Oavgjort i första semifinalmötet
Publicerad: 2018-01-09
Lugnt, tryggt och stabilt spel från Lakers i kvällens semifinal i CHL, men även en match med mycket ineffektivitet som slutade 1-1. Returen spelas i VIDA nästa vecka.

Bílí Tygři Liberec bjöd upp till dans ikväll i Home Credit Arena, Liberec i Tjeckien. Tjeckerna var det sista hindret för att nå en final i CHL. Matchen startade lite avvaktande, men VLH fick efter bara 05:48 chansen att spela powerplay, då Jan Jenik gjorde sig skyldig till en charging och fick sitta 2+2 minuter i utvisningsbåset. Men tjeckerna låg på aggressivt och gjorde bra ifrån sig i sitt försvarsarbete. Lakers hade svårt att få till något riktigt uppställt spel, och de 4 minuterna passerades utan några större farligheter. Viktor Andrén i Lakers mål fick göra ett par räddningar, tjeckerna var som alltid kvicka i omställningarna, och kom ett par gånger 2-1 eller 3-2. Med dryga fem minuter kvar skapade Liberec ett bra tryck, och lyckades hålla kvar pucken i anfallszon. Man hade flera bra skottmöjligheter och lyckades byta in några spelare under anfallet mot Lakers trötta som inte hann byta. Viktor Andrén spikade dock igen kassen och gjorde flera kvalificerade räddningar. Till slut kom VLH ur zon och kunde byta lite nya spelare på isen. I anfallet efter fick Rahimi ta till en tripping för att förhindra ett tjeckiskt friläge, och fick sitta två minuter utvisad för detta. Och det hann inte gå en och en halv minut innan även Erik Josefsson hamnade på utvisningsbänken för en puck-out, och 5-3 spel väntade i dryga halvminuten. Boxplay genomfördes på ett bra sätt och Liberec kom inte till de där riktigt farliga läget. Sista minuterna spelades av och perioden slutade 0-0.

Andra perioden startade, och en tappad puck på anfallsblå vet vi är livsfarligt vilket vi också fick se ett exempel på då Liberec´s back tappade ut pucken ur zon, Netterberg snodde åt sig den i en snabb räd med backcheckande tjeck, och Pontus åkte snabbast så Janus i Liberec´s mål tog beslutet att gå ut och möta upp Netterberg. Janus lyckades få undan pucken precis innan Netterberg fick dit klubban, men pucken gick snett ut åt vänster där Captain Reddox kommer störtande och han hade bara att raka in ettan i målprotokollet. Lakers hade efter målet ett jätteläge då Reddox återigen kom fri med pucken men Liberec´s målman lyckades rädda den med nöd och näppe. Tjeckerna hade strax därefter ett eller två riktigt farliga lägen men Andrén var på tå så här långt i matchen. Efter 07:59 var det dags igen för powerplay för Lakers, sedan Josef Mikyska åkte ut för spel med hög klubba. Dock lyckades vi inte alls med detta numerära övertag, utan Liberec hade inga problem med att freda sig under dessa två minuter. Spelet kändes i den andra delen av mittperioden som ganska välkontrollerad från VLH´s sida. Liberec hade svårt att komma in i anfallszon, men Lakers skapade heller inte några större farligheter. Med knappa 5 minuter kvar så fick vi återigen chans i powerplay när Jaroslav Vlach åkte ut för spel med hög klubba och Lakers skapade två-tre riktigt heta chanser, men Janus storspelade i målet och höll kvar nollan i powerplay och hemmalaget i matchen. Efter att Liberec blivit fulltaliga, skapade deras förstakedja en riktigt farlig chans framför Andrén, men vi gick till pausvila med 0-1 för Lakers.

Matchens sista period i denna första semifinal startade i ganska lågt tempo, vilket gynnade Liberec, men efter bara spelat så åkte Daniel Špaček ut för ytterligare en hög klubba i ansiktet på Rahimi denna gång. Men vårt powerplay ikväll var ganska ineffektivt tyvärr när det kom till målgörandet. Liberec klarade även av detta boxplay, och i följande anfall tog Lukáš Jašek hand om en retur och lyckades tråckla in pucken bakom Andrén ur nästan ingen vinkel alls. Tid för målet 06:17. Som lök på laxen så visades Pontus Netterberg ut för en tripping 07:14 och Liberec som var stärkta av sitt mål fick övertag direkt i och med denna utvisning. Men det är Liam Reddox som hade den vassaste målchansen innan Netterberg kom in igen. Lakers fortsatte dominera spelet, men saknade den där sista touchen. Med 07:11 kvar att spela åkte Andrew Calof ut för en hakning, och Liberec bjöds på en chans att ta ledningen i matchen. Daniel Rahimi döms för en hakning med 55 sekunder kvar på Calof´s utvisning, och bättre inbjudan kunde inte tjeckerna få. Publiken hakade också på detta och det blev lite stämning på läktarna. Calof kom in och Lakers fortsatte med ett bra boxplay, så även Rahimi kom in på isen igen utan att Lakersmålet hade blivit riktigt hotat. Tiden rann ut ock vi tar med oss ett likaläge till nästa veckas match hemma i Småland.