Lakers klara för SM-final efter OT-seger
Publicerad: 2018-04-08
Växjö Lakers säkrade avancemang till SM-final ikväll då man besegrade Malmö på bortaplan på övertid med 1-2 och 4-0 i matchserien. Det var en riktigt stökig och känslofylld match som stod 1-1 efter full tid, och där Elias Pettersson gjorde det avgörande målet i förlängningen och gav Malmö Redhawks ledigt för denna säsong.

Första perioden började väldigt kontrollerat från Lakers sida, Malmö hade inte mycket mer att göra än att jaga puck. Men hemmalaget arbetade sig upp efter en stund och man hade ett par tre lägen framför Fasth, men det var helt klart VLH som styrde spelet och hade kontroll på det mesta som hände på isen. Efter 09:13 fick Rhett Rakhshani sätta sig på bänken i två minuter för en interference, men han hann knappt sätta sig ner förrän han skulle in igen, det hann bara gå 9 sekunder i powerplay innan Dennis Rasmussen via en Malmöklubba fick in pucken bakom Gunnarsson och satte upp 0-1 på tavlan. 10 sekunder senare så var det dags för Janne Pesonen att sitta på botbänken 2 minuter för en roughing. Chans för hemmalaget att komma in i matchen ordentligt alltså. I samband med periodens powerbreak åkte även Daniel Rahimi ut, han fick två miinuter för en cross-checking och 5-3 spel väntade i 17 sekunder för hemmalaget och det räckte med 12 sekunder för Malmö att utjämna till 1-1, det var Nils Andersson som trädde in det målet 11:27. eftersom det återstod fem sekunder på Pesonens utvisning, så fick han komma in på isen igen men det var fortsatt 5-4 för Malmö då Rahimi fick sitta klart sitt straff. Lakers lyckades hålla undan och blev fulltaliga igen efter ett välspelat boxplay. Malmö lyckades efter powerplay och mål att lyfta upp sitt spel, och man låg helt klart närmare Lakers spelare nu än i början på perioden. Den första perioden slutade 1-1, skotten på mål 10-9 och 1x2 minuters utvisning för Malmö och 2x2 för Lakers.

Period två startade med att Händemark tryckte upp Linus Fröberg mot sargen, och i fallet slog Linus i hakan ordentligt och blir liggande. Med hjälp från båset lyckades man få upp honom på benen, men det var en groggy Fröberg som leddes av planen och vidare ut i omklädningsrummet. Vi hoppas att allt går bra för Linus som fick lämna arenan med ambulans för översyn på sjukhus. Det blev ingen utvisning i samband med detta, då domarna inte fann något fel i själva tacklingen, utan det var fallet och slaget i isen som var det otäcka i händelsen. Brodecki tog Fröbergs plats mellan Pesonen och Netterberg. Lakers hade likt första periodens start mycket puckinnehav inledningsvis, men fick vara vaksamma bakåt då Malmö hela tiden låg på och chansade med uppspel i mitten till snabba forwards. Efter 04:55 så åkte Calof ut för en slashing och hemmalaget skulle åter få ett powerplay. Efter första skottet från hemmalaget under powerplay hände något med Viktor Fasth som blev liggande på isen. Han fastnade i Rahimis skridsko, föll baklänges och slog i bakhuvudet. Fasth leddes av isen, och Viktor Andrén fick ta plats mellan stolparna. Mycket känslor nu och det gynnade hemmalaget, då de var tvugna att få Lakersmaskinen i obalans om de ska kunna vinna. Efter denna stökiga period så fortsatte Malmös powerplay då Calof fortfarande satt på bänken. När Calof kom in på isen så blev det strax dags igen för Lakers att spela boxplay, då Rahimi för andra gången ikväll hamnade på botbänken för en bentackling 07:19. Under Calofs utvisning hade Malmö inte ett enda skott på mål, och detta powerplay gick i samma stil, då Lakers spelade ett mycket bra boxplay. Lakers blev fulltaliga igen, och efter ett och ett halvt powerplay så hade Malmö bara ett skott på Andrén. Strax innan powerbreak så kom Lakers i en tre mot två och Joel Persson var så nära att sätta dit tvåan. När det återstod 06:42 så drog Kiiskinen på sig en offensiv utvisning, då hans klubba fastnar mot sargen och fäller en motståndare. Men det var Lakers som hade både det första och det andra anfallet, trots en man mindre, och Malmös powerplayspel så här långt i matchen hade inte roat hemmapubliken, man hade dock en ramträff precis innan Daniel Zaar visades ut för en hög klubba, och nu skulle Lakers få spela powerplay. Malmö kröp ihop framför Gunnarsson och det var inte speciellt många puckar som nådde igenom till Malmös goalkeeper, trots ett uppställt 5-4 spel från VLH. Malmö blev fulltaliga igen och vi kunde några minuter senare stänga denna mittperiod som inneburit en hel del känslor, bråk, gruff och hårda ord, samt tyvärr två skador, både Linus Fröberg och Viktor Fasth. Perioden slutade 0-0, skotten på mål 7-9 och 1x2 minuters utvisning för hemmalaget och 3x2 minuter för Lakers.

