuten kvar slog Brynäs en icing, och Lindbäck fick komma in för tekning i Brynäs zon, en tekning som Växjö vann, och Brian Cooper hittade ”Robban” Rosén som firade sin 501:a match med att fastställa slutresultatet till 4-1. Skott på mål totalt 25-22, 1x2 minuters utvisning för Växjö Lakers, och 2x2 minuter för gästande Brynäs

På lördag den 1/10 åker Växjö Lakers norrut för att möta Luleå. Kl 15:15 släpps pucken och om du inte är på plats följer du matchen bäst på Cmore alternativt via sociala medier.