Inför Färjestad – Växjö
Publicerad: 2021-11-27
Inför
Under lördagseftermiddagen stundar ny SHL-match då Växjö tar sig an ett pånyttfött Färjestad.

För stunden är Växjö inne i en formsvacka då man förlorat fyra raka tävlingsmatcher via tre i SHL och en i Champions Hockey League. Allra senast föll man i derbyt mot Oskarshamn med uddamålet 1–2 efter en såväl mål- som spelmässigt jämn drabbning. Under mellanakten tog gästerna ledningen med 2–0. Den ledningen reducerade nyförvärvet, Tobias Reider, i början av den tredje perioden. Närmare än så kom alltså inte Växjö.

Under lördagseftermiddagen jagar Växjö ett trendbrott på sin förlustrad då man gästar Färjestad. Karlstadslaget, som haft en tung säsong, är lite pånyttfött efter landslagsuppehållet och kommer från tre raka vinster. Senast besegrade man Timrå på bortais med klara 4–1.

I och med Växjös formsvacka och Färjestads formtopp har lagen hamnat bredvid varandra i tabellen. I skrivande stund ligger Lakers på en åttondeplats med sina 33 poäng. Färjestad å sin tur återfinns på niondeplatsen, fyra poäng bakom. Dagens möte blir således extra viktigt. Växjö kan öka försprånget till sju poäng, men det kan också krympa till en enda pinne.

Växjö och Färjestad möttes i SHL-premiären i VIDA Arena. I den fajten öppnade hemmalaget bäst och ledde med 2–0 efter 20 spelade minuter. Därefter vände Karlstadslaget på steken innan Hugo Gustafsson kvitterade med 1.39 kvar av den ordinarie speltiden. Den efterföljande förlängningen blev mållös och gästerna kunde senare avgöra under straffläggningen.

Dagens motståndare möttes hela åtta gånger under säsongen som gick. Under grundserien vann de båda lagen två matcher vardera. Sedan drabbades man samman i kvartsfinal, där Växjö vann med klara 4–0 i matcher. Matchserien var dock jämnare än vad totalsiffrorna visade. Faktum är att tre av matcherna slutade med uddamålet, där Lakers först segrade efter förlängning i två av fallen.

I eftermiddag är Växjö ute efter revansch på Färjestad efter förlusten i premiärmatchen. Inkluderar man SM-slutspelet har Lakers faktiskt tre raka vinstmatcher i Karlstad. Det är givetvis positivt och en segersvit man vill bygga vidare på i kväll.

Dagens match spelas i Löfbergs Arena, Karlstad, med nedsläpp 15:15.

Visste du att…

… Växjö förlorat fem raka matcher på resande skridsko.

… Färjestad inte tagit en trepoängare på hemmais på över en månad.

… Färjestadsbacken, Jesse Virtanen, har näst mest istid i snitt per match i SHL.

… Växjö har seriens näst bästa powerplayprocent (30%) medan Färjestad har näst sämst (14%).

_… Färjestad har seriens svagaste boxplayprocent med sina 70 %. _

Timmy Renud