3 poäng och säkrad slutspelsplats
Publicerad: 2020-03-05
Efter en spännande avslutning så visade Växjö Lakers återigen genom en bra laginsats och ett starkt målvaktsspel vad ett stort hjärta betyder när Frölunda besegrades i Vida Arena ikväll.

Besök från Göteborg ikväll och inledningsvis spelade båda lagen ganska avvaktande de första bytena. En liten bit in i perioden så var det ändå bortalaget som hade fått ett litet spelövertag, Lakers hade svårt att komma ut ur egen zon och när man väl kom upp så var det ganska stängt på Frölundas blå. Frölunda fick med sig en avvaktande utvisning och spelade 6-5 ett litet tag innan Casey Bailey fick 2 minuter för en hakning. Boxplay således och gästerna satte upp ett riktigt vasst powerplay med sina 5 forwards som är förstavalet i den spelformen, men Lakers redde ut situationen tillsammans med Fasth i målet. Efter tekning åkte två Frölundaspelare ihop vilket friställde Miika Koivisto som relativt ohotad fick komma till avslut mot Johan Mattson i bortamålet, men Mattson gick segrande ur den striden.

Någon minut senare kom nästa Lakerschans, Micflikier hittade Shinnimin på bortre men Mattson hann med en ordentlig sidoförflyttning. I nästa våg kom Ludvig Nilsson in i anfallszon, men åkte på en riktig propp och blev liggandes, men reste sig igen. I sekvensen efter visades Karl Stollery ut för en hög klubba, och Lakers fick inte till något vidare spel i numerärt överläge utan Frölunda blev fulltaliga igen. Bortalaget körde på ordentligt och återtog spelövertaget även i andra halvan av perioden och var så nära att få med sig både ett och två mål. Med minuten kvar åkte Karl Stollery mot Marcus Sylvegård och tog emot ”Sylve” med klubban och handgemäng uppstod. Detta resulterade i två minuter var för de båda herrarna för roughing, men Stollery fick ytterligare en tvåa för spel med hög klubba. Powerplay för Växjö 18:56 men Frölundas box höll tätt och perioden slutade 0-0, skott på mål 7-12 och 2x2 minuters utvisning för hemmalaget respektive 3x2 minuter för Frölunda.

Andra perioden började med 1 minuts powerplay för Växjö men man hade svårt att etablera spel så här direkt efter paus. Men i efterföljande byte hittade Oliver Bohm Erik Josefsson som serverade en macka till Jacob Micflikier ensam framför Mattsson och kanadensaren lurade brallorna av Mattson och vi hade 1-0 efter 01:21. I bytet efter målet hittade Fredrik Karlström till Pontus Holmberg som slängde in pucken i Frölundas slott och där kom Marcus Sylvegård och petade in 2-0 bara 13 sekunder efter första målet. Lakers fortsatte trumma på bra, passningarna satt lite bättre samtidigt som Frölunda var lite överraskade efter inledningen av Växjö, och hade stundtals svårt att komma ut egen zon. Omvända förhållanden egentligen mot första

Efter periodens powerbreak lyfte Frölunda upp spelet lite, och man ställde frågan ett par gånger till Fasth men Lakers keeper var omutlig så här långt. Lakers defensiva spel var så här långt också med på banan, men med dryga 6 minuter kvar av perioden etablerade gästerna ett väldigt starkt anfall där man behöll puckinnehavet länge utan chans för Växjö att byta. Till slut fick Fasth tag på pucken och blockerade så att lagkamraterna fick byta. Frölunda fortsatte sin offensiv och lyckades skapa anfall på anfall där Fasth sattes på ytterligare prov och med 14 sekunder kvar låg de flesta utespelare på isen på hög framför Växjös kasse, men man kom inte närmare än så. Uppoffrande spel av Lakers som tillsammans med ”väggen” längst bak räddade upp situationen och perioden slutade 2-0, skotten på mål 10-16 och inga utvisningar delades ut.

Sista ordinarie perioden startade och vi fick se ett ganska tight spel på små ytor inledningsvis. Frölunda hade ju pressen på sig att komma upp på måltavlan. Men Rhett Rakhshani åkte ut 06:06 för en hög klubba, och Frölunda fick ställa om till försvar en stund. Lakers gjorde sitt för kvällen bästa powerplay, och Shinnimin var ytterst nära att punktera matchen. Strax efter det att Frölunda blivit fulltaliga så klev han fram, vår kapten Josefsson, och snappde upp en retur från Mattson och satte pucken i tomt nät 08:25. Strax efter kom dock svaret från gästerna när Johan Sundström reducerade till 3-1 tid 09:13. Ännu återstod över halva perioden och det kan hända mycket på isen på 10 minuter.

Med knappa 9 minuter kvar gjorde Frölunda ett bra anfall, och tvingade till sig en utvisning på Pontus Holmberg 11:11 för en tripping, en utvisning som blev dyr när Rakhshani fick in pucken bakom Fasth efter en oturlig studs på en skridsko som ställde hela försvaret. 3-2 och nu blev det genast mer spännande. Frölunda hade bra fart och momentum så klart efter sina två reduceringar. Några byten senare jobbade Josefsson loss pucken till Micflikier som fick med sig en utvisning som verkställdes 13:20 då Jacob Peterson gjorde sig skyldig till en hög klubba. Men Växjö hade svårt även i detta powerplay och lite schabbel i egen zon höll på att friställa Max Friberg som fick iväg ett skott, dock utanför målramen. Frölunda gick för fullt mot avslutningen och matchade sina toppspelare mycket. Lakers var svårt tillbakatryckta och kvitteringen låg i luften Med 01:33 kvar på klockan lämnade Mattsson för 6-5 spel. Med 45 sekunder kvar fick Bailey möjligheten att avgöra i tom kasse men missade med minsta möjliga marginal och Frölunda vände och gick hårt framåt. Lakers klarade till slut av att hålla undan och gick vinnande ur striden och genom denna seger säkrade man också en viktig slutspelsplats. Matchen i siffror slutade: 3-2 i mål, 25-33 i skott på mål och utvisningsminuterna fördelades 3x2 minuter för Växjö och 5x2 minuter för Frölunda.

Nästa hemmamatch är på torsdag den 12:e mars då Färjestad gästar Vida Arena för den sista grundspelsmatchen. Matchen börjar klockan 19:00 och hockey ska ju ses live, så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu