J20: Derbyvinst för Lakers
Publicerad: 2018-03-05
Under lördagen besegrade Växjö rivalen HV71 på bortais med 3-1 efter att man vänt ett 0-1-underläge. Lakers hänger därmed alltjämt med i toppen av tabellen.

För ovanlighetens skull spelade Växjös J20-lag endast en match under helgen. Det var dock inte vilken match som helst utan ett derby på bortaplan mot Jönköpingslaget HV71.

Hemmalaget öppnade matchen bäst och tog ledningen i mitten av den första perioden när Martin Jönsson lyckades överlista gästernas målvakt, Pontus Eltonius, i numerärt överläge. Något mer mål i den första perioden blev det inte.

I den andra perioden tog Växjö över matchen mer och satte 1-1 redan efter 1.24 av perioden. Filip Karlsson-Tägtström och Ludwig Wistèn spelade fram Axel Sundberg till kvitteringspucken. Efter 1-1-målet fick hemmalaget chansen i powerplay två gånger om, men Lakers boxplay höll tätt. När Växjö fick chansen i fem-mot-fyra några minuter senare behövde man endast 33 sekunder på sig innan gästerna tog ledningen genom Alexander Sunnefors. Alexander Andersson och Ludwig Wistén hade en varsin assist på målet.

Under slutakten jagade HV71 en kvitteringspuck, men Växjö kontrollerade matchen bra och släppte till få målchanser. Ludwig Wistén, som spelade fram till Lakers tidigare två mål i matchen, satte spiken i kistan, 3-1, med 37 sekunder kvar av den ordinarie speltiden. Målet gjordes i tom kasse där såväl Axel Sundberg som Alexander Andersson noterades för en varsin passningspoäng.

I och med de tre poängen mot HV71 ligger Växjö trea i tabellen med 28 inspelade poäng på 16 matcher. Man är bara en poäng före fyran Skellefteå och tre poäng före femman Västerås. Linköping, som innehar andraplatsen, är tre poäng före Lakers med en match mindre spelad. Brynäs toppar tabellen fem poäng före Växjö, men Gävlelaget har spelat en match mer än Lakers.

• 1-0 (08:06) Martin Jönsson assist Isac Brännström – 5/4
  • 1-1 (21:24) Axel Sundberg assist Ludwig Wistén, Filip Karlsson-Tägtström
  • 1-2 (29:40) Alexander Sunnefors assist Alexander Andersson, Ludwig Wistén – 5/4
  • 1-3 (59:23) Ludwig Wistén assist Axel Sundberg, Alexander Andersson – 5/6

Skott: 18-31 (7-5, 6-15, 5-11)

Till helgen, den 10 och 11 mars, spelar Växjö sina två sista matcher i J20 SuperElit Top 10 innan slutspelet drar igång. Under lördagen gästar man tabelltvåan Linköping och under söndagen väntar match borta mot nästjumbon Södertälje.

Skulle Växjö lyckas ta tre poäng i båda matcherna samtidigt som Linköping max tar en poäng under sina tre matcher och Brynäs förlorar sin sista match borta mot Djurgården så vinner Lakers serien. Vill det sig riktigt illa så kan Lakers halka ner till en sjundeplats i värsta fall. Så pass jämn är tabellen.