Häman Aktell skjuter Lakers till 2-0 i matchserien
Publicerad: 2021-05-03
Finalserien gick under måndagen vidare med match nr 2. Och det blev en rafflande match där Hardy Häman Aktell avgjorde för Lakers 4.36 in i period 4.

Andra matchen i årets finalspel, och det är Lakers som går in i den med en matchs ledning. Inledningen är jämn och hemmalaget ser piggt ut. Hårda pass så det smäller i bladen. Inga direkta chanser men man spelar kontrollerat och med pondus.

Men detta vara i stort sett bara i drygt 4 minuter. Efter ett anfall så gör hemmalaget alla fel man kan göra när man tappar tålamodet och pincha på för hårt i mittzon. Detta ger Anton Bengtsson en gata fram i en 2 mot 1, där Tambellini kommer tillräckligt brett på högersidan för att förflyttningen för Källgren ska bli övermäktig. 0-1 på tavlan efter 4.12, målskytt Adam Tambellini.

Detta blev startskottet för gästerna, som tar över matchbilden och taktpinnen, och dikterar de flesta vilkoren där ute. Lakers tappar tempo, skridksoåkning och framför synkningen i anfallsspelet. De gånger man kommer in och sätter press på Rögles backar, tappar man ganska snabbt då större delen av de fem som är inne helt plötsligt åker och byter. Detta ger inte hemmalaget någon rytm alls i anfallsspelet, och Rögle kan hela tiden ta in pucken ganska ostört och börja sina anfall.

Lakers har någon halvchans i perioden, men egentligen inget som får hjärtat att slå lite extra. De mesta och det bästa i den första perioden står nog gästande Rögle för som även vinner skotten med 3-9. Men det blir bara 0-1 till gästerna i målväg, vilket Lakers ska vara tacksamma för.

Den andra perioden blir lite bättre i sin helhet från hemmalaget. Men det som man saknar kanske är mer attack och vilja att ta pucken mot mål mer än vad man gör. Man nöjer sig lite med att ligga på utsidan och spela. Och det gäller generellt även gästerna. Och det är ju fortfarande så attd et är Rögle som får till de längre anfallen, och man kastar även lite mer puckar på mål än vad hemmalaget gör.

Lakers får chansen ganska tidigt i perioden, när Moritz Seider drar på sig en utvisning. Men i det efterföljande PP spelet så är det Rögle som står för de farligaste målchanserna. Ett friläge bl.a, som Källgren som tur är agerar lugnt och stilla på. Lakers PP spel lämnar mycket över att önska. Man har stora problem att hålla i pucken och det blir ingenting av denna chans.

Men i den 9:e minuten ska äntligen Lakers få utdelning när Folin lägger en puck på mål och där framför står Emil Pettersson och styr först, och slår sedan in sin egna retur och vi har 1-1 på tavlan efter 8.15.

Rögle får chansen i PP också när Tim Erixon inte får loss sin klubba, och istället drar ner en Röglespelare. Gästerna visar då hur det ska gå till i PP när Leon Bristedt tar sin egen retur in i mål efter en skottpassning från Gelinas på blålinjen. Hastigt och lustigt är vi tillbaka i en enmålsledning för gästerna efter 15.11. Den andra perioden slutar 1-1, med Rögle i ledningen. Gästerna vinner skotten även i den andra perioden med 8-12.

Den tredje perioden blir nog den jämnaste perioden så här långt. Väldigt lite skott som tar sig igenom även om man i mellanåt tycker att det lite väl mycket öppna spjäll. Men det böljar i hela perioden fram och tillbaka, och lägena finns åt båda hållen. Det är Lakers som jagar, men Rögle försvarar sig genom att gå framåt och sätta stopp i spelet tidigt. Men hemmalaget får sina lägen. Och det är vad vi får bevittna i den 4:e minuten när Brendan Gaunce vänder på egen blå.

Väl inne i offensiv zon vänder han in i banan, hittar Holmberg som i sin tur slänger iväg ett skott som garanterat Rifalk vill ha tillbaka. Pucken letar sig in i nät och vi har 2-2 på tavlan efter 3.34. Samtidigt som Gaunce släpper pucken så får han en full tackling mot huvudet av Erlend Lesund som får 2+10 minuter för checking to the head.

Tvåan är dock redan avverkad eftersom Holmberg gör mål. Det är chanser åt bägge håll i slutet men resultatet står sig och vi får finalseriens första sudden death. Lakers vinner den tredje perioden med 1-0, och även skotten med beskedliga 4-3.

I period 4 är det gästerna som åter startar bäst med mest puckinnehav och några ströchanser. Samtidigt spelar Laker väldigt kontrollerat, och gästerna får inte komma in på insidan. I den 5:e förlängningsminuten etablerar Lakers sig för första gången ordentligt i offensiv zon. Sylkvegård är stark på pucken och tar den upp mot offensiv blå där han hittar Joel Persson. Joel vrickar lite och lägger över pucken direkt till Häman Aktell.

Hårde Hardy tar ett skär in mot mål och trycker iväg ett tyst skott, med bra trafik framför mål. Pucken letar sig hela vägen in bakom Rifalk, och matchen är avgjord efter 4.36. Lakers tar därmed ledningen med 2-0 i matcher, inför stundande 2 matcher nere i Ängelholm. Där väntar en holmgång under torsdagen och Lördagen. Nedsläpp i Catena Arena kl 20.00 på torsdag. Skotten i den här matchen vinner gästerna med 17-25, men Lakers vinner matchen med 3-2.