Rosén tvåmålsskytt när Luleå besegrades
Publicerad: 2020-11-14
Hockeylördag i Vida Arena och besök från Norrbottens stolthet Luleå Hockey. En tight match där vi bjuds på fem mål totalt och tre poäng till Växjö Lakers efter 2 mål från Robert Rosén.

Lördagen bjuder på sex matcher i SHL, där Luleå bl.a tar ett besök till Växjö och Vida Arena för match mot Växjö Lakers. Två riktigt bra defensiva lag drabbar samman där förhoppningarna om många mål bör vara små. Inledningsvis är det väldigt mycket fram och tillbaka vilket egentligen inte gynnar något av dessa lag.

Men ändå så är det gästerna som drar nytta av detta när man kastar iväg en puck från blålinjen som tar på en massa spelare och in bakom Källgren som vaktar kassen för Lakers denna eftermiddag. Det är Victor Berglund som kastar pucken mot mål men det är Karl Fabricius som rapporteras som målskytt. Målet är ett ganska typiskt Luleåmål som registreras redan efter 2.36.

Efter målet spelar hemmalaget upp sig och tar över taktpinnen. Man har de längsta anfallen medan Luleå är giftiga i sina omställningar. Hemmalaget lägger många puckar mot mål men det är sällan eller aldrig någon där siom skymmer eller tar returerna. Men med mycket skott på mål så ger det större chanser till utdelning så småningom.

Och det visar Ilari Melart efter 11.07 när han prickskjuter in 1-1 efter ett massivt tryck från hemmalaget. Lakers fortsätter att spela bra och man får även ett försök i PP i slutet av den första perioden när Victor Berglund åker ut för en tripping. Ett okej PP med några enstaka chanser. Men den första perioden slutar 1-1 och Lakers vinner skotten tydlifgt med 16-7.

Den andra perioden kan vi dela upp i två delar. Där det är hemmalaget som styr och ställer inledningsvis. Man dikterar tydligt vilkoren på banan. Man hittar bra utgångar från egen zon och även bra ingångar i offensiv zon. Och redan efter 2.02 smäller det bakom Rautio.

Och det är ett ganska typiskt Luleåmål som man lyckas åstadkomma. Och det är Linus Nässén som slänger pucken på mål från blålinjen och där framme står Robert Rosén påpassligt och styr in pucken för ledning för hemmalaget med 2-1. Man håller uppe spelet fram till minut 8-10. Någon minut efter att Olausson får vila 2 minuter för en tripping på Rosén.

När väl Luleå blir fulltaliga här så förändras momentumet i matchen till fördel för gästerna. Och i detta virrvarr av lite sämre beslut i egen zon och ett lite mer långsamt agerande så får man ju givetvis en utvisning på sig. Det är Häman Aktell som som får vila för en crosschecking.

Och Luleå gör nu mycket bra och Lakers har svårt att freda sig. Man klarar detta boxplay mycket pga storspel från Källgren mellan stolparna. Luleå fortsätter på samma inslagna väg hela den andra perioden ut utan att lyckas överlista Källgren. Gästerna slår tillbaka hemmalaget även i skotten som man vinner med 7-12.

Lakers kommer ut som ett bättre lag, mer taktiskt i den sista perioden. Men spelar lite enklare i egen zon och man går för det när man väl får chansen framåt. Men det gäller att hålla sig på banan vilket Lakers får erfara efter 8.26 när Sylvegård åker ut för en hög klubba. Lakers spelar ändå bra i sitt boxplay, men lite grinar det emot när Olausson får pucken i mitten av Lakers zon i samband med att Lakers försöker få ut pucken.

Olausson håller snyggt in pucken och istället för passning skjuter han själv i Källgrens vänstra kryss. Kvitterat efter 10.06. Luleå har ändå inte riktigt det där bettet som man hade i slutet på den andra, mycket pga att Lakers spelar lite smartare.

När alla är inställda på förlängning efter att Lakers klarat av en utvisning på Melart i mitten av perioden så hittar man en riktigt vass kontring där Joel Persson hittar Calof som skarvar pucken vidare till Rosén i mittzon. Rosén tar sig mot mål i en två mot etta och har Karlström på sin vänstra sida. Men Rosén väljer att skjuta själv, vilket visar sig lyckat när han hittar en ledig yta till höger om Rautio.

Slutet blir spännande, mycket pga att Melart åker på ytterligare en slashing. Luleå tar ut målvakten men hemmalaget spelar tight och gör det oerhört svårt för gästerna att hitta in till Källgren. De tre poängen stannar i småland och vi fick trots allt se 5 mål denna afton. Skotten i den sista perioden vinner hemmalaget med 9-7 och totalt 33-26.

Nu följer två bortamatcher för Lakers, först mot Brynäs på torsdag och sedan mot Djurgården på lördag. Nästa hemmamatch ser vi torsdagen den 26 november i Vida Arena när Malmö kommer på besök. Nedsläpp kl. 19.00.