Inför Oskarshamn – Växjö
Publicerad: 2022-03-22
Inför
Grundseriens sista vecka är kommen, där Växjö spelar bortamatch såväl tisdag som torsdag. Under kvällen vankas det derby mot Oskarshamn i en mycket viktig match för de båda lagen.

Efter några matchfria dagar är grundseriens sista vecka kommen, där Växjö spelar bortamatch såväl tisdag som torsdag. Först ut är Oskarshamn och sedan avslutas grundserien i Karlstad mot Färjestad.

Senast bröt Växjö sin förlustsvit på två matcher då man lyckades 5–2-besegra Frölunda. Glenn Gustafsson och Pontus Holmberg var sylvassa under matchen och noterades för fyra poäng vardera. Gustafsson smällde in ett hattrick och hade en målgivande passning medan Holmberg svarade för fyra målframspelningar.

I och med segern senast tog Lakers ett stort kliv mot en direktplats till kvartsfinal. Man ligger alltjämt sexa i tabellen endast två poäng bakom sjuan Örebro. Vidare är man blott en poäng bakom femman Färjestad, som dessutom spelat en match mer. Växjö har således allt i egna händer och kan i bästa fall sluta fyra och i sämsta fall sjua.

Under tisdagskvällen gästar man slutspelsjagande Oskarshamn. Kvällens motståndare ligger nia i tabellen efter att ha spelat in 69 poäng på 50 matcher. Med den poängnoteringen är man endast två poäng före tian Brynäs och elvan Malmö samt tre poäng framför tolvan Linköping. Oskarshamn kan således greja en slutspelsplats vid seger i afton. Men vid förlust riskerar man att missa festen.

Växjö och Oskarshamn har mötts tre gånger tidigare under säsongen, där Lakers vunnit två av matcherna. De vann allra senast med uddamålet 3–2 i VIDA Arena och segrade även i säsongens första möte lagen emellan. Då skrevs segersiffrorna till 4–2 i Be-Ge Hockey Center. Däremellan vann Oskarshamn med 2–1 i Växjö i slutet av november.

Fjolårssäsongens resultat lagen emellan:

  • 16-02-21 | Oskarshamn – Växjö 3–1
  • 30-01-21 | Växjö – Oskarshamn 3–4 OT
  • 21-12-20 | Oskarshamn – Växjö 2–3 SO
  • 08-12-20 | Växjö – Oskarshamn 4–3

Som till synes blir det ofta tajta och jämna derbymatcher lagen emellan. Faktum är att hela fem av de sju senaste SHL-mötena slutat med uddamålet, där två fått avgöras efter förlängning/straffar. Det är inte alls otänkbart att vi får se något liknande i kväll då såväl Växjö som Oskarshamn behöver vinna, men framför allt inte förlora. Vilka vågar mest? Svaret får vi efter 21:00 i kväll!

Kvällens match spelas i Be-Ge Hockey Center, Oskarshamn, med nedsläpp 19:00!

Visste du att…

… nio av de 14 senaste inbördes mötena (alla sammanhang inräknat) slutat med uddamålet.

… Växjö tagit poäng i fem av sina sju senaste bortamatcher.

… Oskarshamn har fem raka nederlag på hemmais.

… Joel Persson gjort poäng i sex raka matcher. Totalt tio poäng (3+7).

… Oskarshamn släppt in tredje flest mål i SHL med sina 155 insläppta.

Timmy Renud