Välkommen Tobias Rieder
Publicerad: 2021-10-15
Nyhet
Växjö Lakers har gjort klart med den tyske forwarden Tobias Rieder. Nyförvärvet har hela 478 NHL-matcher på meritlistan och kommer senast från Buffalo Sabres.

Tobias är född och uppvuxen i tyska Landshut som är beläget i delstaten Bayern. Intresset för hockey började redan som liten i moderklubben EV Landshut. Intresset växte sig starkare och skulle bli en start på en framgångsrik resa.

Efter att ha visat prov på färdigheter i både klubblag och landslagströjan valde Toby 2010 att åka till hockey meckat Ontario i Kanada för spel i den nordamerikanska juniorishockeyligan OHL för klubben Kitchener Rangers. Vänsterskyttens utveckling gick spikrakt uppåt och säsongen därpå gjorde han anmärkningsvärda 85 poäng på 60 grundseriematcher och vann sedan såväl skytteligan som poängligan i slutspelet. Med tre framgångsrika säsonger i OHL kontrakterades Rieder av AHL-klubben Portland Pirates, som då var farmarlag till Arizona Coyotes där hans NHL-äventyr skulle komma att börja.

Efter att ha bombat in 48 poäng på 64 matcher under sin första seniorsäsong i Portland väntade NHL-debut för den då 21 år gamla Tobias. Sedan dess har han gjort 478 NHL-matcher och har Los Angeles Kings, Edmonton Oilers, Calgary Flames och Buffalo Sabres som var hans senaste klubbadress.

För första gången i karriären väntar nu spel i SHL för det 28-årige nyförvärvet. Så här säger han om att komma till Sverige och Växjö Lakers.

- Jag är väldigt förväntansfull över att ansluta till laget och sätta i gång arbetet. Jag är beredd att ta den positionen som passar bäst för att hjälpa laget att vinna ett nytt SM-guld.

Utöver sin fina meritlista i Nordamerika har Rieder gjort hela 194 matcher i tyska landslagströjan med juniorlandslagsmatcher inräknat. En ”fun fact” om Tobias är att han 2014 satte ett NHL-rekord genom att vara den första NHL-rookien att göra två mål i samma numerära underläge med endast 58 sekunder emellan målen.

- Toby är en spelare som kommer passa perfekt in i hur vi spelar. Han jobbar hårt samtidigt som han har en mycket bra nivå på den skickliga delen av spelet, säger sportchef Henrik Evertsson.

Kontraktet är skrivet säsongen ut.

PR & Kommunikation Carolina Toresson