Förlust efter övertid och straffar
Publicerad: 2019-03-12
Grundseriens sista hemmamatch skulle komma att bli en jämn, stundtals grinig men mycket underhållande match mot Skellefteå som drog längsta strået efter straffläggning.

Första perioden i VIDA Arena började med ett ganska högt tempo och som vanligt mycket känslor dessa lag emellan. Och vilken inledning Lakejerna och övriga på läktarna bjöd på, det märktes att det drar ihop sig till slutspel. Grinigt var det vid varje avblåsning som sagt, men spelmässigt var det Växjö Lakers som inledde bäst. Man kändes lite rappare på pucken och var också det laget som skapade målchanser. Det betalade sig också då man fick med sig en utvisning vid 09:01 då Filip Berglund fick sitta två minuter för en hög klubba. Lakers satte upp ett bra powerplay, och man ägde pucken det mesta av tiden, dock lyckades Skellefteå hålla tätt framför Mantas Armalis. Gruffet fortsatte på isen även efter bortalaget blivit fulltaliga, och 12:35 var det dags för Lakers att spela boxplay, sedan Erik Josefsson dömts ut för en fasthållning. Innan Josens utvisning hade vi 7-0 i skottstatistik. Men Fasth var med på noterna under boxplay med, och lyckades tillsammans med boxen framför honom hålla motståndarna på utsidan. 16:05 fick Växjö åter en chans i spel 5-4 sedan Fredrik Lindgren visades ut för en tripping. Återigen lyckades man ställa upp ett bra försvarsspel i Skellefteå, och det gick inte att överlista Armalis denna gången heller utan bara några sekunder i spel 5-5 åkte Shinnimin ut för en interference 18:21, och vi fick avsluta perioden med en man mindre på isen. Resultatet 0-0 stod sig perioden ut, skotten på mål summerades till 7-3, och utvisningarna 2x2 minuter för vardera laget.

Period två startade med några sekunder kvar på Shinnimins utvisning men ganska snart var vi 5 man på isen igen. Skellefteå fick till ett par bra byten inledningsvis, och man lyckades dubblera sin skottstatistik på bara ett par minuter. Helt klart jämnare på isen nu i andra, bortalaget checkade lite högre och lyckades stundtals få fast Lakers redan i uppspelsfasen. Men Växjö fick tag i taktpinnen lite igen och man spelade flera bra byten men Skellefteå var täta runt eget mål och man hade svårt att komma fram till de där klara målchanserna. Efter 07:30 kom periodens första utvisning då Erik Josefsson ännu en gång fick 2 minuter för en hakning. Bortalaget lyckades så när trä in pucken bakom Fasth, men stolproten räddade Växjö denna gång, och man fick åter in Josefsson i spel. Långa böljande anfall från båda lagen gjorde att tiden bara flög iväg. Men nätrassel skulle det bli i alla fall, Liam Reddox tog fart och åkte genom hela anfallszon med pucken och rundade målburen, slängde in trissan och på returen från Armalis så passade vår nyaste dansk på och vispade in ledningspucken till publikens stora glädje. Målet kom 13:38 och satte lite fart på spelet, Växjö hade bra momentum och man skapade en hel del oreda i Skellefteåzonen, men 16:54 blev Janne Pesonen utvisad för en tripping, och bortalaget fick chansen att komma in i matchen igen genom ett powerplay. Men Lakers lyckades hålla tätt även denna gång och perioden slutade 1-0. Skotten på mål blev 10-8 och utvisningarna 2x2 minuter för Växjö Lakers, inga för Skellefteå.

Tredje perioden började med samma fina spel av Växjö, och man var riktigt nära en andra pinne när Horák fick chansen på nära håll. Men Skellefteå krigade på och stod emot bra. Lakers vårdade puck och ägde det mesta av isen och men kom inte riktigt fram alla gånger, Skellefteå lyfte upp sitt spel lite grand efter 5-6 minuter spel av perioden. Lakers kontrade med ett par tre fina anfall där Versteeg och Horák växelspelade med varandra riktigt fint, men istället för ytterligare ett mål bakom Armalis var det Fasth som fick kapitulera på en styrning framför mål på Fredrik Lindgrens skott, och vi hade lika på 1 i VIDA. Tid för kvitteringen 08:58. Ett par minuter efter Skellefteås mål fick Bud Holloway besöka botbänken för en tripping 11:10. Lakers powerplay renderade inte i något mål, trots ett par bra chanser, utan Skellefteå var snart fulltaliga igen. Spelet fortgick i ganska långa sekvenser, de griniga och hårda tagen från de två första perioderna såg vi inte så mycket av i tredje, det var mer fokus på spelet. Men minuterna tickade på och matchen slutade 1-1 efter full tid, och vi gick till förlängning för att få ett avgörande.

I förlängningen fick vi se flera fina chanser på båda håll, men det var målvakternas afton och vi fick ta till straffar för att dela ut extrapoängen.