Publicerad: 2017-12-07
Inför
Ikväll drabbar SHL:s två poängmässigt bästa lag samman i Löfbergs Arena där serieledarna Växjö gästar tabelltvåan Färjestad i seriefinalen.

Seriens två hittills poängmässigt bästa lag ställs mot varandra i en ren seriefinal i afton i Löfbergs Arena, Karlstad. Färjestad, som ligger på en andraplats i tabellen, har spelat in 50 poäng på 25 matcher medan serieledarna, Växjö, skrapat ihop tre poäng mer, vill säg 53. Duon har gjort ett ryck i tabellen där Färjestad har sju poäng ner till trean Djurgården och nia till fyran Skellefteå och femman Linköping.

Växjö har tappat formen en aning på slutet och kommer med två raka SHL-förluster i bagaget inför seriefinalen ikväll. I den senaste SHL-matchen föll man mot formstarka Brynäs på bortaplan med uddamålet 1-2 och dessförinnan vände Luleå och vann i VIDA Arena med 5-3. I tisdags spelade Lakers den första kvartsfinalen av två mot Bern i Champions Hockey League. Även den matchen föll Växjö då schweizarna lyckades vinna med uddamålet 3-2.

Färjestad å sin tur är ett av seriens mest formstarkaste lag. Karlstadslaget har vunnit fem av sina sex senaste matcher. I de senaste två matcherna besegrade man bottenlaget Karlskrona på bortaplan. Den första matchen, som spelades under fredagen den 1 december, vann man med 5-2 och dagen efter avgjorde laget under övertid och vann med 4-3.

Växjö och Färjestad har redan hunnit med att mötas två gånger under säsongen. De båda lagen har vunnit en varsin match där båda slutat med bortavinst.

Det första mötet ägde rum i Löfbergs Arena den 24 oktober och vanns utav Växjö med 3-1. Färjestad tog ledningen tidigt i den första perioden, men Andrew Calof kvitterade med 44 sekunder kvar av de första 20 minuterna. I den andra perioden gav Elias Pettersson Lakers ledningen och i den tredje perioden fastställde Adam Brodecki slutresultatet till 3-1.

När de båda lagen drabbade samman i VIDA Arena knappt en månad senare vann Färjestad med 4-2. Gästerna tog ledningen i den första perioden, men Växjö vände på matchen i den andra perioden när Pontus Netterberg och Andrew Calof lyckades näta. I den tredje perioden vände dock Karlstadslaget tillbaka matchen med tre raka mål.

Ikväll har alltså Färjestad chansen att gå upp på samma poäng som serieledarna Växjö. Man kan till och med gå om Lakers om man tar tre poäng och vinner med en tillräckligt stor marginal. Växjö å sin tur har ett ypperligt läge att utöka avståndet till Karlstadslaget och dessutom bryta sin förlustsvit. Lakers trivs dessutom mycket bra på resande fot. Faktum är att laget har det bästa poängsnittet på bortaplan i hela SHL. Växjö har lyckats vinna hela nio matcher av tolv matcher på bortais.

Kvällens match spelas i Löfbergs Arena, Karlstad, med nedsläpp 19.00.

Visste du att…

… Andrew Calof har gjort mål i båda mötena mot Färjestad tidigare under säsongen.

… Färjestad är seriens målgladaste lag så här långt. Karlstadslaget har gjort 86 mål på 25 matcher.

… Växjö har släppt in näst minst mål i SHL hittills under säsongen. Lakers har endast släppt in 50 mål och bara Djurgården har släppt in färre, 47.

… Elias Pettersson leder SHL:s poängliga efter att succéforwarden gjort fina 31 poäng (11+20) på 24 matcher.

… Michael Lindqvist leder SHL:s skytteliga efter att ha gjort 15 mål på 25 matcher. Med den noteringen ligger Färjestadsforwarden två mål före tvåan Andrew Calof.

… Färjestadsbacken Illari Melart är den spelaren i SHL som dragit på sig överlägset flest utvisningsminuter med 74 stycken på 19 matcher. Tvåa ligger Daniel Rahimi med 45 minuter på 21 matcher.