Tung förlust mot Timrå ikväll
Publicerad: 2018-09-20
Ikväll var det så äntligen dags för SHL-spel. Nykomlingen Timrå IK bjöd upp till yster dans i NHK Arena och vann över regerande mästarna i en tight och viljestark match.

Första SHL-perioden hemma i Timrå sedan 2012-13 började i ett ganska högt tempo. Timrå hade mest puck i inledningen av perioden, och man skapade också en del farligheter framför Viktor Fasth. Men Lakersförsvaret var ganska samlat och inledde matchen lite lugnare. Långa spelsekvenser och få avblåsningar och ganska lamt spel i mitten av perioden men hela NHK Arena exploderade när Emil Berglund blev helt frispelad och satte ledningsmålet utan chans för Fasth att nå pucken. Tid för målet 11:!2. Efter periodens powerplay satte Ortega och Horák rejäl press och i bytet senare gjorde Pontus Holmberg nästan mål, men domarna var säkra på sin sak och även reprisen visade att den aldrig var inne. Men bra betyg till ”juniorkedjan” Holmberg-Bokk-Röndbjerg som skapade mycket oreda framför Niklas Svedberg i Timrås mål. I första periodens sista minut så kom Timrås målskytt Emil Berglund i en liknande möjlighet som vid första målet alldeles ren till höger om Viktor Fasth, men missade pucken i skottögonblicket. Farligt nära 2-0 innan slutsignalen ljöd och första premiärperioden var till ända. En period som slutade 1-0 till hemmalaget, skottstatistiken 9-11 och inga utvisningar.

Period två startade och redan 01:39 så var det premiär igen, denna gången i utvisningsbåset, då Hardegård fick sitta två minuter för en tripping på Liam Reddox. Powerplay för Växjö Lakers och man skapade ett par fina lägen men lyckas inte få in den. Timrå blev fulltaliga och i första bytet 5-5 så hade Lakers återigen en puck som dansade på mållinjen, och Svedberg lyckades slå till den längsmed mållinjen, i stolpen och ut. Närmare mål är så går det inte att komma. Återigen är det Växjö Lakers ”juniorliga” som skapar en del bra chanser, men Svedberg jobbade på mellan stolparna. Timrå spel efter boxplayet kändes stressat, möjligtvis för att Växjö Lakers lyfte upp spelet lite högre i banan. Men hemmalaget fick en möjlighet i powerplay, då Erik Josefsson fick sitta av en hakningsutvisning 06:25. Fram till Eriks utvisning hade Växjö Lakers 8-0 i skott på mål. Timrå hade två riktigt farliga lägen i powerplay, men slog även icingpuckar och Lakers blev fulltaliga igen. Efter utvisningen höjdes tempot rejält i matchen och vi fick se snabba spelvändningar och flera fina målvaktsinsatser på båda håll. Riktigt underhållande hockey jämfört med den spända och lite övertända förstaperioden. Men trots ett med fartfyllt och böljande spel så skapar inget av lagen speciellt farliga lägen, en och annan styrning på en skridsko eller liknande ställer eller friställer enskilda spelare. När det återstår två minuter hettar det till ordentligt då Växjö Lakers hade ett par, tre chanser och Svedberg satte en lagom crosschecking i ryggen på Shinnimin. I sekvensen efter kom det riktiga eftermälet som slutade med en på mållinjen dansande puck (igen!) och lite brottning och 2 minuter på Pontus Netterberg och Emil Berglund för roughing och 4-4 spel i 1:30 innan periodpaus. Denna andraperiod bjöd på lite mer underhållande spel, lite mer fart och en hel del fina ingripanden av båda burväktarna. Perioden slutade 0-0, skotten 5-14 och vars 4 minuter i utvisningsbåsen.

Tredje perioden drog igång med 30 sekunders spel 4-4 innan båda lagen blev fulltaliga. Återigen fick vi se långa spelsekvenser, och matchklockan började gå oroväckande fort. Visserligen krävs det inte på många sekunder att göra ett eller två mål, men det kan ändå bli stressande. 05:38 blev den stressen ännu påtagligare, då Filip Hållander stänkte dit en puck i tomt mål, sedan Johannes Kinnvall hittade en riktigt fin crosspassning som friställde Hållander helt. 2-0 på tavlan och bra drag på läktarna. Klockan gick bara fortare och fortare, och Timrå stärkta av sitt mål, försvarade sig bra och lyckade hålla Växjöspelarna på utsidan, och satte upp snabba kontringar när Lakers klev upp i banan för att komma ifatt målmässigt. Men Lakers kom inte fram, Timrå mobiliserade framför egen kasse, och man gjorde det bra. Två minuter kvar och Fasth lämnade kassen, en extra man för Lakers på isen, och fullt tryck mot en vilt uppoffrande röd mur framför Svedberg. Sam Hallam tog time-out med 46 sekunder kvar, och med 11 sekunder kvar hittade Horák nätmaskorna efter en passning från Pesonen, men man kommer inte närmare utan Timrå tar 3 poäng i denna premiärmatch. Matchen slutade 2-1, skott på mål 18-43 och 4 utvisningsminuter för vardera lagen.

På lördag den 22/9 kl 18:00 släpps den första pucken i Växjö Lakers hemmapremiär i SHL under säsongen 2018-19. Säkra din plats i VIDA Arena: vlh.ebiljett.nu