Inför Frölunda - Växjö
Publicerad: 2021-04-02
Inför
Under långfredagen gästar serievinnaren, Växjö, tabellsjuan Frölunda för match i Scandinavium med nedsläpp 15:00.

Inför-artikel i samarbete med: chilli.se

**Växjö Lakers är serievinnare 2020/2021! **

Det stod klart senast då Växjö 5–1-besegrade Brynäs på bortaplan efter att Brendan Gaunce, Robert Rosén, Hardy Haman Aktell, Joel Persson och Christian Folin svarade för Lakers mål i matchen. Växjö gick därmed upp på 99 poäng, en mer än tvåan Rögle.

Trots att Växjö redan vunnit serien återstår två grundserieomgångar, där Lakers givetvis vill avsluta på bästa tänkbara vis samt spränga 100-poängsgränsen. Under fredagen får man sin första chans då man gästar tabellsjuan Frölunda.

Frölunda har en vinst på sina fyra senaste, där man just föll mot Växjö senast. Den matchen slutade 3–2 till Lakers, där Martin Lundberg noterades för det matchvinnande målet. Frölunda ligger på en sjundeplats i tabellen och kan inte ta en högre tabellplacering. Däremot behöver Göteborgslaget knipa minst en poäng för att säkra sjundeplatsen då Färjestad endast är tre poäng bakom med en återstående match.

Kvällens möte mellan Växjö och Frölunda blir säsongens fjärde och sista. De tidigare tre matcherna har slutat med hemmavinster. Frölunda vann sin hemmafajt med 3–2 medan Växjö vunnit med 8–0 och 3–2 hemma i VIDA Arena.

Under fjolårssäsongen möttes de båda lagen fyra gånger i grundserien:

  • 2019-10-17 | Frölunda – Växjö 6–5 OT
  • 2019-12-17 | Växjö – Frölunda 4–2
  • 2019-12-28 | Frölunda – Växjö 4–0
  • 2020-03-05 | Växjö – Frölunda 3–2

Fjolårssäsongens möten lagen emellan slutade, precis som säsongens inbördes holmgångar, med hemmavinster. Faktum är att hemmavinstsviten är uppe i åtta (!) raka SHL-matcher. Får vi ett trendbrott under fredagseftermiddagen? Det är tanken från Växjös håll.

Trots att Växjö är klara som seriesegrare och Frölunda för åttondelsfinal så lär vi få se två lag som gå för samtliga poäng i Scandinavium. Vidare är detta tungviktsmöte prestigefyllt och det är alltid viktigt att sätta sig i respekt inför ett slutspel.

Fredagens match spelas i Scandinavium, Göteborg, med nedsläpp 15:00.

Visste du att…

… Frölunda endast vunnit två av sina nio senaste hemmamatcher.

… Växjö vunnit sju av sina nio senaste matcher på resande skridsko.

… Frölunda har sex raka hemmavinster mot Växjö i SHL-sammanhang.

… Emil Pettersson behöver göra fyra poäng på de resterande två grundseriematcherna för att ha chans att vinna SHL:s totala poängliga.

… Växjö har seriens bästa powerplayprocent (28,37) medan Frölunda har sämst (18,90).

Timmy Renud