Sent avgörande gav Örebro ledningen i kvartsfinalen
Publicerad: 2015-03-13

Efter en mållös förstaperiod så exploderade det i den andra perioden när Växjö med två tidiga mål tog ledningen i matchen, något som höll sig fram till mitten av den tredje perioden när gästerna Örebro lyckades kvittera matchen. Och det såg ut som att den första kvartsfinalen skulle gå till förlängning, men med endast 45 sekunder kvar av matchen kunde Daniel Viksten avgöra och ge Örebro ledningen i matchserien.

Matchen startar i ett väldigt högt tempo och det märks från start att det är slutspel då känslorna svallar med en gång direkt på nedsläpp. Men det är Växjö som startar matchen något starkare och skapar ganska tidigt ett par hyfsade chanser, men Hudacek står stabilt i kassen.

Inledningen av den första perioden präglas annars av ett ganska så böljande spel där lagen turas om att spendera tid i respektive anfallszon, men bägge lagen står för ett stabilt försvarsspel och det är få gånger som det blir någon större farlighet framför målen.
 Hemmalaget får dock en riktig kanonchans att ta ledningen i matchen när Jared Aulin efter 11.09 visas ut för puck utanför banan, och Växjö står för ett hyfsat bra powerplayspel men lyckas inte komma in på kassen utan gästerna reder ut utvisningen på ett bra sätt.

Även Örebro får möjlighet att ta ledningen när Växjö drabbas av en utvisning, men även detta blir resultatlöst och en ganska så temporik inledningsperiod blir mållös.

Den andra perioden hinner knappt starta innan Vida Arena fullkomligt exploderar när Sebastian Erixon snor åt sig pucken i Örebros zon och traskar in i slottet där han avlossar ett välplacerat handledsskott som sitter precis i Hudaceks vänstra kryss och ger därmed Växjö ledningen i matchen. Hemmalaget är bara sekunderna senare ytterst nära att kunna utöka till 2-0 när Örebro-målvakten inte vet vart han har pucken och den dansar precis på mållinjen innan gästerna får kontroll på den.

Växjös utökning skulle dock komma. Precis i efterdyningarna av en Örebroutvisning så får Rhett Rakshani pucken och han stänker stensäkert upp den i Hudaceks högra kryss, och Vida Arena exploderar åter igen.

Hemmalaget sätter efter detta ordentlig press i Örebros zon och man skapar flera riktigt bra chanser och gästerna ser märkbart tagna ut av hemmalagets inledning av den andra perioden vilket gör att Örebrotränaren väljer att ta Time Out efter 7.49 av perioden. Något som verkar väcka Örebrospelarna, som direkt ser rappare ut i sin skridskoåkning och får en helt annan fart i sitt spel, men man har fortsatt svårt att ta sig igenom Växjös försvarsspel, och det lilla som Örebro lyckas skapa räddar Christoffer Nihlstorp ganska så enkelt och Växjö kan komma in till den tredje perioden i ledning 2-0.

Den tredje perioden startar även den med ganska så böljande spel men där Örebro tidigt lyckas få till en reducering efter en underlig situation där Christopher Nihlstorp plockar pucken, men får en spelare över sig och därför tappar pucken vilket leder till att Johan Adolfsson får helt öppet mål att raka in reduceringen.

Detta skapar naturligtvis en hel del nerv i matchen och Örebro pressar under ett par minuter på rätt så bra för en kvittering, och man får extra kraft i jakten när Växjö drar på sig en utvisning efter drygt åtta minuters spel. Örebro pressar på bra under det numerära överläget, men hemmalaget lyckas reda ut, mycket tack vare en stabilt spelande Nihlstorp samt en del tur med stolparna.

Dock skulle kvitteringen komma, och det efter ytterligare en Växjöutvisning. Örebro jobbar fast pucken i offensiv zon och där Petr Zavorsky skjuter ett hårt skott från blålinjen som Nihlstorp släpper retur på och mitt framför mål står Marcus Weinstock och kan peta in returen.
 Målet verkar dock väcka hemmalaget en del som omgående sätter bra press i gästernas zon och lyckas skaka fram några halvchanser, men istället för ett Växjömål så är det Örebro som står för en snabb spelvändning och Martin Johansson serverar Danel Viksten som med ett direktskott överlistar Växjökeepern med endast 45 sekunder kvar av matchen, vilket också kom att bli matchavgörande då Växjö inte lyckades åstadkomma någon farlighet under matchens sista sekunder och Örebro kunde därmed ta ledningen i matchserien.