Effektivt Växjö fick Brynäs på fall
Publicerad: 2017-01-07
Efter att ha tagit övertidsseger i torsdagens Smålandsderby fortsatte Växjö Lakers bortaturné idag till Gävle där man ställdes mot tabelltvåan Brynäs.

Eftermiddagens toppmöte inleds ganska så avvaktande utan några större målchanser åt något av hållen. Efter 7-8 minuter tar bortalaget över spelet och skapar ett par bra lägen genom Tuomas Kiiskinen och Adam Brodecki men utan resultat. Efter 11:27 skulle bortalaget ta en rättvis 0-1 ledningen genom Calle Rosén! Tuomas Kiiskinen vinner pucken djupt ner i anfallszonen och spelar upp den på Philip Holm, som slår en passning längs med blålinjen som Rosén drar iväg ett direktskott som smiter in mellan benen på Jonathan Johansson. Efter målet fortsätter bortalaget att vara det bättre laget men utan att skapa några större chanser. Med 52 sekunder kvar av perioden får Växjö ett powerplay, men Brynäs håller undan och 0-1 har vi efter 20 spelade minuter med skotten 6-10.

Växjö inleder andra perioden alltså med powerplay i 1:08, men det skulle bara gå 52 sekunder innan gästerna utökar ledningen till 0-2! Cory Murphy skjuter ett skott från blå som Johansson inte klarar att hålla, och Linus Fröberg står framför mål och gräver fram pucken lite till vänster där Robert Rosén står och kan slå in pucken i tom bur. Efter 5:39 reducerar Brynäs på en kontring där Pontus Westerholm släpper över pucken till Pathrik Westerholm som prickskjuter in i 1-2 i högra krysset bakom Joacim Eriksson. Efter reduceringen så skapar hemmalaget ett bra tryck mot Växjö i några minuter men Joacim Eriksson gör ett par bra räddningar för att hålla kvitteringen borta. Brynäs får ett powerplay med 1:49 kvar av perioden, men Växjös box gör ett hästjobb i egen zon där blandannat Dennis Everberg täcker tre skott i samma byte och vi har 1-2 efter två perioder. Skotten i andra perioden blir 7-11.

Tredje perioden inledes ganska avvaktande den också. Bortalaget får sitt andra powerplay för eftermiddagen efter 3:19, och efter 3:35 utökar gästerna till 1-3! Emil Pettersson släpper in pucken i slottet till Dennis Everberg, som i sin tur släpper ut pucken till Olli Palola som står i sin favoritposition och placerar snyggt in pucken mellan benen på Johansson med ett handledsskott. Efter 9:02 kommer Tuomas Kiiskinen och Calle Rosén i en 2 mot 1, Kiiskinen släpper pucken precis rätt till Rosén, Rosén lägger upp pucken på backhand och sprätter upp pucken snyggt i nättaket till 1-4! Även Dennis Everberg noteras för en assist. Efter 1-4 stänger Växjö extremt effektiv ner Brynäs försök att försöka komma tillbaks in i matchen. Brynäs skapar egentligen inte en målchans och gästerna tar 3 övertygande poäng och passerar även just Brynäs i tabellen till 2:a platsen! Skotten i den tredje perioden slutar 10-11. Nu blir det seriefinal på torsdag när Frölunda gästar VIDA Arena. Vi ses väl där?