Lakers avgjorde återigen i tredje
Publicerad: 2021-01-23
Hockeylördag igen och det var Brynäs som besökte Vida Arena denna januarikväll. Matchhjälte blir Andrew Calof med två kassar, och fjärde trepoängaren på raken.

Gävles stolthet på besök i Vida Arena, ett lag som på slutet gått riktigt bra, och har lyft i tabellen. Men den första perioden, om vi ska börja med att summera den, så är den väldigt svag och tempofattig, med mycket felpass.

Hemmalaget ser inte riktigt ut som man kommit ut ur omklädningsrummet utan det saknas mycket intesitet och skridskoåkning. Man har svårt att få fast pucken offensivt, utan det blir väldigt mycket in i zon och sedan spelvändning. Efter 8.14 åker Alcen ut för en tripping på Calof och Lakers får en gyllene chans att ta initiativet i matchen.

Men det brukar vara så att när den där riktiga påkopplingen saknas, så visar det sig ganska omgående i powerplay. Allt går för långsamt och man har svårt att över huvudtaget spela sig förbi den kraftiga press som Brynäs sätter i sitt boxplay på puckhållaren.

De sista 10 minutrarna blir ganska händelsefattiga. Både Växjö och Brynäs har skott i stolpen. Lakers får en tekning i offensiv zon i slusekunderna och precis när alla väntar på slutsignalen för perioden så vinner Karlström pucken bakom mål, och hittar en inåkande Viktor Stjernborg som direkt trycker in ledningen efter 19.57, bara 3 sekunder från signalen.

Stjernborgs första mål i SHL, och t.o.m den första poängen. GRATTIS!!! Växjö Lakers vinner skotten i den första med 8-6.

Den andra perioden går lite mer upp och ner. Under vissa sekvenser är det hemmalaget som styr spelet, för att i nästa läge vara gästerna som håller i taktpinnen. Den stora skillnaden är väl möjligen att Lakers lägger mer puckar mot mål den här perioden. men det är tight och tätt där ute och inget av lagen bjuder på mycket.

Men redan i den femte minuten ställer Lakers till det lite för sig, när man är lite för aggressiv i offensiv zon. Man pinchar upp i fel läge vilket ger gästerna en ny tvåetta. Den första periodens tvåetta för gästerna slutade med ett stolpskott. Andra perioden slutade med mål och kvitetring efter 4.09. Målskytt Patrik Berglund på direktskott på passet från Oula Palve.

Precis som första är det en jämn period, där lagen byts vid. Lakers spelar som vanligt väldigt starkt i egen zon där man håller Brynäs på utsidan. Det starka försvarsspelet visar man även i boxplay, när Viktor Fasth åker ut efter 6.31 för en puck out. Brynäs får inte mycket uträttat alls under dessa två minuter.

Istället åker Daniel Mannberg ut för en hakning på Gynge efter 17.08. Då behöver bara Växjö Lakers 11 sekunder för att åter ta ledningen i matchen. Emil Pettersson hittar till Gaunce som direktspelar till Rosén framför mål och nätrassel efter 17.19.

En bättre period än den första men ändå saknas en del känns det som. Hemmalaget vinner skotten med 13-7 och perioden slutar 1-1.

Växjö Lakers visar åter igen hur starka man är i den tredje perioden. Man ser inledningsvis väldigt stabila ut. Och vid en offensiv tekning som vinns av Pontus Holmberg bak till Calof som drar direkt. Och den sitter i bortre krysset helt otagbart för Ersson. Målet kommer efter 4.29.

Efter utökningen spelar Lakers otroligt stabilt och Brynäs har svårt att få till något över huvudtaget. Och inte långt efter 3-1 målet hittar Karlström en friställd Stjernborg som är nära ett par gånger ikväll att bli tvåmålsskytt. Men han får en straff med sig ändå. Straffen slås av Calof som gör det iskallt när han drar ner Ersson och kan lägga pucken i öppet mål.

Efter 4-1 så får vi direkt en förändrad matchbild. För bara 12 sekunder efter reducerar gästerna till 4-2 genom Chad Billins (5.51). Detta är startskottet på ett mer förvirrat hemmalag. Gästerna har fått energi medan hemmalaget står mer på hälarna igen. Brynäs har chanser att reducera ytterligare en gång, men då stiger Fasth fram och stänger butiken för kvällen.

Istället kommer 5-2 efter 12.06 genom Juuso Vainio som kliver in snyggt från högerkanten och trär in en backhand vid bortre stolpen. Ytterligare en stark match av Lakers där man avgör i den sista perioden. Man vinner skotten även i den sista perioden med 14-10, och totalt 35-23.

Nästa match är hemma i Vida Arena nu på tisdag när Närkegänget Örebro gästar. Nedsläpp 19.00.