Den tredje perioden drog igång och denna perioden var det hemmalaget som började med mest puckinnehav, helt annorlunda mot det vi sett tidigare idag. Men det var fortsatt ganska mycket ”stök-och-bök”-hockey, och väldigt få målchanser på båda hållen. Fram till matchens sista powerbreak hände egentligen inte mycket, men det kom att ändras på efter breaket. Lakers gjorde några riktigt bra byten då man tvingade ner Malmöspelarna djupt i deras egen zon. Men man hade svårt att komma igenom försvaret framför Gunnarsson och med 7 minuter kvar så stod det 2-2 i skott på mål, och båda lagen vaktade väl bakåt och på att inte ta onödiga utvisningar. Mot slutet av perioden så var det ändå VLH som hade det mesta initiativet, och man skapade också några målchanser. Det kändes som om VLH lagt i en högre växel inför upplösningen av denna fjärde semifinal. Men med 2:28 kvar så åkte Martin Lundberg ut för en tripping, när det egentligen var en malmöklubba som fällde egen spelare. Men 2 minuter på bänken för Martin blev det ändå, och hemmalaget fick en bra chans till att kunna avgöra denna match. Peter Andersson tog en time-out efter knappt halva powerplay, troligtvis mest för att vila spelarna, men även så klart lite taktiksnack. Tredje perioden slutade 0-0, skotten 4-5 och utvisningarna 1x2 minuter för Lakers.

Period fyra började med ett par, tre rejäla Lakerschanser, men Gunnarsson räddade kvar Malmö så långt. Förlängningen i slutspelet spelas 5-5 och i 20 minutersperioder till skillnad från grundserien, men bara så länge inget mål görs. Lakers tryckte på ordentligt inledningsvis, och man radade upp målchanserna, samtidigt låg det en röd spelare på lur hela tiden vid anfallsblå och de gånger som Malmö kom ur zon blev det genast pådrag framför Andrén. 09:23 åkte Rakhshani ut för en hög klubba på Eric Martinsson, och Lakers fick chans att stänga butiken i 5-4. Och Elias Pettersson blev allas hjälte då han skickar upp Gunnarsson på läktaren för att köpa korv, och under tiden lägger han in en backhand i mål och Växjö Lakers spelar SM-final! Matchen slutade efter OT 1-2, skott på mål 18-20 och utvisningarna 3x2 för Malmö och 6x2 minuter för Lakers.

Nästa hemmamatch i VIDA Arena spelas på tisdagen den 17 april. Det är finalspelets första match som spelas mot vinnaren i den andra semifinalkampen mellan Skellefteå och Djurgården. SHL-finalen ska ses live, håll koll på hemsidan när biljetterna släpps så du kan säkra din plats. vlh.ebiljett.nu