Inför Salzburg – Växjö
Publicerad: 2018-09-08
Inför
Under torsdagen spelade Växjö sin tredje gruppspelsmatch i CHL då man gästade schweiziska Bern. Lakers föll tungt, i den griniga matchen, med uddamålet 3-4. Ikväll väntar ny viktig match, denna gång i Österrike, mot Salzburg.

Tävlingsmatcherna duggar tätt för Växjös del. Redan i afton väntar gruppspelsmatch nummer fyra i Champions Hockey League för Lakers när man gästar österrikiska Salzburg i en mycket viktig match.

Kvällens match är lite av en måstematch då Växjö har fått en tuff start på årets upplaga av Champions Hockey League. Lakers har vunnit en av tre matcher och ligger trea i gruppen med tre inspelade poäng på lika många matcher. Kvällens motståndare, Salzburg, står noterade för sex poäng och Bern toppar gruppen med åtta poäng på kontot.

Lyckas Växjö vinna kvällens match efter ordinarie speltid så kommer man ikapp Salzburg poängmässigt, och har goda chanser på avancemang, men skulle däremot Salzburg kamma hem samtliga poäng så innebär det att Lakers kommer ha sex poäng upp till österrikarna med två gruppspelsmatcher kvar. Den uppförsbacken är inget man vill ha och chans till en slutspelsplats skulle då vara minimal.

Salzburg har tagit två trepoängare i gruppen där båda vinsterna har kommit mot brittiska Cardiff, som på förhand är gruppens svagaste lag. På hemmaplan vann Salzburg med 4-2 och på bortais med 5-2. Mellan dessa två vinster gästade man Lakers i VIDA Arena där Växjö vann med klara 5-2.

Växjö öppnade den matchen på bästa tänkbara vis och hade en 2-0-ledning med sig in i paus. I den andra perioden reducerade gästerna, men knappt sju minuter efter Salzburgs reduceringspuck återtog Lakers sin tvåmålsledning genom mål av tjecken Roman Horak i spelformen numerärt överläge. Efter drygt sex minuters spel av den tredje perioden utökade hemmalaget sin ledning till 4-1 när nyförvärvet Austin Ortega, som också sköt 1-0-målet, hittade nätmaskerna. Gästerna skulle reducera på nytt innan Ortega satte spiken i kistan, 5-2, i tom kasse med 17 sekunder kvar av den ordinarie speltiden. Målet betydde också att amerikanaren noterades för sitt första hattrick i Lakers-tröjan.

Så sent som förra året möttes Salzburg och Växjö i Österrike. Den gången vann hemmalaget en jämn drabbning med uddamålet 2-1. Linus Fröberg gjorde Lakers enda mål i matchen. Matchen var en av två åttondelsfinaler lagen emellan. Växjö vann returen på hemmaplan med 5-3 och avancerade på så vis till kvartsfinal med totalt 6-5.

Lakers kommer rejält revanschsugna till kvällens match i Salzburg. Dels för bortaförlusten förra året mot österrikarna, men också efter uddamålsförlusten mot Bern i torsdags. Laget är självklart även medvetna om hur viktiga poäng som står på spel under lördagskvällen.

Kvällens match spelas i Eisarena Salzburg, Österrike, med nedsläpp 20:20 svensk tid.