3 viktiga poäng in på kontot
Publicerad: 2020-03-03
Viktor Fasth spikade igen i kvällens bortamatch mot i Gävle och Marcus Sylvegård gjorde det enda målet då hela Växjö Lakers visade vad stort hjärta betyder när man genom en massiv laginsats besegrade Brynäs.

Första perioden i Gävle och Brynäs fick första chansen men Lakers var pigga på skridskorna också. Båda lagen skapade ett antal chanser fram till 06:33, då hemmalaget åkte på ett felaktigt byte och Växjös första powerplay för kvällen stod för dörren. Man ställde upp riktigt bra och hade flera fina avslut, men Brynässpelarna hittade skottlinjen och täckte bort flera skott. Samuel Ersson svarade för en riktig tv-pucksräddning då han plockade ett skott från Shinnimin från nära håll. Shinni var rejält upphakad i skottögonblicket ska sägas.

Efter utvisningen var avklarad kom hemmalaget i ett par försök mot Viktor Fasth som även han fick visa vad han går för. Efter periodens powerbreak åkte Ilari Melart ut för en hakning med dryga 8 minuter kvar av perioden. Men Lakers box var distinkt och höll Brynäs på utsidan på ett effektivt sätt. Hemmalaget kom till avslut tre gånger men ingen puck gick hela vägen igenom till Fasth och Lakers var fulltaliga igen. Båda lagen kändes ”på” och man bytte chanser med varandra. Hemmalaget tappade lite puckar och Lakers blev lite stillastående i några uppspel. Kanske var båda lagen lite tagna av den anspänning som denna sexpoängsmatch innebar men första perioden blev mållös och skotten på mål slutade 9-8, och vars 1x2 minuters utvisning delades ut av domarna.

Pucken släpptes i andra perioden och vi fick se en lite mer avvaktande ishockey inledningsvis. Mellanperioden innebär ju längre till båset och man vill inte fastna för länge i egen zon, så säkerhetsmarginalerna blir lite större. Men känslan var ändå att Lakers stängde ner Brynäs lite bättre, och man lyckades även få till ett par fina anfall. Marcus Sylvegård vispade till pucken efter en passning från Fredrik Karlström och Ersson hade inte en chans att nå pucken som satt längst upp i vänstra krysset. 0-1 på måltavlan efter 06:24. Dryga två minuter senare tappade Fasth en retur och Greg Scott fick tag på den men Peter Andersson gjorde sitt jobb och avvärjde det hela, dock fick han åka och sätta sig 2 minuter men alternativet hade varit en kvittering. I boxplay redde Växjö ut de försök som Brynäs kom till, och man var åter fem man på isen.

Med 6 minuter kvar av perioden så såg Fasth en möjlighet då hemmalaget gick för byte, och han passade Forsbacka-Karlsson som åkte sig till ett jätteläge tillsammans med Bailey, men Ersson klarade med nöd och näppe hålla undan. Men det var mer och mer Växjö i slutet på perioden. Man tryckte tillbaka Brynäs långt ner i deras försvarszon, och skapade långa och tunga anfall. Med 46 sekunder kvar kom dock Brynäs loss via Greg Scott som med bra fart under skridskorna utmanade men återigen var Peter Andersson framme och avvärjde det hela med samma påföljd; 2 minuter på bänken för Andersson, denna gången för en tripping. Men Brynäs lyckades inte etablera något större tryck innan periodvisslan lät och vi summerade till 0-1 i mål, 6-14 i skott på mål och inga utvisningar för hemmalaget och 2x2 minuter för Växjö.

Tredje perioden inleddes med resterna av powerplayet för hemmalaget, men återigen gjorde Växjö en bra insats i boxplay. Brynäs behöll dock momentum efter sitt numerära övertag, och Lakers var illa ute ett par gånger. Fasth såg dock stabil ut mellan stolparna så här långt, och svarade för flera svettiga räddningar. Det var klart mer tillstängt och trångt över hela isen för båda lagen inledningsvis i tredje. Med dryga halva perioden kvar åkte Växjö på en ytterligare utvisning då Tim Erixon blev utvisad för en interference 10:31.

Växjö var illa ute i boxplay denna gången, men tillsammans och med Fasth längst bak klarade man sig undan och blev fullt manskap igen. Brynäs steppade upp rejält offensivt, man gick ner på folk och matchade förstalinan hårt. Nu var det spännande inför upplösningen av denna för båda lagen så viktiga poängfördelning. Ett massivt tryck från hela Gävle låg nu på Växjös axlar. Med 01:30 kvar lämnade Ersson kassen och 6-5 spel väntade, med runt 30 sekunder hade Nicklas Danielsson en klockren ribbträff, men Växjö Lakers stod upp över hela isen ikväll och tillsammans tog man 3 poäng ikväll och hela 6 poäng i kampen med Brynäs om den sista slutspelsplatsen. Matchen i siffror slutade: 0-1, 26-30 i skott på mål och utvisningsminuterna fördelades 1x2 minuter för Brynäs och 4x2 minuter för Växjö.

Nästa hemmamatch är på torsdag den 5:e mars då Frölunda gästar Vida Arena. Matchen börjar klockan 19:00 och hockey ska ju ses live, så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu