Ett effektivt Skellefteå tog samtliga poäng
Publicerad: 2021-10-14
Ett toppmöte stundade i Vida Arena. I en målrik match där Lakers börjar bra, är det ändå Skellefteå som är klart effektivast och gör hela 6 mål på 13 skott när man vinner med 3-6.

Matcherna duggar tätt just nu. På torsdagskvällen var Skellefteå AIK på plats i Vida Arena för en riktig toppmatch. Och vi får se en rejält flygande start på matchen. Ett böljande spel fram och tillbaka, men utan några målchanser. Det tar faktiskt över 5 minuter innan vi ser första skottet på mål den här aftonen. Och faktum är att den pucken faktiskt går i mål. Efter 3.54 åker nämligen Skellefteås Linus Karlsson ut för en slashing.

Då får första PP visa vad dom går för, och dom behöver bara dryga minuten på sig innan Rosén hittar den patenterade passningen till Richard Gynge som trycker in ledningspucken efter 5.11. Men Lakers har en förmåga att tappa fokus och fart i sitt spel efter man gjort mål. Detta utnyttjar gästerna mindre än 2 minuter senare när Richard Hugg forcerar in 1-1 efter 6.58. Och Lakers fortsätter på hälarna och slarvar mycket i både spelet med puck och i positionsspelet.

Därför är det ganska logiskt när Skellefteå utnyttjar situationen igen när Petter Granberg styr in 1-2 efter 8.45. Efter målet repar Lakers mod igen och tar tag i sakerna. Efter 18.23 tar Pudas en crosschecking i ansiktet på Pontus Holmberg som bara renderar en 2 minuters utvisning. Men det räcker för PP line 1. När klockan stannar på 19.09 har Glenn Gustafsson tryckt in 2-2 efter en underbar kombination med Lycksell och Gynge som passare.

Skönt att gå till periodvila med 2-2 tänkte nog många. Men åter igen tappar Lakers fokus och på den korta tiden som är kvar hinner gästerna sätta upp ett anfall, trycka en puck på mål som styrs i stolpen och in. Målskytt är Adam Wilsby efter 19.28. Så vi går till vila ändå i ett uddamålsunderläge. Skotten vinner Lakers med 9-5. Gästerna gör alltså 3 mål på 5 skott på mål.

Spelmässigt fortsätter matchen att vara jämn även i den andra perioden. Båda lagen är heta i offensiven. Men det är ett lag som har lite mer flyt i både anfall och försvar och det är gästande Skellefteå. Man får inte många klara chanser men man har puckstudsarna med sig så här långt. Två av tre mål i den första perioden går pucken som en flipperkula mellan spelarna och in i mål.

I den andra minuten sätter gästerna upp ett anfall där Linus Karlsson åker runt men hålls effektivt på utsidan. Släpper till slut pucken till Rickard Hugg som missar skottet som istället retligt fladdrar förbi Kalnins i målet och gästerna leder hastigt lustig med 2 mål efter 1.45. Ett tungt mål givetvis i det läget. Inledningsvis ser vi gästerna som styr matchen men fortsättningsvis har man svårt att skapa nått riktigt farligt framför Kalnins.

Sista delen av perioden ökar Lakers farten och tempot i sitt spel och man skapar några riktigt vassa chanser. Man får även chansen i både 5 mot 4 som 5 mot 3. Men tyvärr tappar man tempo i sitt spel 5 mot 3 och detta speglar sig i hela PP spelet. Skellefteå lyckas hålla undan perioden ut och vinner även den med en del tur och skicklighet. Lakers vinner åter igen skotten med 7-3 och gästande Skellefteå har bara fått iväg 8 skott på mål men har gjort 4 mål. En effektivitet på 50% så långt.

Men det känns att det är gästernas kväll i Vida Arena och det förstärks ännu mer bara 59 sekunder in i tredje perioden när Jayce Hawryluk på ett gansak enkelt sätt får ta sig in på insidan och skjuta 2-5 för gästerna. Men redan efter 4.20 tar Gynge pucken direkt på ett tek och skickar upp pucken stenhårt i krysset och det är reducerat till 3-5 med mer än 15 minuter kvar.

Och visst skapar man lite grann men gästerna känns hetare i avgörande lägen. Lakers får en bra chans med drygt 4 minuter kvar när Melker Karlsson åker på en puck out. Men skärpan är inte riktigt där och istället tar Erik Josefsson en slashing när det bara återstår 2.32. Lakers får chansen att plocka Kalnins men som oftast så resulterar det istället i att Skellefteå sätter spiken i kistan efter 19.23 när Linus Karlsson kan lägga pucken i en tom Lakers bur. Skellefteå skjuter 13 skott och gör hela 6 mål denna afton. Lakers vinner skotten med 19-13.

Nästa match är på lördag när Lakers gästar Oskarshamn för säsongens första Smålandsderby. Nästa hemmamatch ser vi nästa torsdag när Frölunda gästar Vida Arena. Glöm inte säkra din biljett. Nedsläpp kl 19.00.