Rögle knep extrapoängen
Publicerad: 2019-01-31
En storspelande Viktor Fasth och ett glimrande boxplay i back-to-back mot Rögle gav 1 poäng efter sen kvittering och en förlorad extrapoäng i övertid.

Första perioden i Lindab Arena började Växjö med ett par fina lägen mot Justin Pogge som vaktade hemmakassen, närmast i inledningen var ändå Austin Ortega, som serverades en fin crosspassning från Junttila, men Pogge fick med sig benskyddet och lyckades stoppa pucken. Strax efter detta så kom matchens första utvisning, då Daniel Rahimi gjorde sig skyldig till en slashing vid tiden 05:10. Rögles bjöd hemmapubliken på ett par målchanser, men Viktor Fasth i Lakersmålet var på tå och släppte inte igenom nåt utan Lakers blev fulltaliga igen. Dominik Bokk skapade ett par fina lägen ur ingenting, annars var inledningen på matchen ganska jämn, vid powerbreak stod det 7-7 i antal skott på mål. Med dryga 8 minuter kvar snurrade Ted Brithén till det runt Lakers mål och fick med sig inte bara en utan två utvisningar på Niclas Burström, först en fasthållning och under det avvaktande utvisningsspelet hittade den andra domaren även en crosschecking på Burström, och 4 minuters powerplay väntade för hemmalaget. Första två minuterna lyckades Lakers hålla Rögle utanför farligt område det mesta, och inte förrän andra halvan lyckades Rögle hitta på lite uppställd spel, men bland annat Arvid Lundberg offrade sig och täckte skott, och Fasth gjorde ett par fina ingripanden med, och Växjö klarade sig undan dessa 4 minuter numerärt underläge. Ett par byten efter boxplay så hittade Janne Pesonen nätmaskorna bakom en skymd Pogge, sedan Junttila tagit in pucken i farligt område och droppade pucken till Pesonen och 0-1 på tavlan var ett faktum. Tid för målet 16:40, och det kändes psykologiskt viktigt efter det långa boxplayet. Med 01:36 kvar på klockan kom Lakers fjärde utvisning i perioden, sedan nytillkomne dansken Nichlas Hardt olyckligt blev utvisad för en knätackling. Rögle satte upp bra powerplay men Växjö lyckades hålla undan till periodpausen. 0-1 i mål, 15-9 i skott till hemmalagets fördel och inga utvisningar för Rögle och 4x2 minuter för Växjö Lakers sammanfattade vi denna första period.

Period två startade med knappa halvminuter boxplay för Växjö, och Hardt fick komma in på isen igen. Rögle skapade ett par lägen framför Fasth, som vid ett tillfälle flyttade på målburen i samband med en snabb sidledsförflyttning, men trots högljudda protester från hela Ängelholm så valde domarna efter kort konferens att fria och spelet kunde fortgå. Spelkvalitén var väl sisådär inledningsvis, men vid ett par tillfällen glimmade det till, bland annat svarade unge Nils Höglander för en riktigt fin soloprestation, men Viktor Fasth presterade minst lika bra han då han lyckades sträcka tillbaka benskyddet tillräckligt för att förhindra ett mål i nästan öppen kasse. Lakers femte utvisning kom 10:07 för ett felaktigt byte, och hemmalaget kröp närmare och närmare en kvitteringspuck, men återigen gjorde Växjö ett riktigt bra boxplay där man offrade sig fullt ut för att förhindra baklängesmål, och spel 5-5 väntade. Andra halvan av mittenperioden visade Viktor Fasth varför han är en av landets bästa målvakter, han radade upp ett antal riktigt svettiga räddningar och höll kvar Lakers i matchen. Men 03:46 kvar kom så Rögles första utvisning i matchen, Daniel Bertov fick två minuter för en hakning på Brendan Shinnimin och powerplay väntade för Lakers. Ett powerplay som började väldigt vasst, men lämnade en del övrigt att önska mot slutet. Rögle blev fulltaliga igen men 5-5 spelet fortsatte inte perioden ut, då Oliver Bohm med 13 sekunder kvar fick en arm lyft på grund av en slashing, Lakers femte tvåa blev verklighet 19:56 och perioden slutade 0-0, skotten 9-5 och 1x2 minuters utvisning för Rögle och 2x2 minuter för Lakers.

Tredje perioden började med powerplay för hemmalaget. Men Lakers redde ut även detta numerära underläge, och när väl 5-5 spelet kom igång i den tredje perioden så visade framförallt hemmalaget att man inte tänkte ge upp. Stärkta av hemmapubliken så var intensiteten i denna period mycket högre än tidigare två perioder. Framförallt var de gröna hemmaspelarna fast beslutna att ge allt för att få hål på Viktor Fasth. Spel, tempo, skott och allting var ett snäpp högre än tidigare. Lakers fick sin sjunde utvisning 08:04 då Shinnimin lite oturligt åkte på en tripingutvisning, och ett intensivt tryck mot Lakersmål startade. Rögle hade sitt tredje eller fjärde avslut i målramen och Fasth gjorde ytterligare ett par riktigt vassa räddningar. När Shinnimin kom in på isen efter utvisningen, fick han ett fint läge men även Justin Pogge gjorde fina räddningar denna kväll. Matchens sista powerbreak var nog välkommet för alla inblandade ikväll, så även för publiken som ramade in denna intensiva och mycket sevärda match med mycket sång. 11:55 fick till slut Viktor Fasth kapitulera då Lucas Elvernes lyckades trä in kvitteringen i ett 2-1 läge för hemmalaget. 1-1 och väldigt ovisst. Rögle hade hittills bombarderat Lakersförsvaret i sin desperata jakt på första målet. Skulle man få momentum efter kvitteringen eller inte? Lakers steppade upp lite och fick möjlighet till 5-4 spel efter en puck-out av Simon Ryfors men Rögle klarade av att stå emot och utgången var återigen oviss. Flera chanser på båda håll men perioden tog slut och förlängning väntade.

I förlängningsperioden såg vi ett par möjligheter från båda lagen, men också väldigt mycket puckvård. Minuterna tickade på och med 44 sekunder kvar ordnade Nils Höglander fram en straff som han la själv, och han fick också sätta punkt för en riktigt spännande och underhållande match. Vi sammanfattar detta första möte i back-to-back mötet mellan lagen som följer 2-1 i mål efter OT, 37-22 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för hemmalaget mot 12x2 plus 10 minuter personligt straff för Växjö Lakers.

Nästa hemmamatch är på lördag den 2/2 kl 19:00 i VIDA Arena då Rögle kommer på besök. Det blir en härlig kamp så se till att säkra din plats: vlh.ebiljett.nu